Keman veya viyola çalmak çok çaba ve gayret gerektirir. Öyle ki iyi bir seviyeye ulaşmak için yıllarca süren sıkı çalışma temposunun alışkanlık haline gelmesi gerekir. Bir sporcu için düşünün, sporcunun hayatı yıllar süren antrenmanlar zaman zaman ilerlemeyi yavaşlatacak acılar ve yaralanmalarla doludur.

Oysa ki müzik eğitiminizden bahsederken şunu bilmemiz gerekir: müzikten bıkıncaya kadar bazen devam edebilen az çok ciddi ağrılarla karşı karşıya kalmanız olasıdır. . Bu ağrılar, yetersiz kontrollü yoğun bir uygulamadan kaynaklanır. Üst düzey sporcular da vücudun tahammül edemediği bu yoğun uygulamalarla karşı karşıyadır.

Keman çalarken oluşan ağrılar

Seviyenizi geliştirmek için günlük çalışma ve egzersiz şarttır. Bununla birlikte, egzersizler aşamasında yoğun uygulama ile kişinin vücuduna saygı arasında doğru dengeyi bulmak oldukça önemlidir. Enstrümanistler sıklıkla vücutlarının uzun saatler süren öğrenmeye dayanabileceğini düşünürler. Ancak, kemancı ya da viyolist, farkında olmadan vücudunu enstrümanını desteklemeye zorlayacaktır.

Unutmamanız gereken nokta da tam burasıdır: İlk kontraktürler böyle doğar ve bu kontraktürler tespit edilmeden ve tedavi edilmeden tekrarlayan problemlere dönüşür.

Ağrı Nasıl Önlenir?

Doğru Duruşu Bulun

Keman ağrıları

Çoğu zaman, kemancılar kontraktürlerin başlangıcını hızlandıracak ve bazen onları vurgulayacak duruşlar benimserler. Enstrümanı çalmak için doğru duruşu bulmak, yeni başlayanlar için adeta bir meydan okumadır. Enstrüman uygulamasının en başından itibaren benimsenen kötü bir duruşu yeniden işlemek de çok zordur. Yıllarca çalıştıktan sonra vücudunuzu nasıl konumlandıracağınızı yeniden öğrenmek oldukça karmaşık sonuçlar doğuracaktır!

Genellikle fark edilen sorun, omurganın yanlış hizalanmasıdır. Kemancı, sol omzundaki kemanı destekleyerek omurgasını bu yönde eğme eğilimindedir. Bu tutarsızlık, sağ taraftaki yaydan daha büyük olan sol taraftaki kemanın ağırlığı ile vurgulanmaktadır. Viyola kemandan daha ağır olduğu için bu, viyolacılar arasında daha da belirgindir. Bu nedenle, omurgayı aynı hizada tutmak için bir denge bulunmalıdır.

Keman ve Viyola Çalanların Acıları

Diğer bir sorun da kemanı omuz ile çene desteği arasında tutabilmek için sol omzun aşırı kaldırılmasıdır. Bu duruş vücut üzerinde fiziksel çalışma gerektirir ve kontraktürlere yol açabilir.

Keman öğrenimi ile ayrıntılı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayın.

Ayakta Duruş

Omurganızı düz tutarken iyi bir denge bulmak için ayaklarınızı doğru şekilde konumlandırın. Sol tarafınız, sağ tarafınızdan daha fazla ağırlık taşımamalıdır. Yay hareketlerini gerçekleştirmek için omuzlarınızın ve kolunuzun esnekliğini kullanmaya çalışın.

Oturma Pozisyonu

Oturma pozisyonunda oynuyorsanız, doğru oturmanıza izin veren bir sandalye veya tabure kullanın. Ayaklarınız yere değmeli. Yerle temas halinde olarak, iyi bir denge sağlamanıza yardımcı olurlar. Oturmanın en zor kısmı, pelvisinizi(alt karın) omurganızı dik tutan bir duruşta tutmak olacaktır.

Vücudunu Dinle

Bu ağrılar ve acılar bir enstrümantalistin hayatının bir parçasıdır. Her mesleğin dezavantajları vardır ve ağrı, keman veya viyola çalma mesleğinin dezavantajlarından biridir. Bunları sınırlamak mümkündür, ancak onlardan kaçınmanın bir çözümü yoktur. Ne kadar çok pratik yaparsanız, rahatsızlık hissetme olasılığınız o kadar artar.

Keman ve Viyola Çalanların Acıları

Vücudunuzu dinlemek ve ne zaman durmanın en iyisi olduğunu bilmek önemlidir. Acı çektiğinizde, duruşunuzu, fiziksel ve zihinsel durumunuzu analiz ederek sorunun kaynağını belirleyebilmelisiniz. Belki yorgunsunuz? Ve vücudunuz size dinlenmeye ihtiyacı olduğunu söylüyor!

Acı hissederseniz uygulamaya devam etmenin faydası yoktur. Israr etmek bir hatadır, çünkü acıyı ortadan kaldırmayacaksınız, onu başka bir uzvuna taşıyacaksınız. Bilinçsizce, bu rahatsızlığa karşı koymak için farklı bir duruş benimseyeceksiniz. Bununla birlikte, bu pozisyon bir enstrümanın çalışmasına adapte edilmeyecek ve yeni ağrılar yaratacaktır. Ağrının günlük hayatınızın bir parçası olacağı sonsuz bir döngü haline gelir!

Size verebileceğimiz en iyi tavsiye, ağrı durumunda aletinizi yere bırakıp dinlenmek için birkaç saat veya bir gün ara vermenizdir.

Uygulanacak Birkaç İyi Uygulama

Bu basit uygulamalar, kemancının veya viyolcunun hissettiği acıyı sınırlayabilir.

