Keman ve Benzerleri bir çok müzik aleti var, çoğu insan için bunlar;

şeklinde sıralanır, e tabi herkes bunların isimlerini bilmek zorunda değil ve diğer müzik aletleri keman kadar popüler de olmayınca haliyle isimleri bilinmiyor ya da unutulup gidiyor.

İnternette en çok yapılan aramalar arasında kemana benzeyen aletler, büyük kemanın ismi gibi şeyler geliyor. Bunları merak edenleri hemen aydınlatalım bu yazımızla.

Kemanist hikayelerini izlemek için tıklayınız.


Ayrıca kemanla ilgili aklınıza takılan başka sorular da varsa, biz buradaki yazımızın ortalarında, videolu olarak cevapladık —-> Keman Kursu

Keman kursu yazımızı inceleyip, videoları izleyip kemanla ilgili aklınıza takılan her şeyin cevabını bulabilirsiniz, şayet kemana dair daha özel bir sorunuz varsa o sayfa üzerinden bize ulaşıp onu da sorabilirsiniz.

Keman ve Benzerleri

Keman ve Benzerleri

Keman ve Benzerleri: Kemanın Büyüğünün İsmi | Yaylı Ailesi

Büyük keman denilen ve kemana benzeyen aletler küçükten büyüğe doğru şu şekilde sıralanır;

+ Keman ( viyolin )
+ Viyola
+ Çello ( viyolonsel )
+ Kontbass

Bu yaylı çalgıların her biri kemana benzemektedir, ufak tefek değişiklikler göstermekle beraber hepsi gerçekten büyük keman gibidir, bunlar arasında en çok bilineni ve büyük keman derken kastedilen müzik aleti çellodur.

Çello’dan yola çıkarak, çello’nun büyüğü diye bahsedilen müzik aleti ise kontrbass’tır.


Çalma şekli olarak kemana en çok benzeyen yaylı müzik aleti viyoladır, çalarken keman gibi çeneye konur, çello ve kontrbass ise çeneye konmak için çok büyük müzik aletleridir.

Bu müzik aletleri bacak arasına alınarak çalınırlar, kendi içlerinde her bir müzik aletinin farklı boyutları da bulunmaktadır, tam boy, çeyrek boy gibi, daha küçük yaşlarda çalınabilmeye olanak sağlayan boyutları mevcuttur.


Keman, pesten tize doğru  “Sol-Re-La-Mi” diye 4 telden oluşan, boyuna dayanarak, arşenin tellere sürtünmesiyle ses çıkartan, yaylı çalgılar kategorisinde aralıklı ses bakımından en geniş özelliğe sahip bir enstrümandır.

İlk olarak 16. yy da bulunmuştur. Antonio Stradivarius, Giuseppe Guarneru, Paolo Maggini ve Nicolo Amati isimli ustalar tarafından üretilmişlerdir.

Farkı tasarım ve boyutlara sahip enstrümanın göğüs kısmı genelde köknar ağacından, yan ve sırt kısımları ise akçaağaçtan yapılmaktadır. Toplamda Keman, Viyola, Çello ve Kontrbas olarak 4 tane üyesi vardır.


  • Keman Nedir?

    Keman ve Benzerleri: Bölüm 1 Yaylı Ailesi

    Keman ailesi Erturgutta

     

    Ailenin en küçük üyesidir. Perdesiz bir enstrüman olduğu için çalınması zor enstrüman olarak görülmektedir. Fakat enstrümanınızı severseniz ve gerçekten başarmak isterseniz her enstrüman aynı zorluktadır.

    Enstrümanı yere paralel, çene ve omuzdan destek alacak şekilde tutmak gerekmektedir. Yanlış tutulduğunda eklem ağrılarına neden olabilir. Enstrümanın parçalarını öğrenip kemanı daha da yakından tanıyabilirsiniz, buyrun buraya; Kemanın Parçaları Nelerdir?

