Keman Reçinesi Nedir?

Reçine veya kolofoni dediğimiz şey, aralarında terebentin ve oleoresin (zamk) bulunan farklı elementlerin damıtılmasından elde edilen katı, yapışkan bir formdur.

Reçine Nedir?

Oleoresin, çam fışkırtma adı verilen bir ekstraksiyon işleminin ardından çam gibi reçineli ağaçlardan toplanan sıvı bir çözeltidir. Fransa’da Landes bölgesi, sahip olduğu dev iğne yapraklı ormanlara göre uzun zamandır Avrupa’nın en büyük reçine üreticisi olmuştur. Reçine üretiminin dünya çapında seviyelere ulaşmış olmasına rağmen, kalite bir ülkeden diğerine büyük ölçüde değişebilir. –ve elbette her ülke kendi reçinesini üretebilir –

Neden Keman Yayına Reçine Uygularız?

Kemana Reçine Sürmek

Reçine, keman ve viyolonsel gibi perdeli yaylı bir çalgı çalan müzisyen için çok önemlidir. Hatta şöyle söyleyelim: Yaylı çalgı çalmaya yeni başlayanlar için reçine, bir tür kilometre taşıdır.

Herhangi bir elektrikli keman veya viyola için de zorunludur. Reçine olmazsa, yayın kılları teller arasında kayacak ve herhangi bir ses çıkarmak için yeterli sürtünme sağlamayacaktır. Bu nedenle kemancının reçineyi yayın tüm uzunluğu boyunca sürmesi gerekir; bu, yay kıllarının keman telleri üzerinde tutuş oluşturmasına ve dolayısıyla bir ses çıkarmasına izin verecektir.

Keman, viyola veya herhangi bir perdeli yaylı çalgı çalmak için reçine kesinlikle gereklidir!

Keman Reçinesi Yayınıza Nasıl Uygulanır?

Keman reçine uygulanır

Herhangi bir provadan veya konserden önce, yayınıza reçine sürmeniz gerekir. Bu basit hareket, perdeli bir telli çalgı çalan müzisyen için adeta otomatik bir hale gelmelidir.

  1. Yay kıllarını her zamanki gibi gerin.
  • Reçineyi sol elinizde ve yayı sağ elinizde tutun. Ardından, yayın kıllarına baskı yapmadan reçineyi uygulamaya başlayın. Esasında, sadece yay kıllarını reçine üzerinde nazikçe yukarı ve aşağı ovalamalısınız.
  • Çok fazla reçine uygulamamaya dikkat edin, işe yaramaz. Kendinizi yay boyunca bir veya iki ileri geri hareketle sınırlayın. Yayınız yeniyse, biraz daha fazla reçine sürün. Reçine yeniyse, yay üzerine uygulamak daha zor olabilir; eğer öyleyse, reçineyi yayınıza birkaç kez daha sürün. Uygulanacak tam reçine miktarı konusunda emin değilseniz, yayınızı keman telleri üzerinde test ederek yeterli miktara karar verebilirsiniz.

Üreticinin talimatlarına bakacak olursanız, bir reçine kübünün ömrü genellikle bir yıldır. Ancak onu biraz daha fazla kullandığımız da aşikâr – bazen 5 yıla kadar. Aynı çalma hissini kaybetmediğiniz sürece reçinenizi değiştirmenize gerek yoktur.

Reçine Tozu Parçacıkları Birikmesi Durumunda Kemanınızı Nasıl Temizlemelisiniz?

Keman Yayına Reçine Nasıl Sürülür?

Çalarken keman gövdesinde eski reçine kalıntıları birikerek, bir reçine tozu parçacıkları tabakası oluşturur. Keman gövdesine zarar vermemesi için zaman zaman kemanınızı temizlemek kemanınız ve performansınız açısından oldukça önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta: reçine keman cilasını çizebilir veya zarar verebilir. Bunu engellemek içinse, reçineyi yumuşak, temiz ve kuru bir bezle silmeniz yeterli olacaktır.

Açık Ve Koyu Reçineler Arasındaki Fark Nedir?

Keman Yayına Reçine Nasıl Sürülür?

Genellikle, açık reçine daha serttir ve “daha yumuşak” bir ses üretir. Kemancılar ve viyolcular çoğunlukla açık renkli reçineyi tercih ederler. Öte yandan, koyu reçine “daha yumuşak ve yapışkandır”. Çellistler ve kontrbasçılar koyu reçineyi açığa tercih ederler… Bu daha yapışkan tortusuyla koyu reçine, daha fazla tüye sahip oldukları için viyolonsel ve kontrbas yaylarında çok daha iyi uygulanır.

Ses açısından fark hemen hemen algılanamaz olsa bile, reçine tutarlılığı enstrümanın ürettiği sesi etkileyecektir.

Reçinenin rengi, damıtma işlemi sırasında kullanılan sıcaklığa bağlıdır. Bu aşamada şunu da eklemeliyiz: her markanın kendi üretim süreci vardır ve farklı türlerde reçine üretirler. Bu üretim sürecinde katkı maddelerinin de imalat sırasında dahil edilebileceğini ve bu nedenle reçinenin katkı maddeleriyle renginin değiştirebileceğini de lütfen unutmayın.

Hangi Reçineyi Kullanmalıyım?

Bu noktada size vereceğimiz bir sır yok… Sizlere ihtiyacınız olan en doğru ürünü bulmak için keman yayınızda ve tellerinizde farklı reçinleri test etmenizi tavsiye ediyoruz!

Nihai sonucun, kullandığınız tellerinizin türüne de bağlı olduğunu da unutmayın: gut VS çelik teller.

Yine de bazı özel durumlar vardır… Kısaca bunlardan da bahsedelim…

Yeni başlayan biriyseniz, başlangıç seviyesi reçine türleri yeterli olacaktır. İlerledikçe, farklı türden reçinelerle yeni deneyimler elde etmekten çekinmeyin.

Sürtünme hareketiyle üretilen toz, alerji semptomlarını tetikleyebilir. Eğer reçineye alerjiniz varsa, hipoalerjenik reçinelerin var olduğunu bilin. Bunları internette birkaç tıklama ile bulabilirsiniz!

Reçine erimez ancak sıcak ortamlarda yumuşayabilir. Reçinenin tonu ne kadar koyu olursa, ısınmaya o kadar dayanıklı olacağını unutmayın. Özellikle sıcak bir ülkede yaşıyorsanız bu önemli bir faktördür.:)

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde resim hocamıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz.