Bugünkü yazımızda Baget Tutuş Tekniklerini ele alacağız. Baget tutuşu, bateri çalarken tonunuzu, tuşenizi belirleyen önemli bir unsurdur. Sadece bir baget tutuş tekniği bulunmamakla beraber, müzik çeşitlerine göre teknikler değişebilmektedir..

Baget tutuşu bateri eğitiminin temelini oluşturmaktadır. Tutuş tekniklerine geçmeden önce baget tutarken dikkat edilmesi gereken kısaca unsurlara değinelim..

Bateri kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Baget Nasıl Tutulur?

  • Bagetleri tutarken ellerinizi fazlasıyla sıkmamaya çalışın
  • Bagetleri vuruyormuş düşüncesini aklınızdan atıp, bir enstrüman çalıyormuş gibi hissedin
  • Parmaklarınızı doğru pozisyonlarda yerleştirin
  • Bagetleri tutarken avuç içinizdeki etlerin sıkışmasına izin vermeyin

Baget tutuşu hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için Baget Nasıl Tutulur? yazımızı okuyabilirsiniz..

Alman Tutuş Tekniği

Baget Tutuş Teknikleri

Alman tutuş tekniğinde güç ön plandadır. Baget tutuşunuz sert bir tuşe elde etmenizi sağlar. Genellikle klasik müzikte kullanılır, caz, funk, metal gibi müzik türleri için pek uygun değildir zira gerekli çevikliği sağlamaz.

Nasıl tutulur?

  • Avuç içiniz aşağı bakacak şekilde elinizi dışarıda tutun. 
  • İşaret parmağınızı kıvırın ve bageti işaret parmağınız ile başparmağınızın arasına yerleştirin. 
  • Denge noktasını bulana kadar bageti elinizde hareket ettirin. Başparmağınız ve işaret parmağınız, çubuk arasında dengeli bir şekilde durmasını sağlamalıdır.
  • Diğer parmaklarınızı çubuğun üzerinde kıvırın ve orta parmağınızın desteğin çoğunu vermesine izin verin. 
  • Avuç içlerinizi davul kafasına paralel tutun. Dirseklerinizi dışa doğru eğin ve bileklerinizle yönlendirin.

Fransız Tutuş Tekniği

Baget Tutuş Teknikleri

Fransız tutuş tekniği özellikle caz ve funk müzik türlerinde yoğunlukla kullanılan baget tutuş tekniğidir. Söz konusu teknik diğer tekniklere göre daha gevşet tutulur ve önemli ölçüde parmak kontrolü ve gücü ister.

Nasıl Tutulur?

  • Avuç içiniz aşağı bakacak şekilde elinizi dışarıda tutun. 
  • İşaret parmağınızı kıvırın ve bageti işaret parmağınız ile başparmağınızın arasına yerleştirin. 
  • Denge noktanızı bulana kadar çubuğu elinizde hareket ettirin. Başparmağınız ve işaret parmağınız, çubuk arasında dengeli bir şekilde durmasını sağlamalıdır.
  • Diğer parmaklarınızı çubuğun altına kıvırın, ancak siz oyun oynarken parmaklarınızın neredeyse avucunuza “takılabileceği” kadar kavrayışınızı yeterince gevşek tutun. 
  • Ellerinizi avuç içleriniz birbirine bakacak şekilde çevirin. 
  • Dirseklerinizi vücudunuza doğru uzatın. Bu doğal olarak avuç içlerinizi içe doğru çevirmenizden kaynaklanır.
  • Davul vuruşlarınızı bileğinizin aksine parmaklarınızla yönlendirin.

Amerikan Tutuş Tekniği

Baget Tutuş Teknikleri

Alman ve Fransız tekniğine göre daha orta seviyede bir tekniktir. İki tekniğe göre daha kolay ve orta seviyede tutuş seçtiği gerektiren bir tekniktir..

Nasıl Tutulur?

  • Avuç içiniz aşağı bakacak şekilde elinizi dışarıda tutun. 
  • İşaret parmağınızı kıvırın ve bageti bu parmakla başparmağınızın arasına yerleştirin. 
  • Denge noktasını bulana kadar çubuğu elinizde hareket ettirin. Başparmağınız ve işaret parmağınız, çubuk arasında dengeli bir şekilde bir dayanak noktası görevi görmelidir. Dengeli bir baget, her vuruşun davul başlığından veya zilden zıplaması için önemlidir ve çift vuruş gerektiren davul temellerini gerçekleştirmenizi sağlar.
  • İşaret parmağınızın tutmasına yardımcı olmak için orta parmağınızı, yüzük parmağınızı ve serçe parmağınızı bagetin altına kıvırın. 
  • Avucunuzu yaklaşık 45 derecelik bir açıyla eğin ve bileğinizi kullanarak davul vuruşlarınızı ilerletin.

Geleneksel Tutuş Tekniği

Genellikle bandolarda kullanılan bir tekniktir. Askeri bando tarzından gelmektedir.. Bandoda trampetler genellikle yan tutulur, geleneksel baget tutuşu bu trampet tutuşuna uygun olarak gelişmiştir..

Nasıl Tutulur?

  • Sol elle bir el sıkışmak istiyormuş gibi sol elinizi önünüzde tutun. 
  • Bageti elinizin şeridine başparmağınız ve işaret parmağınızın arasına yerleştirin. 
  • Baş parmağınızla çubuğun üzerine uzanın ve işaret parmağınızın ilk eklemine yaslayın. 
  • Çubuğu bu şekilde tutun ve bir kapı kolunu çeviriyormuşsunuz gibi oynarken sol ön kolunuzun dönmesine izin verin. Bu tür bir kavrama, güçlü sol el parmak kontrolü ve ustalığa bağlıdır. Sol çubuğunuzu parmak ucunuzla etkili bir şekilde yönlendirirsiniz ve sopayı aşağıdan sabitlemek için serçe parmağınızı kullanırsınız.
  • Sağ el çubuğunuzu, Amerikan uyumlu bir tutuşta yaptığınız gibi tutun. Bu, size sol elinizde alttan tutuş ve sağ elinizde bir el üstü tutuş sağlar.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!