  • Viyola Nedir?

    Kemanın bir boy büyüğü olarak tasvir edilir. Boyutu 66 cm, gövde uzunluğu ise 41-44 cm aralığında değişkenlik göstermektedir. Viyola kemana nazaran daha bas ve soft tınılara sahiptir ve daha içli bir sesi vardır.

    Viyola kemana en çok benzeyen müzik aletidir fakat aralarında farklar vardır, keman ve viyola arasındaki farklara buradan ulaşabilirsiniz; Keman ve Viyola Arasındaki Farklar

  • Çello Nedir?

    Bir diğer adıyla ‘violoncello’ olarak bilinen çello, keman ve viyolaya göre epey büyük ebatlara sahip olup boyutu 1.2 m civarındadır. Jazz, pop, rock ve TSM gibi alanlarda kullanılmaktadır.

    Çelloyu dik tutarak, bacaklarınızın arasında sabitlemeli ve arşe yardımıyla tellere sürterek notalarınızı özgürleştirebilirsiniz

  • Kontrabas Nedir?

    Yaylı grubunun en büyük ebada sahip üyesidir. Boyu 2 m, genişliği ise 60 cm’dir. Boyu gereği ayakta çalınması gereken bir enstrümandır. İsminden de anlaşıldığı üzere daha bas seslere sahiptir.

    Yaylı ailesinde ki diğer enstrümanlar gibi o da yayla çalınır bir tek caz müzikte parmakla çalınmaktadır.

Bir enstrümanı çalarken enstrümanın geçmişini ve tarihini bilmek son derece önemlidir. Zira bu bilgilerle enstrümanı daha çok benimseyebilir çalış stilinizi dahi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Enstrümanı tanımanın bir diğer önemli katkısı ise enstrüman seçerken daha doğru adımlar atabilmeniz olacaktır. Enstrüman tarihini öğrenirken parçalarını ve parçalarının özelliklerini de öğrenebilirsiniz, satın alırken bu parçaları daha iyi denetleyebilirsiniz.

Keman tarihi hakkında kısa bir özeti şöyle yapabiliriz.

♥ Violin, ailesindeki en küçük boyutta ve en yüksek tonda çalan bir üyesidir.

♥ Günümüze kadar 4 telli halini almıştır.

♥ Teller kalından inceye doğru Sol, Re, La ve Mi olarak sıralanmaktadır.

♥ Arşe adı verilen keman yayı, kemandan ses çıkmasını sağlamaktadır.

♥ Üretiminde işlenmemiş misina ya da at kılı kullanılmaktadır.

♥ Arşeye reçina sürülüp beslendiğinde sesin daha güçlü çıkması sağlanır.

♥ 1600 ve 1700’lü yıllarda usta keman yapımcıları tarafından günümüzdeki şeklini alan keman, o tarihlerden bu yana çok ünlü besteciler tarafından çalınmıştır.

♥ Dünyanın en pahalı kemanı Stradivarius olarak bilinen kemandır ve değeri milyonlarla ölçülmektedir. Tamamıyla el yapımı olan bu kemanın üzerindeki cila da çok özel bir formül barındırmaktadır.

♥ Keman 7 parçadan oluşmaktadır. Bunlar; ön kapak, arka kapak, salyangoz-burgular-klavye, yanlık, arşe ve teller, eşik (köprü)- kuyruk – can direği ve son olarak çeneliktir.

♥ Boyutlarına göre çeyrek keman, yarım keman, üç çeyrek keman ve tam keman olarak 4’e ayrılan enstrüman, ayrıca 4 ve 6 yaş grubuna hitap eden 1/8 ölçü keman olarak da çeşitlere sahiptir.

♥ Malzeme kalitesi ve tınılarına göre farklılık gösteren keman, el yapımı, yarı el yapımı ve fabrikasyon olarak da 3’e ayrılmaktadır.
Unutmayın, keman çalmak için hiçbir zaman geç değildir