Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Vizör Sistemlerine Göre Fotoğraf Makineleri konusunu ele alacağız.. Fotoğraf çekerken oluşturduğumuz kompozisyonu gördüğümüz, kadrajı belirlediğimiz ve çekeceğimiz olay, nesne ya da kişileri yerleştirdiğimiz yere vizör adı verilir. Vizörler fotoğraf makinesinde baktığımız ve elde edeceğimiz görüntünün ne olduğunu gördüğümüz yerlerdir.

Tabi ki tüm fotoğraf makineleri aynı vizör sistemine göre çalışmazlar. Vizör sistemlerine göre fotoğraf makineleri, çekmek istediğimiz türe ve teknik yeterliliklerine göre seçmemiz gereken birbirinden farklı yapıdadırlar. 

Vizör sistemlerine göre fotoğraf makinelerinin yapılarını bilmek hem bir fotoğraf makinesi alacağımız zaman bize yardımcı olacak hem de hangi makinenin nasıl çalıştığını anlamamıza olanak sağlayacaktır. 

Her gün daha fazla insanın ilgi duyduğu fotoğraf sanatına yeni başlayanlar için hazırladığımız bu yazıda biz de vizör sistemlerine göre fotoğraf makinelerini ele almaya karar verdik.

Fotoğrafçılık Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın.. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp randevu alabilirsiniz..

Hazır mısınız? O halde başlayalım. 

Fotoğrafta Işık Ölçümü Nasıl Yapılır

Vizör Sistemlerine Göre Fotoğraf Makineleri

Bütün ışıkölçerler, siyah ve beyaz arasındaki orta gri değerden ölçüm almak üzere tasarlanmışlardır. Bu nedenle çok hassas ışık ölçümü yapmak isteyen fotoğrafçılar, ışık ölçümlerini %18 ışık yansıtma oranına sahip gri karttan ölçüm yaparak, ışık ölçümündeki yanılma paylarını en aza indirgerler.

Çok koyu ya da çok açık tonlu bir objeden yapılan ışık ölçümü sonunda çekilen fotoğraf hatalı pozlanmış sonuç verecektir. Işık ölçümü yaparken siyah ve beyaz arasındaki orta tona sahip bir objeden yapmak doğru sonuç verecektir.

Yansıtmasız Vizör Sistemli Fotoğraf Makineleri   

Vizör Sistemlerine Göre Fotoğraf Makineleri

Yansıtmasız vizör sistemli fotoğraf makineleri, kendi aralarında basit bakaçlı, telemetreli ve plan vizörlü olmak üzere üçe ayrılır. Basit bakaçlı fotoğraf makinelerinde, bakaç sadece çekilen fotoğrafın çerçevesini görmeye yarar. Netlemenin doğru olup olmadığı bu makinelerde görülmez ve aynı zamanda paralaks hatası mevcuttur. Telemetreli fotoğraf makineleri basit vizörlülere benzemekle ve paralaks hatasına sahip olmakla birlikte, bir avantaj olarak netlemeyi bakaçtan görmek olanaklıdır.

Yansıtmalı Vizör Sistemli Fotoğraf Makineleri

Vizör Sistemlerine Göre Fotoğraf Makineleri

Yansıtmalı tür kendi arasında SLR yani Single Lens Reflex “Tek Objektifli Yansıtmalı” ve TLR yani Twin Lens Reflex “Çift Objektifli Yansıtmalı” fotoğraf makineleri olarak ikiye ayrılır. 

SLR fotoğraf makinelerinde objektiften geçerek vizöre gelen görüntü ve kayıt yüzeyi üzerine düşen görüntü aynı kaynaktan yani objektiften geldiği için aynıdır. Ancak, fotoğraf çekim işlemi sırasında, ayna mekanizması katlandığı için vizöre düşen görüntü kaybolur. Bu duruma rağmen en gelişmiş vizör sistemi olduğu söylenebilir.

TLR makinelerde vizördeki görüntü soldan sağa ters oluşur. TLR makinelerde çekim anında vizördeki görüntü kaybolmaz, ancak buna karşılık paralaks hatası meydana gelir.

Paralaks Hatası Nedir?

Vizör Sistemlerine Göre Fotoğraf Makineleri

Paralaks hatası, vizöre gelen görüntü ve kayıt yüzeyi üzerine düşen görüntünün farklı kaynaklar olan objektiflerden ya da mekanizmalardan geldiği için özellikle yakın çekimlerde daha da belirginleşen görüntü farklılaşmasına verilen addır. SLR ve View Camera vizör sistemlerine sahip olmayan bütün makinelerde paralaks hatası vardır.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!

Erturgut Sanat Ailesini her zaman ziyaret edebilirsiniz. Erturgut Sanat Merkezi Gitar Kursu