Büyük Grupların ve Dans Salonlarının Caz Çağı

Swing müzik

“Swing” terimi geniş çağrışımlara sahiptir. Birincisi, ritmin üçlü bir altbölümüne dayanan belirli bir melodili ritmik stili ifade eder. Bu tahrik yahut sevk edici güce sahip olan etki 1920’lerde adım adım piyanistler tarafından tanıtıldı ve on yıllar boyunca cazın ortak bir özelliği oldu.

Bununla birlikte, swing aynı zamanda kabaca 1930’dan II.Dünya Savaşı’na kadar popüler olan caz tarzını da ifade eder. Swing müziği çoğunlukla büyük gruplar tarafından icra edildi ve ülke çapında radyoda, plaklarda ve dans salonlarında geniş kitlelere ulaştı.

Swing Dünyasının Büyük Grupları

1930’lardan önce, genellikle trompet, trombon, klarnet, tumba veya bas, banjo veya piyano ve davullardan oluşan küçük topluluklar caz çalıyorlardı. Her enstrümanın toplulukta belirli bir rolü vardı ve melodinin yanı sıra, genellikle doğaçlama yapılıyordu. Bu bölümlere ayrılmış yaklaşım, swing müziğin büyük gruplarına da taşındı. Ancak küçük bir topluluk yerine, swing müziği üç veya dört trompetçi, üç veya dört tromboncu, genellikle klarneti ikiye katlayan beş saksafoncu, bir piyano, tumba yerine bir basçı, bir gitarist ve bir davulcudan oluşan bir bölüm içeriyordu.

Swing band düzenlemeleri büyük ölçüde kontrapuntal(Birden fazla melodi çizgisinin üst üste getirilmesiyle oluşturulan beste tekniği) çizgiler ve yoğun unison ritimleri arasında değişen, genellikle basit, tekrarlanan materyallerden veya “rifflerden” oluşuyordu. Doğaçlamanın da önemli bir rolü ve payı vardı; grubun geri kalanını ritim bölümünün dışında bırakıyordu veya düzenlenmiş arka plan çizgileri çalarken solistler müziğe devam ediyordu.

Swing Müzik’in Popülerliği

Swing müzik hakkında

Swing müziğinin popülaritesinin bir açıklaması da, ülkenin battığı zor bir zamanda, hareket yoğunluğunu, kendinden geçmenin zevkini ve bunca karmaşanın içinde özgürlüğü temsil etmesidir. Büyük Buhran Amerikalıların çokça acı çekmesine neden oldu ve swingle dans etmek, insanların endişelerini unutmaları için mükemmel bir yoldu. 1930’larda, swing, neşe ve rahatlığı sembolize etmeye başladı ve bunun ağırlığı Duke Ellington’ın “It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing)” adlı parçasına çoktan yansımıştı bile…

Swing Müzik Nedir?

Önemli Swing Müzisyenleri

Count Basie: Cazın en iyi orkestra şeflerinden biri olarak kabul edilen Count Basie, orkestrasını neredeyse 50 yıl yönetti. Grubu, bölgedeki grupların başarmaya çalıştıkları bir swing yönü olan kolay ritmik his üzerine odaklandığı basit, genellikle blues aranjmanları çalmasıyla biliniyordu.

Gene Krupa: Krupa, 1930’larda Benny Goodman’ın grubuyla davul çalarken oldukça ün kazandı. Goodman’ın “Sing, Sing, Sing” gibi kayıtlarında kanıtlanan gösterişli bir tarzı vardı. Sadece çaldığı için değil, aynı zamanda caz davul tekniğini standartlaştırma rolüyle de cazın en etkili davulcularından biri olarak kabul ediliyor.

Buddy Rich: Rich’in güçlü ve hızlı davul çalması onu en ünlü büyük grup davulcularından biri yaptı. Artie Shaw, Benny Carter ve Frank Sinatra ile çaldı. Swing’in en parlak döneminden yıllar sonra, kendi başarılı büyük grubunu 1980’lere taşıdı.

Freddie Green: Büyük bir grup ortamında gitarın rolünü tanımlamasıyla tanınan Freddie Green, Count Basie’nin orkestrasında 50 yıllık bir kariyere sahipti. Gitar çalma tarzı, harmonik hassasiyeti ve davullarla iç içe geçme şekli ile oldukça dikkat çekiyordu.

Tommy Dorsey: Dorsey’in imza niteliğindeki lirik trombon çalması, büyük grubunu swing döneminde en popüler olanlardan biri yaptı. Grubunda Buddy Rich, Gene Krupa, Frank Sinatra ve diğer birçok üst düzey müzisyen yer aldı.

Swing Müzik Nedir?

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.