Bartolomeo Cristofori

Piyano, şimdiye kadar icat edilmiş en popüler ve etkili enstrümanlardan biridir. Yani mucidinin, Alexander Graham Bell veya Thomas Edison gibi çokça bilinen ismi olduğunu düşünürsünüz.

Ama hayır. Beethoven, Rachmaninov ve Liszt’e ilham veren klavyeli enstrümanın mucidi, muhtemelen adını hiç duymadığınız bir adam.

Bartolomeo Cristofori 1655’te Padua’da doğmuştur. 1688’de Prens Ferdinando de Medici (Toskana’nın en güçlü ailelerinden birinin varisi) için çalışmaya başlayana kadar olan süreyle ilgili ne yazık ki oldukça az sicile ulaşılıyor…

Piyano Tarihi Hakkında

Ancak diyebiliriz ki, Mediciler için çalışmaya başlayana kadar, o zaten bir müzik aleti yapımcısı ve teknisyeniydi. Ferdinando, muhtemelen Cristofori’nin de oldukça çılgın bir mucit olduğunu duyduğu için Cristofori’yi müzik enstrümanları yetiştirme işiyle ilgilenmesi için tuttu…

Bartolomeo Cristofori. Resim: Lebrecht Müzik Sanatları / Bridgeman Görüntüleri

İlk Piyano

İlk Piyano

Bir piyanonun ilk bahsi, Ferdinando’nun 1700’lü enstrümanlarının envanterinde yer alır. (İtalyan kayıt listelerinde)

Şu şekilde:

“Un Arpicembalo di Bartolomeo Cristofori di nuovacoverye, che fa ‘il piano, e il forte, a due registri principali unisoni, con fondo di cipresso senza rosa …”

Veya Türkçesi:

Bartolomeo Cristofori’nin yeni icadı olan “Arpicembalo”, yumuşak ve yüksek sesle, uyumlu perdede iki set telle, gülsüz selvi ses tahtasıyla … “

Bartolomeo Cristofori tarafından yapılan bir piyanoResim: DeAgostini / Getty Images

Piyano Adını Nasıl Aldı?

Fark etmiş olabileceğiniz gibi, İtalyancadaki “yumuşak ve yüksek sesle üretir” ifadesi “che fa” il piyano, e il forte’dir. Ve piyanonun adını da buradan alır çünkü hem piyano hem de forte çalabilir.

İlk piyanolara bakacak olursak, bu piyanoların modern enstrümanlardan oldukça farklı olduğunu görürüz. Pedal yok, klavye çok daha kısa ve enstrüman boyutu çok daha küçük. Bunun yanısıra eğer ilk piyanolardan birini duysaydınız, çok farklı bir ses çıkarırdığını da fark etmişsinizdir.- Bu pyanolar, Steinway gibi modern bir piyanodan çok daha sessiz ve çok daha az yankılanırdı.

Bir Piyano Nasıl Ses Çıkarır?

Eski bir klavye enstrümanı olan harpsikordun aksine, piyanonun sesi, ayarlanmış tellere vuran çekiçler tarafından üretilir.

Müzisyen, bir tuşa bastığında, bir amortisör teli serbest bırakır ve çekiç tele çarparak sesi oluşturur. Müzisyen anahtarı bıraktığında, amortisör dizeye geri döner ve titreşmesini durdurur.

Modern piyanodaki uzatma pedalı, amortisörleri kaldırılmış halde tutar, böylece bir oyuncu bir notayı bıraktığında bile tel titreşmeye devam eder ve ses daha uzun sürer.

Günümüzün modern piyanosu, esasen Cristofori’nin yüzyıllar önceki ilk enstrümanıyla aynı çekiç hareketini kullanıyor.

Dünyanın En Popüler Enstrümanı Piyanoyu İcat Eden Adamla Tanışın

Piyano Neden Bu Kadar Popüler?

Piyano muhtemelen yapımı inanılmaz derecede karmaşık olduğu için hemen sükse yapan bir enstrüman olmadı. (İmalatı hala pek kolay sayılmaz)

Ancak besteciler piyanoyu müdafaa etmeye başladıktan sonra, sesi, çok yönlülüğü ve ifade olanakları nedeniyle kısa sürede günün en moda enstrümanı ve baskın klavye enstrümanı haline geldi.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir