Ne Kadar Sürede Öğrenebilirim?

Ne Kadar Sürede Öğrenebilirim?

Bir şeyler yapmaya başladığımızda akla ilk gelen soru “ne kadar sürede yapabilirim”. Hep bir yerlere yetişme çabasındayız, bir yoğunluğun içindeyiz, bu sebeple ne kadar çabuk olursa o kadar iyi diye düşünüyoruz, hemen olsun istiyoruz.

ne-kadar-zamanda-şarkı-çalabilirim

Sanat merkezinde ders almaya başlayacakların akıllarına ilk takılan soru da kesinlikle ne kadar sürede öğrenirim sorusu oluyor. Acaba ne kadar zamanda başarılı olurum, ne kadar zamanda tamamlarım süreci. Aslında hiç bir yere yetişmemiz gerekmiyor, özellikle hayatımıza bir renk katmak istiyorsak çok da aceleci olmamız gerekmiyor.

Bir şey öğrenmek tam olarak bir havuz ya da işçi problemine benzemiyor, a işçisi bir müzik aletini 5 ayda çalıyor, b işçisi de aynı müzik aletini 8 ayda çalıyorsa iki işçi birlikte ne zaman konser verebilir gibi bir durum söz konusu değil! Bu sebeple kendimize zaman tanımamız gerekiyor ve bir süreçle yapacaklarımızı sınırlamadan özgürce devam etmemiz gerekiyor,  sonuçta yaptığımız çalışmayı özgürleşmek ve daha iyi hissetmek için yapıyoruz ve bunu bir süreyle kısıtlayıp kendimizi sıkıntıya sokmak da gereksiz.

Yine de ne kadar zamanda bir şeyler yapabilirim, sanatın bir alanında başarılı olabilirim, ne kadar zamanda iyi şekilde müzik aleti çalabilirim, resim çizebilirim, iyi bir tiyatrocu olabilirim gibi sorular soranlar için bu sürece dair bilgi verelim.

Ne Kadar Sürede Başarılı Olacağınızı Belirleyen 3 Önemli Madde

Ne kadar sürede başarılı olacağınızı belirleyen en temel 3 madde aşağıdaki gibi;

Ne Seviyeye Gelmek İstediğin?
Ne Kadar Süre ve Ne Kadar Verimli Çalıştığın?
Konuya Olan Yatkınlığın ve Yeteneğin?

Şimdi tek tek bu maddeleri açalım, ve ne kadar sürede başarılı olabileceğimizi kendimiz hesaplayalım.

ne-kadar-öğrenirim

 

1 Ne Seviyeye Gelmek İstediğin?

Yapacağımız işte amacımız ne, ne kadar iyi olmak istiyoruz, çok başlangıç seviyesinde bırakmak mı yoksa bu işi en profesyonel noktaya kadar taşımak mı istiyoruz, beklentilerimiz neler, ne yapmak istiyoruz, ilk karar vermemiz gereken şey bu. Kendimize bir yol çizmemiz gerekiyor, eğer bir müzik aleti çalacaksak çalmak istediğimiz parçalar ne zorlukta, eğer resim çizmek istiyorsak ne seviyede hangi alanda ne kadar başarılı olmak istiyoruz bunu netleştirmemiz gerekiyor.

2 Ne Kadar Süre ve Ne Kadar Verimli Çalıştığın?

Eğer bir alanda başarılı olmak istiyorsanız en önemli şey, her şeyden daha önemli olan “düzenli çalışmak” ve düzenli çalışırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey de “verimli çalışmak”.
Yani şöyle diyebiliriz, eğer bir alanda başarılı olmak istiyorsak düzenli ve verimli çalışmalıyız. Verimli çalışma kavramını biraz daha açalım;

Örneğin gitarla 2 saatinizi geçirmeniz verimli şekilde 2 saat geçirdiğiniz anlamına gelmez, çalışma sırasında gerçekten sizi geliştirecek şeyleri çalışmalısınız, kalan zamanınızda ise tabi ki müzik aletinizle ya da sanatın hangi dalıyla ilgileniyorsanız dilediğinizce vakit geçirebilirsiniz fakat çalışma süreniz içerisinde oyalanmamalı ve gerçekten disiplinli bir şekilde pratik yapmalısınız.

Hafta boyunca çalışabileceğiniz 7 kocaman gün var önümüzde, çalışmalarımızı bu 7 güne mümkün olduğunca eşit şekilde yaymak çok faydalı olacaktır. Bir günde 7 saat çalışmakla 7 gün 1’er saat çalışmak arasında çok büyük bir fark vardır, bu sebeple her gün düzenli çalışmak çok önemlidir.

3 Konuya Olan Yatkınlığın ve Yeteneğin?

Yetenek işin küçük bir kısmıdır fakat öğrenme sürecindeki katkısı göz ardı edilemez. Bir işi iyi yapma konusunda çalışmak ve yetenek diye yüzde verirsek %30 yetenek %70 çalışmak gibi oran ortaya çıkar.

Yeteneğin etkisi özellikle “bir şeyler üretme” sürecinde karşımıza çıkacaktır, fakat bir alanda çok başarılı olmak istiyorsak yeteneğimizi çalışmayla desteklemeliyiz.

Yeteneğin önemi var diye “benim yeteneğim yok, ben yapamam” deyip kestirip atmamalıyız, çalışıp düzenli pratik yaptıktan sonra yeteneği olmayan kişiler de istedikleri alanda belli bir seviyeye ulaşabilirler.

Yetenek, öğrenme sürecinde özellikle yeni başladığınız zaman büyük önem taşır, yetenekli bir bireyin 2 derste sağladığı başarıyı sıradan, konuya yatkınlığı az olan bir birey 4 derste sağlayabilir bu sebeple yetenek konusu da öğrenme sürecini etkileyen konulardan bir tanesidir.

Peki Ne Kadar Zamanda Öğrenebilirim?

Yukarıda saydığımız 3 önemli etken bizim başarılı olma ve öğrenme sürecimizi belirleyen temel faktörlerdir. Bu faktörlerden her biri kişiden kişiye değişeceği için net bir süre, net bir gün, saat, ay söylemek çok zordur.

Kesinlikle duymak istediğimiz cevap bu değil, daha elle tutulur, daha somut bir cevap bekliyoruz, 3 ay, 5 ay, 8 ay gibi bir cevap. Bu sebeple içinizi rahatlatıp ortalama bir süre öğrenmek için en iyi yöntem çevrenizde çalmak istediğiniz aleti çalan, başarılı olmak istediğiniz alanda başarılı olan kişilere ulaşıp bu işi ne kadar zamanda yaptıklarını sormanız.

Size önerimiz kendinizi saatlerle, aylarla sınırlamamanız, öğrenme sürecinde önünüze bir duvar koymadan ilerlemeniz. Zaten eğer düzenli çalışırsanız kapasitenizin el verdiği en kısa sürede başarılı olabilirsiniz.