İletişim ve düzgün konuşma modern dünya içerisinde insanın en önemli ihtiyaçlarından biridir. Hem topluluklar önünde hem de birebir ilişkilerde insanlar kendilerini konuşarak ifade eder, duygularını, düşüncelerini ve beklentilerini bu metot ile karşı tarafa aktarırlar.

Biz de bugün Erturgut Sanat Merkezi olarak, insanın en önemli ihtiyaçlarından biri olan konuşma üzerine bir içerik hazırlamak istedik.

Etkili konuşmanın yolları
Etkili Konuşma

Konuşma ya da sözlü iletişim hakkında hazırladığımız bu içerikte en çok yapılan konuşma kusurlarını biraz irdeleyerek belki de sizler için açımlayıcı bir yol gösterebileceğimizi düşünüyoruz.

Eğer siz de etkili iletişimin en önemli ögelerinden biri olan etkili ve düzgün konuşmanın ayrıntılarını merak ediyor, konuşma kusurlarının neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Konuşma Kusurları Nelerdir?

Konuşma kusurları nelerdir?
Konuşma Kusurları

Çeşitli seslendirme kusurları nedeniyle söylenenler yeterince anlaşılamaz ve tekrar edilmek zorunda kalınır. Konuşmacı harfleri doğru telaffuz edemeyebilir veya konuşurken bazı heceleri yutabilir.

Harflerin hatalı telaffuz edilmesi karşılıklı konuşmalarda pek dikkat çekmese de topluluk karsısında veya mikrofondan yapılan konuşmalarda derhal dikkat çekerler. Bu tür hatalar konuşmacının anlaşılmamasına ya da yanlış anlaşılmasına yol açarlar.

Dinleyici ya bütün enerjisini anlamak için kullanacak ya da bıkkınlık göstererek dinlemekten vazgeçecektir. Ayrıca bu tür konuşmacılar dinleyiciler nezdinde güvenlerini yitirecekler, imajlarının kötü olmasına yol açacaklardır.

Bu kısa bilgiden sonra gelin bir de en bilinen seslendirme kusurlarını tek tek açıklamaya başlayalım.

Gevşeklik

Konuşmada gevşetlik
Gevşeklik

Diksiyon dersi kapsamında üzerinde en çok durulan konuların başında gelen gevşeklik ses organlarının genel tembelliğidir ve en çok karşılaşılan durumdur. Bu genel gevşeklik genel bir konuşma sönüklüğüne yol açar.

Gevşekliği gidermek için bilinen en temel yöntem ise dişleriniz arasına bir kalem sıkıştırmak ve cümleleri belirli bir hızla düzgün şekilde okumaya çalışmaktır.

Pelteklik

Bir harfin çıkarılamayarak bir diğeri ile değirilmesidir. Bu durum dilin yeterince eğitilmemesinden, lehçelerin yapısından veya bazı dillerin fazla etkisinde kalmaktan kaynaklanabilir. Türkçe üzerinde tespit edilen pelteklik türleri ise kısaca şu şekildedir;

Zelestirme: (J) yeri(Z). Jale-Zale, Jilet-Zilet,
Selestirme: S yerine S. Pasâm-Pasam, sapka-Sapka
Jelestirme: C yerine J. Ancak-Anjak), Kucak -Kujak
Lelestirme: (R) yerine (L). Birader-Bilader, Berber-Belber, Merhem-Melhem
Ince â yerine kalın a: Kemâl-Kemal, Lâstik-Lastik

Yukarıdaki örneklerde ilk sırada belirtilen sesler çıkarılamadığından ikinci sesler onların yerine ikame edilmektedir. Bu seslerin çıkarılamaması durumunda bunların üzerinde uygun alıştırmaların sık sık yapılması gerekmektedir.

Tutukluk

Konuşmada tutukluk
Tutukluk

Bir hece üzerinde takılıp kalma, heceyi veya kelimeyi tekrarlama durumudur. Bu sorun en çok düşünce akısındaki duraklamadan kaynaklanır.

Normal şartlar altında aşırı stres de tutukluğa yol açabilir. Tutukluğu gidermek için herhangi bir metni önce yavaşça ve sonra hızlanarak okuyun. Bu metot ile tutukluğun giderilmesi tabi ki uzman bir eğitmen eşliğinde gerçekleştirilmelidir.

Kekeleme

Tutukluğun ileri aşaması, söz söylerken birden bire duraklama, çoğunlukla buna katılan yüz buruşturması ve gerilme hareketiyle hecelerin tekrarlanması.

Kekemeler soluk aldıkları veya pek geç soluk verdikleri sırada konuşurlar. Kekeleme genellikle çocukluk döneminde oluşan bir konuşma bozukluğudur.

Erken yasta konuşmaya başlayan çocukların konuşma başarılarına çevrenin gösterdiği aşırı ilgi çocuğun duygularını zararlı yönde etkiler. Çok iyi konuşarak dikkat çekmek isteyen çocuğun kendi üzerinde ürettiği baskı bir süre sonra kekeleme rahatsızlığını oluşturur.

Kekeleme çocuklukta yaşanan aşırı baskı, şiddet veya aşırı utançlığın etkisiyle de gelişebilir. Maddi bir hastalık olmamakla birlikte kekeleme beyin konuşma merkezinde mesaj akısında oluşan karışıklığın bir sonucudur ve çoğunlukla psikolojik bir sorundur. Kekemeliğin yok edilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmalıdır.

Asalak Ses Kullanımına

Bazı sesler veya kelimeler asalak olarak kelimelerin arasına takılır ve konuşmayı tahammül edilmez hale getirir. Asalak sesler veya kelimeler konuşmacının fikir netliği ve kendine güveni hakkında şüphe uyandırır. Konuşmanın kalitesini baltalar ve dinleyiciyi sıkar.

Bu kapsamda “iii, eee, aaa, şey, yani, mesela, evet…” gibi ses veya kelimeler konuşma arasında sık sık veya gerekmediği halde kullanıldığında dinleyici rahatsız olur.

Bu gibi konuşma kusurları çoğu zaman fark etmediğimiz fakat konuşmamızı, insanların bize bakışını ve dinleme isteğini fazlasıyla etkilemektedir.

Bunun bilincinde olarak Erturgut Sanat Diksiyon Kursu kapsamında bizler de birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızın bu gibi kusurlardan arınmış bir hitabete sahip olması için çalışmaktayız.

Eğer siz de en doğru teknikle iyi bir konuşmacı olmaya başlamak istiyor, kendinizi bu doğru tekniklerle ifade edebileceğinize inanıyor, pratik ve en geçerli egzersizlerle kısa sürede düzgün ve akıcı konuşmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.