Teknoloji her gün daha da ilerliyor. Çoğu zaman faydalı ve bazen de komplo teorileri eşliğinde ortaya çıkan bir çok haber bizleri kimi zaman şaşırtıyor kimi zaman ise korkutuyor.

İşte bu haberlerin bir yenisini daha bugün sizlere Erturgut Sanat Merkezi olarak paylaşıyoruz. Hazır mısınız?

O halde okumaya devam edelim.

Müzik ve Teknoloji

Müzik alanında teknolojik gelişmeler
Müzik ve teknoloji

Müzik ve teknoloji çoğu zaman iç içe geçmiş iki terim, iki ayrı alandır. Birinin gelişimi doğrudan diğerinin gelişimini etkiler. Tıpkı müzik ve matematik gibi ya da müzik ve felsefe ya da sosyoloji gibi… Her zaman birbirinden etkilenir ve her zaman birbirlerine dayanarak ilerlerler.

Bugün de yine öyle bir gelişmeden bahsedeceğiz. Tabi ki öncesinde bu gelişmenin ardındaki isimden de söz etmemiz gerekir. Teknoloji denildiğinde aklımıza son yıllarda gelen en önemli isimlerden biri kuşkusuz ki Elon Musk.

Tesla ve SpaceX gibi girişimlerin kurucusu olan ve servetini yalnızca son birkaç ay içinde bile üçe katlayarak dünyanın en zengin 10 insanı arasına giren Musk son yatırımı ile de yine bakışları üzerine topladı.

2016 yılında Neuralink isminde beyin-bilgisayar arayüzü geliştirmeye odaklanan nöroteknoloji şirketi kurmuş bulunan 49 yaşındaki Musk, koronavirüs salgını sırasında pik yaparak en son noktaya çıkan çip takarak insanları kontrol etmeye dair komplo teorilerini de akla getiren açıklamalarda bulunarak yine okları üzerine çevirdi.

Açıklamalar Merak Uyandırıcı

Teknolojinin müziğe yansıması
Teknoloji

Aslında verdiği röportajda tam olarak konunun ayrıntılarına değinmeyen ve bunun için önümüzdeki ayı bekleyeceğini söyleyen Elon Musk genel olarak yeni projesi hakkında sorulan soruları cevapladı.

Yeni firması Nerualink ile insan beynini doğrudan bilgisayar çiplerine bağlama üzerine teknolojiler geliştiren Musk, projede insanların bu çipler sayesinde doğrudan müzik dinleyebilecekleri bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Çoğu insanın aklına bir taraftan korku salan ve yapay zeka ile insan beynini birleştiren teorilere de göz kırpan bu projenin temel amacı ise Musk’a göre tedavisel amaçlı.

Hastalıkların Tedavisi İçin Alternatif Bir Yöntem

Çiplerin insanlaırn hormon düzeylerini kontrol edebileceğinin ve buna bağlı olarak verilen müzik ile salgıların kontrol edilerek aslında bir nevi depresyon kaygı gibi şikayetlerin azaltılabileceğini söyleyen Musk, öncelikli hedeflerinin ise Parkinson gibi beyin hastalıklarından müzdarip insanlara yardım etmek olduğunun altını çizdi.

Yapay Zeka İle Yarışan İnsan Beyni

Teknolojinin insan beynine katkıları
Teknoloji ve İnsan Beyni

Bir diğer taraftan büyük çerçevenin de altını çizmek isteyen Elon Musk, her gün gelişen ve kusursuzlaşan bir yapay zeka var. İnsan beyni ise gelişimsel olarak bu yarışta daha geride kalıyor diye düşündüğünden olsa gerek beynimizin bu yarışta geri kalmaması için bu gibi gelişimlere açık olmamız gerektiğinin de altını çizdi. Yani en temelde amacın yapay zeka ile yarışabilecek, fakat bir taraftan yapay bir şekilde desteklenen insan beynini sağlamak olduğunu belirtti.

Beyne Bağlı Esnek Dişliler

Firmanın faliyetleri ilk duyurulduğunda da altının çizildiği bir proje olan dikiş makinelerine benzeyen dişliler ile beyin arasında bir koordinasyon oluşturma teknolojisi bu proje için de geçerli görünüyor. Cihazla ilgili olarak uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda karşımıza çıkan sonuç da bunun göstergesi. Araştırmaya göre tek bir USB-C kablosu ile tam genişlikteki bir internet bandı üzerinden beyne veri akışı sağlanabilecek ve doğrudan müzik dinleme deneyimi bu veri aktarımı sayesinde olacak.

Kimilerine göre yaşamın ve teknolojinin zorunluluğu haline gelen bu girişimler kimilerine göre ise hala insanın köleleştirilmesi projesinin bir parçası olarak algılanıyor. Kim nasıl düşünür bilinmez ama önümüzdeki ay yapacağı açıklama ile Elon Musk’ın Tesla ve SpaceX’den sonra  Nerualink ile de insanların ve bilim dünyasının tüm oklarını ve ilgisini üzerine çekeceği aşikar görünüyor.

Daha Fazla Kültür Sanat Haberleri İçin Takipte Kalın

Bu ve benzeri haberler her gün devam ederken Erturgut Sanat Merkezi olarak biz de bu pandemi sürecinde her türlü önlemimizi alarak, sanata gönül veren ve ister piyano ister şan ya da bateri öğrenmek isteyen öğrencilerimize en güvenli ortamı sunuyoruz.

Eğer siz de Erturgut Sanat Merkezi ailesinin bir parçası olmak ve öğrenmek istediğiniz enstrümana bir adım daha yaklaşmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm soru işaretlerini sosyal medya hesaplarından bize ulaşarak da giderebilirsiniz.