1.      BEK (Ağızlık)

Klarnette sesin çıkışını sağlayıp, ağız içinde kalan bölüme bek denir.Açık ve kapalı olmak üzere 2 tipten oluşan , klarnetten çıkan tonun kalitesine etki eden , icrada ve üflemede rahatlık sağlayan bölümdür.

Rahat bir icra ve kaliteli bir ton için iyi bir bek şarttır. Sol klarnet icrasında açık bek kullanılırken, Si bemol klarnet icrasında kapalı bek kullanılır.Her bekin ağız kısmı farklı açılarda seslendirilmek istenen icra tarzına göre imal edilir.

  • Açık bek : Kamışın beke yerleştirildiği zaman, uç kısımlarının arasındaki eğim mesafesinin fazla olmasıdır.
  • Kapalı bek : Kamışın beke yerleştirildiği zaman, uç kısımlarının arasındaki eğim mesafesinin az olmasıdır.

Türk müziği icrasında açık bekin kullanılmasının nedeni ise Türk müziğindeki koma sisteminin açık bekte rahat bir şekilde icra edilmesine olanak vermesidir. (Dudak sıkıp-gevşetme)

Şu anda sol klarnet icrasında kullanılan en uygun bek modelleri ;Vandoren firmasının üretmiş olduğu 5jb profile 88 model , Zınner firmasının üretmiş olduğu Gırnata model ve Amati firmasının üretmiş olduğu Model Serkan Çağrı ağızlıklarıdır.

2. Kamış

Bekin açık olan arka yüzeyine yerleştirilen, sesin çıkışını sağlayacak ince ve yassı tahtaya  kamış adı verilir. Yumuşaktan serte doğru 1 numaradan ,5 numaraya kadar kamış çeşidi bulunmaktadır.İyi bir klarnet icrasında bek ve kamış uyumu çok önemlidir. Bekinize uygun kamışı seçerken bu konuda tecrübesi olan kişilerden  mutlaka yardım alınmalıdır.

Bekin Kamışa yerleştirilmesinde dikkat edilecek hususlar ;

  • Kamışınız sert ise ; kamışın uç kısmı , bekin uç kısmından biraz aşağıya getirilerek yerleştirilir.
  • Kamışınız yumuşak ise ; kamışın uç kısmı ile bekin uç kısmı aynı hizaya getirilir.
  • Kamışınız çok yumuşak ise ; kamışınızın u kısmı , bekin uç kısmından biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirilir.

Sol klarnet ile Türk müziği icrasında koma sistemini verebilmek için soft(yumuşak) 1 numara kamış kullanılmalıdır.Sol klarnet icrasında kullanılan vibrato,dil vurma gibi teknikler için kaliteli bir kamış seçimi çok önemlidir.

Türk müziği icrasında genellikle kullanılan kamış markaları ;Barre,Mavi Kuşak,Rico Royal,Vandoren sayılabilir.

3.     Bilezik

 

Kamışın bek üzerine sabit duruşunu sağlayan metal parçaya bilezik denir.Son zamanlarda bazı önemli firmalar bileziğinde tonda az oranda da olsa etkili olduğunu gösteren çalışmalar yapıp, 3 ton aparata sahip olan bilezikler üretmişlerdir.2 çeşit olup metal ve deriden üretilmektedir…

4.   Baril

Klarnette bekten sonra gelen ve akort için çok önemli rol oynayan bölümdür.Baril sayesinde akortta küçük değişiklikler sağlanabilir.Firmalar tarafından genellikle 2 adet baril verilir.Akordun pesleşmesi için daha uzun olan baril , tizleşmesi için ise daha kısa olan baril kullanılır.

5.  Üst Bölüm

Barilden sonra gelen kısım olup, üst bölüm olarak adlandırılan ve sol el ile kullanılan parçadır.

Bu kısımda 4 delik, deliklerin üstünde metal yüzükler ve bunların çevresinde çeşitli uzunluklarda metal perdeler bulunur.

6.  Alt bölüm (Şalümo)

Üst bölümden sonra gelen ve sağ el ile kullanılan parçadır. Ön tarafta üç delik,arka kısmında da klarneti dengede tutabilmek için  sağ el baş parmağımızla destek alabileceğimiz destek uzantısı bulunur.

7. Kalak

 

Sesin çıkışının gerçekleştiği kısımdır.Pavilion adı da verilmektedir…