Bu hafta Flüt eğitimi ile ilgili yazımızla karşınızdayız. Nefes almak hayatın, yaşamın en önemli parçalarından biridir. Yemek yemeden, su içmeden birkaç gün idare edebiliriz fakat nefes almadan bu süre en iyi eğitimle bile dakikalarla ifade edilir.
Sesli enstrümanlarda nefes ise notaları basmak kadar önemli bir etkendir.
Yaşamsal olarak bu kadar değerli ve biricik olan nefes almak, tabi ki sanatsal olarak da bizim için çok önemlidir.
Doğru bir nefes hem şan eğitimde hem de başta üflemeli çalgılar olmak üzere tüm enstrümanların eğitimde önemli bir rol oynar.
Sanatta, sporda, kısaca tüm hayatımızda en önemli parametrelerden biri olan nefes almayı bugün sizlere Erturgut Sanat Merkezi olarak biraz irdelemek ve başta flüt kursu olmak üzerek, saksafon kursu , klarnet kursu gibi üflemeli çalgıların eğitimde ne kadar etkili olduğunu anlatmak için bir içerik hazırlamaya karar verdik.
Yaşamın kaynağı olan nefesten nefesten üflemeli çalgı eğitiminde nefesin önemine kısa bir yolculuk yapmaya hazır mısınız?
O halde okumaya devam edin…
Flütte Nefes Alma Teknikleri
İnsanlar hayatları boyunca, yaptıkları işlere göre farklı şekillerde nefes alırlar Bu nefes alma teknikleri yaptığımız işe göre, ya da daha doğru bir tanım ile nefes alma amacımıza göre değişiklik gösterir.
Örneğin gündelik hayatta insanlar genelde göğüs solunumu yaparlar. Bu nefes alma tekniğinde toplanan oksijen göğüs bölgesine birikir, göğüs gerilir ve ciğerler nefes ile dolar.
Bir diğer yandan sporcular ise çoğunlukla omuz nefesi kullanırlar. Göğüs kafesinin üst kısmını şişiren bu nefes alma tekniğinde omuzlar ve köprücük kemiği şişer, boyun gerilir ve performansa dayalı olarak kişiye bir patlama gücü verilmiş olur.
Fakat üflemeli çalgılar eğitiminde bu iki nefes de yeterli değildir. Çünkü her iki nefes türünde de nefesi kontrollü olarak vermek ve yeteri kadar nefesi toplamak zordur.
Flütte Diyafram Nefesi
Yukarıda bahsettiğimiz göğüs nefesi ve omuz nefesine alternatif olarak, daha çok sanatçıların kullandığı nefes alma tekniği ise diyafram nefesidir.
Daha önceki yazılarımızda uzunca bahsettiğimiz, hem üflemeli çalgıların eğitiminde kullandığımız hem de şan ve diksiyon derslerinde üzerinde durduğumuz bu teknik ile nefesi uzun süreli ve düzenli olarak kullanmak mümkün kılınmaktadır.
Kontrollü nefes alıp verme işleminde diyafram ve karın kaslarının önemi oldukça fazladır. Fakat özellikle başlangıç aşamasında diyafram nefesi egzersizleri biraz yorucu ve zorlu bir süreç olarak görülebilir.
Fakat Erturgut Sanat Merkezi eğitmenleri diyafram, kaburgalar arası kaslar, akciğerler, karın duvarı ve omurganın doğru konumlanması ile bu süreci daha hızlı aşılmasında büyük bir kolaylaştırıcı olarak yardımcı olmaktadır.
Flüt Eğitiminde Nefes Alma Tekniği Nedir?
Doğru bir enstrüman eğitiminde nefes almak hayati bir önem taşımaktadır. Nefesli çalgılarda çalmak isteyen kişi öncelikli olarak bu tekniği doğru olarak uygulamalı ve bu tekniği uygulayarak enstrümanından ses çıkarmayı başarmalıdır.
Yanlış bir nefes tekniği ile belirli bir aşamaya kadar ilerlendiğinde başa dönmek ve hataları düzeltmek çok daha zor olacaktır.
Peki üflemeli çalgıları çalarken doğru nefes tekniği kaç aşamadan oluşur? İşte asıl önemli olan nokta da burasıdır. Üflemeli çalgılar nefes tekniği üç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; Nefes almak, nefes tutmak ve nefes vermektir.
Nefesli çalgıları çalarken nefes almak için yapmamız gereken en temel şey ağzımızın ve boğazımızın rahat bir pozisyonda olduğundan emin olmaktır. “Ah” der gibi ağzımızın konumunu ayarlamalı ve omuzlarımız ile göğsümüzü sabit tutarak nefesi karın boşluğuna doldurmalıyız.
Tabi ki aynı zamanda hız da önemlidir. Mümkün olduğunca hızlı ve nefes sesi çıkarmadan nefesi karın boşluğuna doldurmak gerekir.
Doğru nefes aldıktan sonra ikinci gelen kısım ve üç kısım arasında en kısa olan kısım ise nefes tutma kısmıdır. Nefesi karın boğluğunda topladıktan sonra anlık bir nefes tutma refleksi geliştirme kontrollü nefes verebilmek için önemli bir etkendir.
Hem hızlıca oksijenle dolup boşalmanın baş dönmesi, havalı ton ve tını gürlüğü gibi etkilerini ortadan kaldırmak için önemli olan nefes tutma bir diğer yandan flütte tonun sürekliliği için de gereken kas desteğinin sağlanması için önemlidir.
Nefes vermek ise flütte en az nefes almak kadar önemlidir. Çünkü flütten gelecek sesin üretimi nefes verme eylemi sırasında gerçekleşmektedir. Tabi ki bu kadar önemli olan nefes verme eylemi bir diğer yandan kasların en fazla kontrolünü gerektiren aşamadır.
Hava çıkışına göre sesin pesliği ve tizliği kontrol edilir. Örneğin keskin ve çok bir hava çıkışında ton kalitesi keskinleşir ve tiz sesler elde edilir.
Bu tekniğin en önemli noktalarından sonuncusu ise doğru bir beden formuna yani postüre sahip olmaktır. Dik, karın kaslarını zorlamayan, ağız ve diyafram arasında bağlantıyı en az engelle kuran bir duruş flüt eğitiminin olmazsa olmazları arasındadır.
Siz De Flüt Çalabilirsiniz
Eğer siz de en doğru teknikle başlamak istiyor, kendinizi bu enstrumanla bulacağınıza inanıyor, pratik ve en geçerli egzersizlerle kısa sürede flüt çalmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.