Klarnet ve Kamış

Klarnet; ağızlık (bec), kamış, bilezik (ligatüre), fıçı (baril,barille), üst gövde(main gauche), alt gövde(main droite) ve kalak (pavillon) adı verilen altı parçadan oluşmaktadır. Klarnetten çıkan ses, ağızlığın alt kısmına yerleştirilmiş kamış veya plastikten üretilen esnek bir dilin arasından geçen havanın, baskısı ile titreşmesinden oluşur.

Klarnet kullanıcılarının dikkat ettiği hususlardan birisi de kullanılacak kamışın özellikleridir. Kamış, klarnette sesi üreten ikinci en önemli faktördür, zira en önemli faktörü klarneti kullanan siz oluşturacaksınız…

Klarnet ve Kamış

Kamış klarnetten ses üretebilmek için kullanılan ince parçadır… Kamış, Arundo Donax (kargı) denilen bitkiden,fiber veya plastikten üretilmektedir. Kamışlar, ince olandan kalın olana doğru 1 numaradan başlayarak 5 numaraya kadar üretilmektedir. Kullandığımız ağızlığın açıklığına göre kamış numarasını belirlememiz gerekmektedir. Daha ince numaralı kamışlarla Türk müziğinde koma olarak adlandırılan sesleri çıkarmak kolaylaşmaktadır.

Bek(ağızlık) kısmında açık olan kısma yerleştirilen ve sesin çıkması konusunda en önemli parça olan kamışlar, ince ve yassı bir tahtadan elde edilmektedir. Ancak baştan söylemeliyiz ki bir klarnetin üzerine kamış yerleştirmek oldukça zordur, zira oldukça narin ve ince bir parçadır. Kamışın doğru şekilde takıldığından ve iyi durumda olduğundan emin olmak için dikkatli olmalısınız.

Eğer iyi bir klarnet çalıcısı olmak isteniyorsanız, kullanılacak olan numaraya ve bek kısmına en uygun kamışı seçmeniz gerekecektir. Bu işlem için klarnet konusunda uzmanlaşmış kişilerden destek alabilirsiniz…

Kamışı Yerleştirirken…

Klarnette Kamış Seçimi

Bir bileziği olduğundan emin olun…

Bilezikler metal yahut deri olabilir – metal olanlar gümüş renklidir ve genellikle iki vidayla sıkılır. Deri olanlar biraz daha pahalıdır, genellikle siyahtır ve normalde yalnızca bir vidaya sahiptir. Genellikle enstrümanla birlikte gelirler, ancak ayrıca da satın alınabilirler.

*Bilezikler sağ elini kullananlar için evrensel olarak tasarlanmıştır: Döndürdüğünüz vida sağ tarafınızı gösterecektir.

Metal bilezikler daha ucuzdur ve kullanışlı olabilir ancak sarmaşığı “kavrama” olma eğilimi gösterir (kelepçelerin alt kısmında, bir kez çalındıktan sonra kamışın konumunu değiştirmeyi zorlayan girintiler oluşturur).

Deri bilezikler biraz daha pahalıdır, ancak çoğu kez daha iyi bir ses çıkarabilir ve kamış kavranmamaktadır. Bir vidalı sistem ile daha kolay ve daha hızlı ayarlanabilir ve kamış üzerindeki basınç daha eşit dağıtılabilir. Genellikle daha pahalı aletlerle gelirler veya ayrı olarak satın alınabilme olanağı da vardır.

Hangi Kamışı alacağınıza karar verin.

Kamışlar

Öncelikle Kamışın rengine bakmalısınız(yeşil görünümlü bir kamış iyi çalmayacaktır, ancak sarı veya altın kahverengi bu konuda daha iyi sonuçlar verecektir), durum (çatlaklar veya bölünmeler olup olmadığını kontrol edin) ve kamış tohumu (hepsi aynı yönde olmalı) nispeten daha düz olmalı.

Ayrıca, kamışın alıştığınız ses gücüne sahip olduğundan veya farklı olanlarla çalıyorsanız, o anki çalma durumuna uygunluğundan emin olmalısınız…

  • Eğer kamışınızı ıslatmak isterseniz, yalnızca suda ıslatmanızı tavsiye ediyoruz. Zira ağızda bulunan tükürük ve asitler kamışın kalitesini düşürecektir.

Sürekli olarak kamışınızın kuruduğundan emin olun çünkü çalarken sürekli tükürük sivri uçlara dağıtılır. Ayrıca parmağınızın ucunu kamışın uzunluğu boyunca o noktaya kaydırarak kurutun. Kamışlar aslında binlerce küçük kamış tomurcuğundan oluşur, bu yüzden kamış boyunca kaymak, bütün kamışların aynı verimi vermesini sağlar, daha düzgün çalmaya izin verir.

  • Bileziği bekin üzerine vidaları biraz gevşeterek neredeyse nihai konuma gelene kadar kaydırın.
  • Bileziğin altındaki ıslak çubuğu dikkatli bir şekilde kaydırın. Kusursuz şekilde ortalanmış, kenarları ağızlık üzerindeki raylar ile aynı hizada olacak şekilde sırala ve kamışın ucundan küçük bir bek şeridi (çok ince bir çizgi) görebilirsiniz.
  • Bileziği, kamışın altına doğru kaydırın ve kamışı sıkıca tutacak kadar sıkın (ancak kamışın titremesini engelleyecek kadar sert tutun) veya kamışı kırmamak için yeterli ölçüde sıkın. Çoğu kamışın üzerinde bir titreşim çizgisi var. Çemberin üst kısmının tüm titreşim aralığına erişmesini sağlamak için, bileziği bu çizginin altında almaya çalışın.

Kamışı Kaldırırken…

  • Bağcığı biraz hafifçe vidalayın ve dikkatle çubuğun altından çıkarın.
  • Kamışı alın ve kurutun (gerekirse) nazikçe silin. Temiz suda bir süre ıslanmasına izin verebilirsiniz ( kamışınızın ömrünü uzatacaktır).
  • Yeniden kullanana kadar kamışı bir kamış yuvasına koyun. Bir kamış tutacağı, kururken oturacak yeri güvenli bir yere getirir ve aynı anda birden fazla kamış taşımanıza izin verir.
  • Klarnetin geri kalan kısmını ayırın ve bir sonraki seferinde bir kamış koymayı kolaylaştırmak için, bağlantı parçasındaki vidaları biraz gevşek bırakarak yerine koyun.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde resim hocamıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz