Müzik orkestrası ve büyük yürüyüş gruplarında enstrümanlar yaptıkları sese ve grupta çaldıkları sese göre farklı gruplara ayrılır. Her bando ve orkestrada iki ayrı üflemeli çalgı grubu vardır: pirinç ve ahşap nefesli çalgılar. İkisi bazı açılardan benzer olsa da, ikisini birbirinden ayıran birçok özellik vardır. Malzemeden çalma tekniğine, bunlar pirinç ve ahşap nefesli çalgılar arasındaki temel farklardır.

Yan Flüt eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Malzeme

Nefesli Enstrüman hakkında

Pirinç ve ahşap nefesli çalgılar arasında pek çok fark olsa da, ikisi arasındaki temel fark, imal edildikleri malzemedir. Klarnet ve flüt gibi nefesli çalgılar ahşap veya metalden yapılırken, pirinç aletler yalnızca metal veya pirinçten yapılır. Pirinç aletlerde kamış olmadığı için tahta veya kamış izi kalmaz. Her iki tür enstrüman da ses çıkarmak için bir hava kuvveti kullansa da, nefesli enstrümanların ağızlığı bir kamış gerektirirken pirinç enstrümanların ağızlığı ayrıca kamış gerektirmez.

Klarnet eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Yönlü ve Yönsüz

Nefesli Enstrümanlar

Ahşap nefesli çalgılar ve pirinç çalgılar arasındaki önemli bir fark, ahşap nefesli çalgıların yönsüz olmasıdır. Yönsüz enstrümanlarla, enstrümanın ürettiği yön veya hacim kontrol edilemez. Örneğin, bir flütün çıkardığı ses, flütçünün önünde, arkasında durduğunuzda çıkacağı gibi aynı duruşu duyacaktır. Pirinç aletler ise yönlüdür. Bu fark, bir nefesli enstrümanı doğru bir şekilde kaydetmeyi daha zor hale getirir ve pirinç enstrümanlar stadyum boyunca duyulurken, ahşap nefesli enstrümanlar öncelikle sahada duyulacağından, yürüyen bandolarda önemli bir rol oynayacaktır.

Saksafon eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Teknik

Nefesli Enstrümanlarda Pirinç ve Ahşap Farkı

Üflemeli ahşap ve pirinç enstrümanlar, enstrümana ses çıkarmak için yeterli hava sağlamak için müzik çalara güvenirken, notanın çalınma tekniği ikisi arasında değişir. Pirinç enstrümanlar dudak titreşimli enstrümanlardır, yani farklı ses perdeleri, çalan müzisyenin hem hava akışındaki hem de dudak gerginliğindeki değişikliklerden kaynaklanır. Ahşap çalgıların perdelerindeki farklılık ise, bir müzisyenin bir kamıştan üfleyerek rezonatör içindeki havanın titreşmesine neden olmasıyla ortaya çıkar. Kamış, ağızlığın arkasına oturur ve sesin yaratılmasına yardımcı olmak için ağızlığın geri kalanına karşı titreşir.

Valfler ve Anahtarlar

Nefesli Enstrümanlarda Pirinç ve Ahşap Farkı

Valfler, enstrümanın içine ve dışına havayı yönlendirmeye yardımcı olduklarından ve farklı ses perdeleri yarattığından, pirinç enstrümanların önemli bir parçasıdır. Öte yandan ahşap nefesli çalgılar, hava akışını değiştirmek için aletin gövdesi yanında bulunan tuşlara güvenir. Hava akışındaki bu varyans, farklı tonları ve perdeleri yaratan şeydir. Bu büyük bir fark gibi görünse de, aynı zamanda bir benzerliktir, çünkü hem valfler hem de anahtarlar ses oluşturmak için müzisyen tarafından sağlanan havaya güvenir. Ek olarak, birçok pirinç enstrüman, enstrümanı doldurmak için daha küçük nefesli enstrümanlara nazaran daha fazla nefes ve daha fazla hava gerektirir.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!

Erturgut Sanat Merkezi 2007 yılının Aralık ayından, yani kurulduğu günden beri müzik alanında, çok geniş bir enstruman seçeneğiyle hizmet vermektedir. İzmir’de müzik kursu ve sanat kursları arayışınıza son vermek için Erturgut Sanat burada!