Diyafram Nedir? Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?
Bugün sizler için diyafram hakkında detaylı bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra aklınızda diyafram ile alakalı hiç bir soru kalmayacak.
Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlar;
♦ Diyafram nedir?
♦ Diyafram nerede bulunur?
♦ Diyafram ne işe yarar?
♦ Diyafram nefesi nedir?
♦ Diyafram nefesi nasıl alınır?
Diyafram Nedir? Nerede Bulunur?
Diyafram: Anatomik olarak, karın boşluğu ile göğüs boşluğunun arasında yer almakta olan ve bu iki boşluğu birbirinden ayıran ince fakat geniş bir kas.
“Tamam, diyaframın ne olduğunu anladım fakat bu diyafram ne işe yarar?”
Öncelikle sizlere diyaframın kadın ve erkeklerde gözlenen farklarından bahsedelim. Diyafram hareketlerinden dolayı, erkeklerde, kadınlara göre daha fazla görev yapmaktadır. Kadınlarda nefes alınırken oluşan diyafram hareketleri enine doğru gözlemlenirken, erkeklerde bu durum yukarı doğru olmaktadır. Erkeklerde bulunan göğüs kafesinin hareketli hale gelmesinden dolayı olan bu durum, kadınlarda yapısal özelliklerden de dolayı özellikle de hamilelik sürecinde nefes hareketlerinde yavaşlamaya hatta azalmaya neden olur.
Diyafram Ne İşe Yarar?
Diyafram, kasıldığı zaman göğüste genişlemeler meydana gelir ve göğüs boşluğunda bulunan bir pompa gibi akciğerlere hava girmesini sağlar. Bu bölgede bulunan ikinci derecede bulunan yardımcı kaslar olan omurlar arasında, kaslarda genişlemeler meydana gelir ve bu kaslar da nefes alıp verme işlemine yardımcı olur. Normal şartlar altında, diyafram kullanmadan ve çalışılmadan alına her nefes, akciğerin yalnızca beşte üçünün dolmasını sağlayabilirsiniz. Ancak diyafram nefesini kullanarak alınan nefes, o geriye kalan 2’lik kısmı da tamamlayarak sizin tam kapasitede nefes almanızı sağlar. Diyaframın işlevini tek bir cümle ile açıklamak gerekirse; diyafram nefes sisteminin güçlenmesini ve tam verim ile çalışmasını sağlayan bir organdır.
Diyafram Nefesi Nedir? Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?
Diyafram nefesi, biz henüz çocukken farkında olmadan aldığımız ve aslında alınması gereken en doğru nefes alma yoludur. Dilerseniz küçük bir egzersiz ile sizlere, diyafram nefesi alıp almadığınızı deneyelim.
- Sırtüstü yere uzanın
- Bacaklarınızı rahat bir pozisyonda tutun
- Ayak parmaklarınız dışarı bakacak şekilde açın
- Kollarınızı ve avuçlarınızı dışa doğru açın
- Parmaklarınızı gevşek bir şekilde bedeninizin yanına uzatın
- Bir elinizi göğsünüzün üzerine, diğerini ise diyafram bölgesine yerleştirin
- Gözlerinizi kapatıp, nefesinize konsantre olun
- Her nefes alış verişinizde hangi elinizin inip, kalktığına dikkat edin
- Eğer karnınız, nefes alırken dışa nefes verirken içe doğru hareket ediyor ise diyaframla nefes alıyorsunuz, eğer göğüsünüzün üzerindeki eliniz inip kalkıyorsa diyafram nefesi almıyorsunuz demektir
“Bu diyafram nefesi nasıl alınır?”
Ne yazık ki sizlere diyafram nefesini “Şunu yaparsanız olur” denilebilecek bir kaynak ve anlatım biçimi yoktur. Diyafram nefesini anlatmak, nasıl yürüdüğümüzü anlatmaya benzer. Fakat en yakın anlatım şeklini sunacak olursak, şu şekilde anlatabiliriz;
- Bütün nefesinizi verin
- Gözlerinizi kapatın ve diyafram bölgenize odaklanın
- Diyafram bölgenizde bir balon olduğunu hayal edin ve o balona odaklanın
- Aldığınız bütün nefesin o balonu şişirdiğini düşünün
- O balon şiştiğinde tekrar kontrollü olarak söndürün
Bugün sizler için diyafram nefesinin ne olduğunu, diyafram nefesinin nasıl alındığını ve diyaframın ne işe yaradığını anlatan bir yazı hazırladık. Umarız aklınızda diyafram ile alakalı hiç bir soru işareti kalmamıştır.
Eğer bu konuyla alakalı farklı açılardan baktığımız başka bir yazımızı okuyup geriye kalan detayları da öğrenmek istersen seni “Doğru Nefes Alma Teknikleri” isimli yazımızı okumaya davet ediyoruz.