Kaslarınızı Isıtın

Bir enstrümantalist için kas ısınması önemsiz görünebilir. Ve yine de keman veya viyola çalışması doğal olmayan pozisyonlar dayatır. Tüm sporcular yoğun egzersiz yapmadan önce kaslarını ısıtırlar. Müzik pratiği daha az atletik olabilir, ancak uygun koşullar altında çalışması için ısıtılması gereken ekstremitelerinizin bükülmesini gerektirir.

Molalar Serpiştirin

Her kemancı veya viyolacı, seviyesini yükseltmek için pratik yapmak zorundadır. Kaslarınızı gevşetmek için bir çalma seansına molalar serpiştirilmelidir. Enstrümanınızı bırakın ve birkaç dakika başka bir şey yapın.

Çalarken İyi Nefes Alın

Araştırmalar, birçok enstrümantalistin çalmaya odaklandıkları anda nefeslerini tutma eğiliminde olduklarını gösteriyor. Apne(solunumun geçici olarak kesilmesi)vücudu daha hızlı yorar. Çalarken nefes almayı unutmayın.

Duruşunuzu Kontrol Edin Ve Analiz Edin

Çalarken rahatsızlık veya gerginlik hissederseniz, nereden geldiğini belirlemeye çalışın. Tam o anda sırtınız hangi pozisyondaydı? Ya da parmaklarınızın konumu? Veya bileğinizin? Yayınızla ne tür hareketler yaptınız? Benimsediğiniz duruşun doğru olmadığını keşfedebilirsiniz!

Ayrıca, müzik standınızın yüksekliğini ayarlayarak bölümlerinizin kolay okunup okunmadığını kontrol edin.

Egzersizin Sonunda Esneme

Bir çalma seansından sonra, en çok kullanılan uzuvları biraz esnetmek iyileşmelerini kolaylaştıracaktır.

Bir Spor Aktivitesi Yapın

Kasları, özellikle sırt kaslarını sıkılaştırmak ve belirli bir esnekliği korumak için ek bir spor aktivitesi yapılması önerilir.

Müzisyenin Sahne Korkusuna Karşı Savaşın

Sahne korkusu, kötü duruş ve dolayısıyla kas kasılmaları riskini artırır. Stresle başa çıkmak için mucize tarif diye bir şey yoktur. Ne kadar rahat olursanız, enstrümanınızı çalarken o kadar rahat edersiniz!

Tekrarlayan Sorunlar

Ağrıyan Uzuvlar

En sık görülen ağrılar vücudun üst kısmını içerir: sırt, omuzlar ve servikal omurga (omurganın üst kısmı). Bu fiziksel ağrılar, kemancı veya viyolacı tarafından benimsenen doğal olmayan bir duruştan kaynaklanır. Vücutlarına ağrıya neden olan bir pozisyon ve fiziksel kısıtlamalar dayatırlar.

Sırt

Keman veya viyola eğitiminin başlangıcından itibaren sırtın pozisyonu üzerinde çalışılır. Sesin doğruluğu için önemlidir ve sürekli üzerinde çalışılır. Uygulama günlük hale gelir gelmez kas kontraktürleri sıktır. Enstrümantalist pozisyon değiştirerek onları atlatacaktır, ancak bu uygunsuz pozisyon ağrıyı kademeli olarak bir uzuvdan diğerine hareket ettirecektir. Ağrı durumunda zorlamaktan kaçının! Biraz dinlen. Ağrı devam ederse, bir uzmandan tavsiye alın.

Servikal Omur

Genellikle kemancılar ve viyolcular için can atıyorlar. Aletini omuz ve çene arasında tutarak, servikal omurlar kendilerini doğal olmayan bir yanal pozisyonda bulurlar.

Omuz

Aleti tutmak için omuz daima hafifçe kaldırılmıştır. Bu, onu sıkılaştırma ve kontraktür oluşturma eğilimindedir.

Bilekler, Eller Ve Parmaklar

Yaylı bir yaylı çalgı uygulamasında bu uzuvların önemli bir stresi kaçınılmazdır. Yayı tutmak ve hareket ettirmek için sağ tarafta mı yoksa kemanı desteklemek ve parmak hareketlerini yapmak için sol tarafta olsun.

Kemanist ve Viyolistlerin Sık Görülen Sendromları

Eklem Ve Tendon Sorunları

Bunlar karşılaşılan en yaygın rahatsızlıklardır. Bilekleri, elleri, omuzları vb. Etkilerler. Genellikle vücudun destekleyemeyeceği çok düzenli yoğun bir uygulamadan kaynaklanırlar. Onlardan kaçınmanın tek yolu vücudunuzu dinlemek ve bu uzuvlardan birinde rahatsızlık veya gerginlik hissettiğinizde mola vermektir.

Sinir Kompresyon Sendromları

Sinir sıkışması sendromları, bir sinirin sıkışmasıdır. Kemancı ya da viyolacı için en yaygın olanları:

 Karpal tünel sendromu (bilek)
 Kubital tünel sendromu (dirsek)
 Radyal sinir sıkışması sendromu (omuz)
 Torasik çıkış sendromu (boyun)

Keman veya viyola çalışmasına özgü tekrarlayan hareketlerden kaynaklanırlar. Her çalma seansı, müzik aletini belirli bir konumda tutmayı gerektirir. Hareketlerin günlük tekrarı daha sonra sinir sıkışması sendromlarına yol açar.

Ya Ağrı Geçmezse?

Bu durumda bir uzmana görünmeniz gerekecektir. Bazı fizyoterapistler veya osteopatlar size yardımcı olabilir.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.