Keman çalarken dikkat edilmesi ve en iyi öğrenilmesi gereken konulardan biri de kuşkusuz ki duruş ve pozisyonumuzun doğru olmasıdır.

Doğru bir pozisyonda durmak ve enstrümanı doğru tutmak hem uzun süreli çalabilmek için hem de çalarken rahat ve performans olarak daha verimli olabilmek için son derece önemlidir.

Doğru keman tutuşu nasıl olmalıdır
Doğru Keman Duruşu

Bu nedenle Erturgut Sanat Merkezi olarak biz de bugün sizlere keman kurslarımızda da bol bol üzerinde durduğumuz, keman çalarken nasıl durmalıyım, enstrümanı nasıl tutmalıyım sorularının cevabını verecek bir içerik hazırladık.

Eğer siz de keman çalarken duruş ve pozisyonunuzun nasıl olması gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Kemanda Duruşun Tarihsel Gelişimi

Keman bildiğiniz gibi yüzyıllardır pek çok müzik türü içinde kendine yer bulan yaylı çalgılar ailesinin en asil üyelerinden biridir. Fakat kemanda duruşun tarihsel gelişimine baktığımızda aslında 1700’lü yılların ortalarına kadar bu konu üzerinde pek de araştırma yapılmadığı, sanatçı ve kuramcıların bu konuya çok değinmediğini görürüz.

Keman tarihi hakkında bilgiler
Keman Tarihi

Fakat özellikle 1700’lü yılların ikinci yarısında bazı sanatçılar kemanda duruş olarak önemi üzerinde yavaş yavaş durmaya başlamış, özellikle baş ve omuz pozisyonları hakkında kafa yormuştur.

Gereksiz hareketlerin azaltılmasını, fazladan mimik ve jest kullanımını bu asil enstrüman için gereksiz bulan dönemin kemancıları aynı zamanda vücut ağırlığının dengeli olmasından ve ağırlığın genellikle sol tarafımıza doğru verilmesinden bahsetmişlerdir.

Zarif ve asil bir duruş olması gerektiğinden özenle bahseden dönemin kemancıları günümüzde pek kabul görmese de o dönemlerde yaygın olarak özellikle sol omzun ileride durmasının enstrümanı çalmak için önemli bir kriter olduğunu söylemişlerdir.

Fakat daha sonraki süreçte günümüzde de sık sık gözden kaçırıldığı için yanlış pozisyonlarda durulmasına sebep olan kürek kemiğinin kaldırılmaması üzerinde özenle durulmuştur.

Çünkü kürek kemiğinin yanlış pozisyonu bütün olarak kemanda duruşu bozmakta ve çalmayı zorlaştırmaktadır. Özellikle Paganini ve çağdaşlarının döneminde ise kemanda duruş oldukça önem kazanmıştır.

Parmak pozisyonun önemi
Kemanda Parmak Pozisyonu

Paganini’nin grotesk olan vücut yapısı nedeniyle sol omzunun sağ omzundan belirgin şekilde yukarıda olması belki de onun için bir avantaj olmuş ve sol tarafa verilen ağırlık merkezi ve sol omzun işlevselliğini daha elverişli şekilde kullanmıştır.

Günümüzde kullanılan ve farklı ebatlarda olan keman yastıkları düşünülürse bu dezavantaj aslında enstrümanı çalma konusunda ustanın belki de avantajı olarak görülmelidir.

Daha sonraki dönemlerde ise 17. ve 19. yüzyıl arasında ortaya atılan keman çalarken nasıl durulmalı sorularının genel bir sentezi yapılmış. Teorisyenler ve keman sanatçıları hem otururken hem de ayakta çalarken vücudun dik duruşu ve ağırlık merkezinin sol tarafa verilmesi konusunda ortak paydalara varmışlardır.

Aynı zamanda daha önce de bahsettiğimiz gibi yaylı sınıfının en asil üyelerinden biri olan kemanı çalarken gereksiz hareketlerden ve zerafeti bozacak detaylardan kaçınılması ise üzerinde durulan bir diğer önemli ve elzem noktadır.

Günümüzde Keman Tutuşuna Dair Kabul Gören Bilgiler

Keman tutuşu ile ilgili detaylar
Keman Tutuşu

Tarihsel süreci kısaca bu şekilde irdelediğimizde aslında günümüze gelene kadar temel keman tutuşunda çok da değişiklik olmadığı gözler önüne serilmektedir.

Hem sol el hem de sağ el için söylenen teoriler günümüzde de geçerli olmakla birlikte gelişmiş uygulama teknikleri ile daha da kusursuzlaştırılmışlardır.

Temel olarak bakacak olursak kemanda en önemli olan şey rahat ve dik bir duruştur. İster yastıkla ister yastıksız olsun kemanın omuz ve çene arasındaki konumu eğer doğru ise sol el ile kemanı tutmadan da orada sabit şekilde kalması sağlanabilmelidir.

Keman çalmaya başlarken sol elimizi kemanı düşürmeyecek şekilde altında bekleterek bırakmak kemanın doğru durup durmadığını anlamak için etkili bir yöntemdir.

Aynı şekilde sol elin ve omzun duruşu arşeyi tutan sağ eli ve onun konumunu da en üst düzeyde etkilediğinden keman çalarken duruşumuz arşe kullanımı için de oldukça önemlidir.

Rahat ve zarif bir sağ el hareketi için kemanın sabit ve tellerin doğru konumda olması gerekir.

Yay çekme ve tutuş pozisyonlarına geçmeden keman çalmak isteyen insanların ilk öğrenmeleri gereken konuların başında da bu nedenle kemanda doğru duruş ve tutuş pozisyonları gelir.

Daha Ayrıntılı Bilgiler İçin Bize Ulaşabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezi olarak biz de keman derslerine başlarken, nota ve harmoni eğitiminini yanı sıra bu odağa dikkat etmekte, alanında uzman eğitmenlerimiz ile kursiyerlerimize kemanda doğru duruşun inceliklerini anlatmaktayız.

Eğer siz de en doğru teknikle başlamak istiyor, kendinizi bu enstrumanla
bulacağınıza inanıyor, pratik ve en geçerli egzersizlerle kısa sürede keman çalmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.