Profesyonel Bir Şekilde Bağlama Çalmak İçin Öneriler

Bugün bağlama çalan herkes için bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuyan herkes daha güzel bir şekilde bağlama çalmak için yapılması gerekenleri öğrenebilecek. Bağlamayla ilgili diğer bir çok sorunun cevabını da buradaki yazımızın ortalarına doğru yer verdiğimiz videolarda bulabilirsiniz; Bağlama Dersi Eğitici Videoları


 

Profesyonel-Bir-Şekilde-Bağlama-Çalmak-İçin-Öneriler

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Bağlama çalmayı geliştirecek egzersizler
♦ Bağlama çalarken uygulanabilecek püf noktalar
♦ Bağlama çalmak ile alakalı sıkça sorulan sorular ve cevapları

Dilerseniz sizler için hazırladığımız detaylı içerikler ile dolu yazımıza geçelim.


Bağlama Çalmayı Geliştirebilecek Egzersizler

Bağlama-Çalmayı-Geliştirebilecek-Egzersizler

Dilerseniz bu geliştirici egzersizleri madde madde listeleyerek açıklayalım;

  • En sevdiğiniz ve çalmak istediğiniz şarkıların nakarat kısımlarını birer egzersizmiş gibi çalın
  • Bağlama için yazılmış belirli egzersiz metodları vardır, günde 2 saat bağlama çalıyorsanız bu 2 saatin en az yarısını egzersiz yaparak geçirin
  • Bağlamanın üzerindeki bütün perdelere tek tek basarken aynı zamanda notaları ile sesleri çıkartarak söyleyin
  • Bağlama çalmak için kullanılan teknikler vardır. Eğer bu teknikleri düzenli olarak çalışmazsanız, bazı şarkıları tam anlamıyla duygu dolu ve doğru bir şekilde çalamazsınız. Sizden istediğimiz şey her gün düzenli olarak bu teknikleri en az yarım saat boyunca çalışmak. Eğer mümkünse bu tekniklerin hepsini barındıran bir egzersiz üretin ya da bu teknikleri barındıran şarkıları çalın dolayısıyla çalışın. Bu tekniklerin isimleri şunlardır;

Çarpma: Bu teknik tezenesiz veya tezene ile yapılan vuruşun hemen ardından yapılan bir süslemedir. Bu teknik hangi notanın üzerinde bulunuyorsa, o notaya, belirliten parmak numarası ile vurulur.

Tril: Tek bir mızrap darbesi ile yapılan vuruşun ardından belirtildiği uzunluk boyunca yapılan çarpma teknikleri ile oluşur.

Çekme: Tek bir mızrap darbesi ile yapılan vuruşun ardından basılan notanın aşağıya doğru çekilerek hızlıca bırakılmasi ile diğer basılı olan notanın ya da boş telin sesinin duyulmasından oluşur.

Kaydırma: Tek bir mızrap darbesi ile basılan notanın bulunduğu teli yukarı ya da aşağıya kaydırarak önündeki ya da arkasındaki notalara çekerek oluşur.


Bağlama Çalarken Uygulanabilecek Püf Noktalar

Bağlama-Çalarken-Uygulanabilecek-Püf-Noktalar

 

En Kolay Şarkılar İle Öğrenin

Eğer bağlama çalmaya yeni başladıysanız, ileri de size çok fazla yararı olacak bir çalışma tekniği var. Eğer öğrenmeye başladığınızda bağlama çalma için en kolay şarkıları tercih ederseniz, parmaklarınızın bağlama alışma süreci daha rahat ve doğru geçer. Bazı kişiler en zor şarkılardan başlamak istiyor fakat hiç bir zaman emeklemeden koşulmaz.

Parmakların Duruş ve Basış Pozisyonu

Bağlamadan istenilen seslerin kaliteli bir şekilde çıkabilmesi için parmakların doğru bir şekilde durması ve basılması gerekmektedir. Bu doğru duruşlar ise şöyledir;

Baş Parmak: Baş parmağın ucundaki eklemin klavyenin üstünde, geri kalan eklemin ise klavyenin arkasında durması gereklidir

Perdelere Basmak İçin Kullandığımız Parmaklar: Bu parmaklar mutlaka bağlamaya eğimli olarak durmalıdır. Aksi takdirde bastığınız bütün sesler bozuk ya da cızırtılı olarak çıkacaktır.

Bağlamanın Duruş Pozisyonu

Bağlamanın-Duruş-Pozisyonu

Bağlamanın sapının her zaman biraz yukarıda durması gerekmektedir. Eğer bağlamanın duruşu bu şekilde değilse, bel ağrıları gibi sorunlarla karşılaşırsınız ve bu durumlar meydana gelirken asla iyi bir performans sunamazsınız ve hiç bir zaman 1 saatten fazla bağlama çalamazsınız.

Kulak Geliştirici Egzersizlerin Yapımı

Sadece bağlama  çalmayı geliştirmek için değil, diğer tüm enstrümanları ve kulağı geliştirmek için yapılması gerekilen ana artellerdendir.

Bağlama çalmak için kulak geliştirici egzersizler nelerdir? Nasıl yapacağız?”

Dilerseniz bu egzersizleri ve yapım şekillerini sizler için madde madde açıklayalım;

  • Eğer nota bilginiz var ise -ki olması gerekli- bağlama üzerindeki bütün perdelere sırası ile basarken aynı anda bastığınız notanın adı ile birlikte sesini çıkartın
  • Bağlamanın perdelerinin arasına birer boşluk bırakarak aynı egzersizi yapın
  • Bağlamada çaldığınız bir ezgiyi çalmadan önce notalarıyla birlikte söyleyin ve sonra çalın
  • Müzikten hiç bir zaman kendinizi kopartmayın, fırsat buldukça şarkı dinleyin

Profesyonel-Bir-Şekilde-Bağlama-Çalmak-İçin-Öneriler

 

Eğer yukarıda yazmış olduğumuz alıştırmaları ve egzersizleri yapar, püf noktalara da dikkat ederseniz, bağlama çalışınızda oluşacak gelişmeyi rahatlıkla görebilirsiniz. Eğer bağlamaya başlamak istiyor, bir bağlama satın almak istiyor fakat hangi bağlamayı satın alacağınızı bilmiyor, bir türlü karar veremiyorsanız “En Uygun Fiyata Bağlama Satın Alma Rehberi” isimli yazımızı okuyarak kendinize en uygun bağlamayı en uygun fiyata nasıl satın alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.