Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Öyküde Motif Nasıl Kullanılır konusunu ele alacağız.. Öykü yazarken karakterlerden atmosfere, olaylardan tiplere, mekanlara kadar pek çok detay düşünülür ve yazar o detayların üzerinden bir dünya yaratır. Fakat bazen bu dünya içerisinde gizlenmiş, yalnızca dikkatli bakıldığı zaman fark edilen detaylar vardır. Motifler… Öyküde motif nasıl kullanılır diye kendine soran ve bunun cevabını bulan bir yazar, öyküsünü bir aşama yukarıya taşıyacak anahtarı da bulmuş demektir. 

Peki öyküde motif nasıl kullanılır? Siz de bu sorunun cevabını merak ediyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise doğru yerdesiniz. Çünkü bu yazımızda sizler için iyi yapıntılanmış bir öyküde motifin nasıl kullanılacağını anlatacağız. 

Yazarlık Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..

Öyküde Motif Nasıl Kullanılır

Öyküde Motif Nedir?     

Öyküde Motif Nasıl Kullanılır
Öyküde Motif Nasıl Kullanılır

Motif, bir edebi eser için sembolik önemi olan tekrarlanan bir unsurdan oluşan edebi bir tekniktir. Bazen, bir motif yinelenen bir görüntüdür. Diğer zamanlarda, dilde ifade edilen tekrarlanan bir kelime, ifade veya konudur. Bir motif yinelenen bir durum veya eylem olabilir. Bir ses veya koku, bir sıcaklık, hatta bir renk olabilir.

En önemli husus, bir motifin tekrarlanmasıdır ve bu tekrarlama yoluyla bir hikayenin baskın fikirlerini, merkezi temalarını ve daha derin anlamını aydınlatmaya yardımcı olur.

Öyküde Motif Nasıl Kullanılır? 

Öyküde Motif Nasıl Kullanılır
Öyküde Motif Nasıl Kullanılır

Yazarlar motifleri farklı şekillerde geliştirirler. Ancak zorlayıcı motifleri kendi çalışmalarınızda şekillendirmeye başlamak için kullanabileceğiniz bir yol tabi ki vardır. 

Bir motifi etkili şekilde kullanmak için hikayenizin ana temalarını düşünmek için biraz zaman harcayın. Yürüyüşe çıkın ya da bisiklete binin ya da meditasyon yapın ya da bir süre tavana bakın… Size düşünecek bir yer veren her neyse onu yapın. 

Daha sonrasında ise aklınıza gelen temaları yazın. Temalarınızı “Teknolojinin Tehlikeleri”, “Öfke ve Bağışlama” veya “Arkadaşlığın Gücü” gibi kısa ve net ifadeler olarak ifade edebilmelisiniz.

Yazdığınız temaların her birine bakarak, her biri için aklınıza gelen görüntüleri, kelimeleri, anıları veya olayları not edin. Bu fikirler motifleriniz için “hammadde” görevi görecektir. Örneğin, temanız “Özgürlük Arzusu” ise, motif görevi görebilecek bazı ayrıntılar arasında polis sirenleri, mahkeme salonu ayarı veya özgürlük anıtı bulunabilir.

Beyin fırtınası yaptığınız fikirlerden bir öğe seçin ve hikayeye en uygun yeri düşünün. Unutmayın, etkili olabilmesi için bir motifin tekrar tekrar kullanılması gerekir. Bu fikri en iyi somutlaştıran yinelenen bir karakter veya durum var mı? Seçtiğiniz öğe ana karakterinizin en muzaffer anlarında ortaya çıkarsa ne olur ya da en düşük anlarında?

Hikayenizde tatmin edici bir kalıba çağrıştırıcı bir öğe dahil ettiğinizde, harika bir motif oluşturmuş olacaksınız!