Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizleri için Müzik Türü Ve Müzik Tarzı Nedir? konusunu ele alacağız.. Müzikte bir tür, aynı gelenek ve göreneklere sahip farklı müzik parçalarını genel olarak kategorize ettiğimiz zamandır. Öte yandan, stil genellikle bir müzik parçasında veya benzer türlerde bulunan belirli öğelere atıfta bulunur.

Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..

Müzik Türü Ve Tarzı Nedir?

Müzik Türü Nedir?

Müzik Türü Ve Müzik Tarzı Nedir?
Müzik Türü Ve Müzik Tarzı Nedir?

Tür, ortak şarkı yapıları, müzik öğeleri ve teknikleri, kültürel bağlam, coğrafi köken ve temalar veya sesler ile tanımlanır. Ayrıca alt türlere de ayrılabilirler. En geniş müzik türlerinden biri popüler müziktir. Bu, ticari olarak kitlelere sunulan tüm müzikleri ifade eder. Popüler müzik ayrıca rock, punk, metal, caz, elektronik, country, blues, hip hop gibi türlere ayrılabilir. Kısacası o dönemde popüler olan müzik türü hangisi ise dönemin pop müziği odur.

Kültürel bağlamda bir başka geniş müzik türü de dini müziktir. Teknik özellikleri ne olursa olsun dini bir düşünceyi yaymak için bestelenen veya doğası gereği ibadet olan her müzik dini müziktir. Bunun örnekleri müjde ve koro müziğidir.

Belirli bir kalıbı takip etmeyen veya benzersiz olan ve başka hiçbir türle birleştirilemeyen müziğe genellikle ‘Avant-Garde’ (Avangard) müzik veya ‘sanat’ müziği denir. Caz, popüler müziğin bir alt türü olmasına rağmen, Sun Ra ve Ornette Coleman gibi bazı sanatçıların eserleri avangarddır, çünkü sadece türün teknik özelliklerine dayanmaz, doğaçlamaya da odaklanır. 

Halk müziği de en büyük müzik türlerinden biridir. Nesilseldir ve derin bir tarihsel ve sosyo-kültürel bağlama sahiptir. Bu müzik türü, geleneksel enstrümanların kullanımını görür ve temalar genellikle felsefidir. 

Müzik Tarzı Nedir?

Müzik Türü Ve Müzik Tarzı Nedir?
Müzik Türü Ve Müzik Tarzı Nedir?

Dolayısıyla bir müzik stili, müziğin ayırt edici bir türünü, biçimini ve/veya kalitesini ifade eder. Ses dokusuna, uyandırdığı duyguya ve hatta türe atıfta bulunabilir. Ayrıca, oluşturulduğu tarihin dönemine veya belirli bir besteciye veya icracıya atıfta bulunabilir.

‘Klasik’ müzik dediğimizde, genel olarak orta çağ ve erken modern dönemlerde geniş olarak yaratılan müzik tarzını kastediyoruz. Beethoven, Mozart, Bach vb.’nin müzikleri bu kategoriye girer. Besteciler kendi özgün ve bireysel özelliklerini yazdıkları müziğe eklerler. Bu aynı zamanda onların tarzı olarak da bilinir. Modern bağlamda, birçok elektronik müzisyeni ve yapımcısı, imza sesi olan Brian Eno gibi sanatçılardan etkilenir.

Sanatçılar da bir müzik tarzını etkileyebilir. Red Hot Chilli Peppers’ın basçısı Flea, benzersiz bir şey yaratmak için geleneksel parmak çalımı ile tokatlama (slap) gibi teknikleri funk’a dahil eden benzersiz bir çalım tarzına sahiptir. Bir türün ayırt edici özellikleri aynı zamanda bir üslubu da belirler. Funk tarzı gitar dediğimizde hemen ritim kalıpları oluşturmak için kullanılan baskın olmayan elin çalma tekniği ile ilişkilendiririz. 

 Kısacası

‘Tür’ ve ‘tarz’ kelimeleri müzikte sıklıkla birbirinin yerine kullanılır. Bu tamamen yanlış değil. Müziğin hiçbir fiziksel özelliği olmadığından, duygu uyandırmak amacıyla yaratıldığından, neyin tür ve neyin üslup olduğu konusunda katı kurallar koymak zordur.

Bununla birlikte, müzik yazıyor veya icra ediyorsanız, ikisi arasındaki farkı bilmek, başkalarıyla iletişim kurarken belirsizliği azaltmaya yardımcı olabilir ve ayrıca farklı müzik türlerini biraz daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir