İlk Kez Keman Satın Alacaklara Tavsiyeler

Yeni bir keman satın almak istiyor fakat hangi kemanı satın alacağınıza bir türlü karar veremiyor musunuz? Kemana başlamak istiyorsunuz ama hala bir keman alma konusunda karar vermediniz mi? İşte bu yazı tam da size göre, bu yazıyı okuyup dediklerimi yaparsanız, günün sonunda hangi kemanı satın alacağınıza karar vermiş olacaksınız. Aşağıda, dikkat etmeniz gereken her konuyu başlıklara ayırarak açıklamaya çalıştım. Yararlı olacağına kesin gözüyle baktığım yazımıza dilerseniz geçelim;

Yeni Keman Alacaklar İçin Keman Satın Alma Rehberi

Bütçenize Uygun Bir Araştırma Yapın

İlk Kez Keman Satın Alacaklar İçin Keman Satın Alma Rehberi

İzmir için konuşmak gerekirse başlangıç kemanı satın almak için ortalama gerekli rakam 150-200 $ arasındadır. Bu rakamların üstüne çıkmak, ilk keman için biraz abartı olabilir. Öncelikle kemana ayıracağınız bütçeyi hesaplayın. Bir fiyat aralığı belirlemek sizin almak istediğiniz kemanı belirlemenizde çok yardımcı olacaktır, çünkü belli kemanlar sizin hedefinizde olacaktır. Bütçenizi iyi ayarlarsanız hiç bir şekilde pişman olmazsanız


Enstrüman Satan Dükkanları Gezin

Bütçenizi belirledikten sonra ilk yapmanız gereken şey enstrüman satan dükkanlara gidip kemanları incelemek, hepsinin fiyatlarını sorup bir liste çıkartmak. Kemanlar hakkında aklınıza takılan bütün soruları sorabilirsiniz, bu konuda çekinen çok arkadaş var ama onların işleri bu, siz onlara ”Kemanın şurası ne işe yarıyor?” şeklinde sorular yönelttiğinizde onlar size tip tip bakıp ”Bi’ git” demeyecekler aksine iletişime geçtiğiniz memnun kalıp sizlere bilgilendirmede bulunacaklardır. Müzik ile alakalı dükkanlarda çalışanlar genelde öğretme ve bilgiyi aktarma aşkıyla çalışırlar dolayısıyla siz bir soru sorduğunuzda size doğrudan bilgiyi aktarmak isteyeceklerdir. Kısacası; soru sormaktan çekinmeyin. Öğrenmek istiyorsanız kendinizi eğitmeli, disiplinli olmalı ve gerçekten öğrenmek istemelisiniz. Kendinizi eğitmek için yapmanız gerekenleri her zaman dikkate almalısınız.


Ürün Araştırmasını İyi Yapmalısınız

Ürün Araştırması

Ürün-Araştırması

Müzik mağazalarını gezip, kemanlarla alakalı bir ”Marka-Fiyat” listesi çıkarttıktan sonra yapmanız gereken sıradaki şey şu; internetten bütün bu markalara ve fiyatlarına bakıp karşılaştırma yapmak. Çünkü bazı ürünleri fiyatları her yerde aynı olmayabiliyor ve eğer güvendiğiniz bir sitede daha ucuza bulduysanız o kemanı almanız kadar doğal bir şey yok. Ürün hakkında, daha önce satın almış insanların bloglara, forumlara ya da enstüman satan internet mağazalarının yorum kısımlarına bakıp kendiniz bir fikir oluşturmalısınız. Örneğin; bir keman markasını bir internet sitesinde buldunuz ve yorumlarda herkes ”Çok kötü bir keman modeli, kesinlikle almayın” yazmış, dolayısıyla o kemanı almanızı önermeyiz en azından kendiniz gidip denemeden asla almamalısınız. Kendiniz denemelisiniz demişken dilerseniz diğer önemli başlığımıza geçelim;

Müzik Mağazasına Gidip Enstrümanı Denemek

Müzik-Mağazasına-Gidip-Enstrümanı-Denemek

Modelleri araştırdınız, diğer modelleri elediniz ve diyelim ki son 5 model kaldı ve 5 model hakkında kararsız kaldınız. Öncelikle yapmanız gereken ilk şey şu, o ürünlerin satışını yapan bir müzik mağazasına gidip, hepsi hakkında son bir kez detaylı bilgi almak ve o kemanı denemek. Çekinmeyin, bu ekmek değil bu bir enstrüman, sizin belkide ilk kemanınız ve en az 1 yıl geçireceğiniz enstrümanınız, tabi ki de deneme hakkınız var. Araba alırken nasıl deneme sürüşleri varsa, keman alırken de kemanı deneme hakkınız var. Çekinmeyin o son 5 modelin hepsini bir masaya koyun, hepsini çalın, sesine bakın, sizin fizyolojinize uygun olup olmadığını, kemanın arızalı olup olmadığını kontrol edin, rahatsız ediyorsa değiştirin. Kısacası; en önemli kural alacağınız enstrümanı denemektir. Eğer ”Ben ilk kez keman çalmaya başlayacağım, nasıl anlayacağım kemanın arızalı olup olmadığını, rahatsız ettiğini, sesinin güzel olup olmadığını nasıl anlayacağım?” diyorsanız, sizin için bir kemanın arızalı olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak 5 yöntemi aşağıda listeledim ve okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Kemanın Arızalı Olup Olmadığını Anlamanız İçin 5 Yöntem

