Keman çalmak çok sayıda tekrar ve garip pozisyonlar gerektirir. Ne yazık ki duruş, tekrarlayan hareketler ve çalmadaki hatalar zaman zaman değişik boyutlarda yaralanmalara neden olabilir. Kemancılar, diğer enstrümantalistlerle birlikte karpal tünel sendromu, tendinit, artrit, fokal distoni ve sinir ağrısına duyarlıdır.

Doğru keman tutuşu

Bununla birlikte, çoğunlukla yaralanmayı önlemek için gerekli adımları attıkları için yaralanmasız hayatlar süren müzisyenler de vardır. İşte öğrencilerin ve profesyonel müzisyenlerin yaralanmalara neden olabilecek en önemli 5 keman çalma hatası.

Keman eğitimi hakkında daha ayrıntılı bilgi için Tıklayın.

1. Kötü Duruş

Keman kursu izmir

Her seviyeden kemancılar bazen uygun ayakta durma ve oturma duruşunu ihmal ederler. Bazı müzisyenler uzun süreli performansın sonlarında kambur durmaya başlaya biliyor.. Bazıları sırtlarını ters yönde fazla uzatıyor…

Omuzlarınız gevşek, ayaklar hafifçe açık, baş ve boyun rahat bir dinlenme durumunda, kalçalar açık ve dizler açık şekilde dik durmalısınız…

2. Karmaşık Teknikleri Çok Erken Uygulama

Yaralanmaya Yol Açan 5 Keman Çalma Hatası

Zor teknikleri öğrenmek için hazır olmadan önce ileri tekniklere geçmek vücutta şaşırtıcı miktarda gerilim yaratır. Ancak zihniniz yeni teknikte ustalaşmaya çalışmakla o kadar meşguldür ki vücudunuzun o esnada yaşadığı acının farkına varması zaman alır ve bunu fark ettiğinizde ise işler daha karmaşık hale gelmiş olabilir…

Keman için planlı  ve yapılandırılmış bir çalışma hızı izlemenin sebepleri vardır. Her seviyede, her karmaşık teknik çalışmaya eşlik eden rahatsızlıkların üstesinden gelmeyi yavaşça öğrenirsiniz. Ancak birden fazla adımı atlarsanız, vücudunuzun birkaç adım ilerisini ayarlaması gerekir ve bu zararlı olabilir.

Acele etmeyin. Unutmayın, bu bir yarış değil. Acı ve ıstırap olmadan vücudunuzun her yeni tekniğe alışmasına izin verin.

3. Kesintisiz Tekrarlayan Hareketler

Yaralanmaya Yol Açan 5 Keman Çalma Hatası

Müzisyenler hem pratikte hem de performansta tekrarlayan hareket yaralanmaları yaşarlar. Bu tür bir yaralanma, mükemmelliğe ulaşmak için yeni kavramları tekrar etmemiz ve delmememiz gerektiği gerçeğinden doğar.

Performans söz konusu olduğunda, geçimini sağlamaya çalışan müzisyenler, sürekli çalmanın sonuçlarını düşünmeden konserden sonra da başka konserlere çıkmayı kabul edebilir. Kötü duruş ve zorlu repertuarla tekrarları ekleyin. Adeta vücudunuzu ağrılı, uyuşmuş veya karıncalanma eklemleri için hazırlıyorsunuz.

Her bir saatlik antrenman için her zaman 10 dakikalık bir ara verin ve haftada beş gün performans sergileyen bir müzisyenseniz, her hafta kendinize iki gün izin vermeyi deneyin.

4. Kötü Enstrüman Kurulumu

Yaralanmaya Yol Açan 5 Keman Çalma Hatası

Kötü bir düzene sahip bir enstrüman, hoş bir ton üretmeyi ve sağ ve sol el tekniklerini çalıştırmayı zorlaştırır. Her gün döndürülmesi zor mandallarla uğraşmak doğal olarak parmakları da zorlar. Çok yüksek veya kısa bir çene veya omuz desteği, boynunuzun veya omzunuzun uyum sağlamasına neden olarak zorlanma ise yaralanmalarına yol açar. Bunlar, kötü bir düzenin vücudunuzu nasıl etkileyeceğine dair sadece birkaç örnektir.

Her zaman kendinize ve vücut tipinize en uygun aksesuarları arayın ve edinmeye çalışın. Ve en başından itibaren kemanınızın harika bir şekilde kurulduğundan emin olun.

5. Kendi Bakımınızı İhmal Etmek

Düzgün bir şekilde esniyor musunuz? Yılda bir kayropraktik ayarlamaları yapıyor musunuz veya arada bir müzik koçunuzla görüşüyor musunuz? Sağlıklı beslenmeye dikkat ediyor musunuz? Unutmayın ki, bir enstrüman öğrenmek sporda atletizme benzer. Fiziksel sağlığınıza dikkat etmeniz, düzenli fiziksel muayeneler yapmanız ve esnemeniz müziğiniz için oldukça önemlidir.

Pek çok profesyonel müzisyen, müzikle birlikte yoga yahut meditasyon yapmaya da başlar. Keman kariyerinizin ve eğitiminizin uzun ömürlülüğü vücudunuza iyi bakmanıza bağlıdır.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..