Keman Yapısı

  1. 1) Entonasyon Kontrolü: Tellerini tek tek kontrol edin, klavyesindeki (Parmaklarınızı bastığınız yerler) her yere parmaklarınızla bastırıp tellere vurun, eğer her yerinde aynı güzellikte ses çıkmıyorsa, bazı yerlerde bozuk sesler çıkıyor ise o keman arızalıdır.

2) Tuşe Kontrolü: Tellerle gövdenin arasındaki mesafe klasik bir kemanda 2.6 cm’dir. Kemanın boyuna göre değişir ama gözle görülür bir gariplik var ise o keman arızalıdır.

3) Burgu (Akord Kulakları) Kontrolü : Burguların akor tutup tumadığını kontrol edin. Kemanı doğru akord ettikten sonra çaldığınızda tellerden doğru sesler çıkmıyorsa ve bu sürekli tekrarlanıyorsa -telleri de yeni takmamışsanız- kemanın burgularında bir sorun olduğu anlamıma gelir.

4) Fiks Kontrolü : Kemanı akord ettikten sonra, fikslerden de küçük akord etme işlemi yaptıysanız ve akor tutmamışsa, fiksler ile ayarladığınızda seslerde bir değişiklik olmuyorsa fikslerin yapısında bir sorun var demektir.

5) Köprü Kontrolü : Kemanda köprü sesi belirleyen önemli parçalardan birisidir. Eğer gereğinden fazla yukarda ya da aşağıda olursa kemandan arızalı sesler gelir ve bunu da istemeyiz. O yüzden alacağınız kemanın köprüsünüe bakıp bir yerinde çatlama olup olmadığını ya da gereğinden yüksekte oluğ olmadığını kontorl etmelisiniz.


Kemanın Üretildiği Malzemeye Dikkat Edin

Kemanın, hangi ağaçtan yapıldığını sorun ve bundan emin olun. Gerekirse bir belge göstermesini isteyin. Çünkü bazı kemanlar ağaç yerine kontraplaktan yapılır ve kontraplak ile yapılmış kemanlar, ağaçtan ürelilenlere nazaran kötü özelliklere sahip olur. Eğer keman üretiminde kullanılan ağaçlar hakkında daha detaylı bilgilendirme almak istiyorsan, gerçekten çok detaylı araştırmalar içeren ”İyi Kemanda Olması Gereken Özellikler” isimli makalemizi okumanı tavsiye ederim, bu yazıda bilmen gereken bütün bilgiler mevcut.


Size Uygun Kemanı Seçmeye Özen Gösterin

Sizin çalacağınız tarza göre, kemandaki eğitim seviyenize göre, fizyolojik yapınıza göre sınıflanabilecek bir çok keman markası ve modeli var. Dolayısıyla bunların arasından sizin için en uygun olan modeli seçmeniz sizin için daha yararlı olacaktır. Size uygun olmayan bir kıyafeti giydiğinizde nasıl ki bol geliyor ya da çok dar olduğu için rahatsız ediyor ise, kemanda da aynı şekilde size uygun olmayan modeller sizi rahatsız edecektir. Bu konuda da çok detaylı araştırmalarımızın yapıldığı ve sizin tarzınızın hangi model olduğunu bulmanıza yardımcı olacak bir makalemiz mevcut. Eğer öğrenmek istersen “Keman Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir


İkinci El Keman Tercih Etmeyin

İkinci El Keman Satın Almamaya Özen Gösterin

Kemanlar, yapısından dolayı diğer enstrümanlara göre daha narin ve kırılgan bir enstrümandır. O yüzden başka biri tarafından kullanılmış olması demek o enstrümanı alan kişi için çok büyük risk taşır. En ufak biraya çarpmış olması bile entonasyonuna ya da burgularına zarar vermiş olabilir. 2. El satın alacaksanız çok detaylı bir inceleme yapmanızı öneririm ama ben 2. el keman satın almanızı pek önermem.


Bugün sizlere Erturgut ailesi olarak, detaylı bir keman satın alma rehberi hazırladık. Eğer yukarda yazanları dikkate alırsanız, kendinize en uygun kemanı satın alacağınız konusunda doğru kararlar verirsiniz. Umarım yardımcı olmuşuzdur. Müzikle kalın!

Eğer, ben yazıyı okudum fakat doğru müzik aletini satın alma konusunda profesyonel bir destek almak istiyorum, benim için en uygun müzik aleti hangisi bir bilene sorsam daha iyi olacak, bu desteği ücretsiz olarak alabileceğim bir yer var mı diyorsanız aşağıdaki adrese tıklayınız.

Doğru Müzik Aleti Satın Almak İçin Danışmanlık Almak İstiyorum