Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Müzik Türlerine Göre Gitar Pedalları konusunu ele alacağız.. Gitaristler olarak, yüzyılın başında ortaya çıkan çok sayıda harika pedal efekt şirketi ile kutsandık. Keeley, JHS ve Walrus Audio, ön plana çıkan ve gitar manzarasını biz gitar meraklıları için daha ilginç hale getiren harika pedal üreticilerinden sadece birkaçı. Peki siz müzik türlerine göre seçebileceğiniz pedal çeşitlerini biliyor musunuz? 

Bir gitarist olarak, çalacağınız elektro gitarı seçmek kadar o gitarla uyumlu ve çalacağınız tür için ihtiyacınız olan pedalları seçmek de son derece önemlidir. Bu nedenle bugünkü yazımızda sizler için çalmak istediğiniz türe göre seçebileceğiniz pedalların kısa bir listesini hazırladık. 

Gitar Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp randevu alın!!

Hazır mısınız? O halde başlayalım.

Müzik Türlerine Göre Gitar Pedalları

Blues Çalmak İçin Gitar Pedalları    

Müzik Türlerine Göre Gitar Pedalları

Blues tarihi, Amerikan tarihinin en karanlık bölümleriyle doludur. 1800’lerin sonlarının derin Güneyinden gelen blues müziğinin kökleri Afrika müzik geleneklerine ve köle çalışma şarkılarına dayanıyor. Böylesine sert bir kökene sahip olan blues, şüphesiz bu cesur ruhların çektiği acının müzikal düzenlemesidir. Ezilenler için bir ses, blues cesur, ham ve kalp dolu. Bu kavram, türden duyduğunuz gitar tonlarına gerçekten yansır.

Blues, esas olarak üç efektten oluşan dokulardan oluşmaktadır. Bir overdrive, compression pedalı ve bir reverb efekti. Overdrive pedalı, amplifikatörünüzün önünü ayrılma noktasından geçerek o güzel, sıcak cızırtıya itmeye yarar. Blues’un iyi bir sunumunun anahtarı, parıltılı temizlemelerle amp doygunluğu arasındaki tatlı noktayı bulmaktır, bu nedenle zevkinize göre kazanç aşamalarıyla oynamaktan çekinmeyin. 

Blues çalmanın bir sonraki hayati etkisi, compression pedalının iyi bir kullanımıdır. Bu kederli çığlıkları almak için iyi bir kompresörün rolünü gerçekten hafife alamazsınız. Kompresör, oyununuzun duygusal tarafını açığa çıkarmaya kesinlikle yardımcı olan saldırıda bir destek ekler.

Birçok bluesmen bu son efekti sık sık kullanırken, pedal tahtalarında bulmak için zorlanırsınız. Söz konusu etki, çok az takdir edilen ama asla inkar edilmeyen reverb etkisidir. Phillip Sayce gibi adamlar genellikle amplifikatöründe sağlıklı bir yankı dozu arar, bu nedenle amplifikatörünüzün böyle yetenekleri varsa bunu yapmaktan çekinmeyin. Geri kalanımız için bir pedal ikamesi en ideal çözüm olacaktır. Karmaşık bir yankı türü olan reverb, tonunuzu kalınlaştırmaya ve hem daha temiz hem de aşırı yüklü sesleri tamamlayan parıldayan bir kalite katmaya yarar.

Metal Müzik Çalmak İçin Gitar Pedalları

Müzik Türlerine Göre Gitar Pedalları

Herhangi bir metal hayranına metal alt türleri hakkında soru sorarsanız günlerce sürecek bir tartışmayı başlatmış olabiliriz. Djent, endüstriyel metal, metalcore, ve benzer… Hepsinin kendine özgü tonları var, ancak çoğunlukla tüm bu türleri oldukça iyi kapsayabilecek donanım da var tabi ki..

Bu kapsayıcı pedalların tabi ki en vazgeçilmez olanı distortion pedalı. Hi-gain drive, türün simgesi olan kakofonik tonları yönlendiren sonik kuvvettir. Daha acımasız ve tabi ki daha keskin metal tonları…

Metal müzikte kullanılan yakıcı metal tonlarını elde etmek için bir ekolayzır pedalı da hayati öneme sahiptir. Bu pedal ciddi bir pedalboard üzerine gerekir. Bir ekolayzır pedalı, çalmakta olduğunuz metal türüne göre ihtiyacınız olan sesi elde etmek için frekans bantlarını şekillendirmenize izin verecektir. 

Farkında olmasanız bile, en sevdiğiniz gruplar müziklerine ekstra bir boyut katmak için bir delay pedalı kullanıyorlar. Bu etki çizgilerinizi kalınlaştırır ve sololarınızı, riff çizgilerinizi karışıma sokar. Bu nedenle delay pedalı da en az distortion ve EQ pedalları kadar önemlidir. 

Rock Müzik Çalmak İçin Gitar Pedalları

Müzik Türlerine Göre Gitar Pedalları

Metal müzik türleri için günlerce sürecek bir sohbet diye düşünüyorsak bir de rock müzik alt türlerine bakmamız gerekir. Çünkü bu türün alt türleri haftalarca konuşabilecek kadar çoktur. Hal böyle olunca da her bir alt tür için kullanılan birbirinden farklı pek çok pedal da mevcuttur. Ancak tabi ki yazımızda, tüm alt türleri ortalama olarak kapsayacak genellemelerden yola çıkacağız. 

Rock müzik yapmak için kesinlikle ihtiyacınız olan pedal bir drive pedalıdır. Bu pedalı isterseniz distortion, overdrive ya da fuzz gibi pedallarla birlikte kullanın, bu kısmı kişisel tercihinize kalsa da kesin olan şey, tekrar altını çizmemiz gerekirse bir drive pedalına sahip olmanız gerektiğidir. 

Herhangi bir pedal gösterisinin yıldızı olmayacak olsalar da, compression pedalının tonunuza daha fazlasını yapabileceğini ve neredeyse diğer pedalların yapabileceğinden daha fazla dayanabileceğini garanti ediyoruz.

Fakat biraz önce de söylediğimiz gibi rock müzik yapmak için seçenekleriniz nedeyse sonsuzdur. Bu pedalların üzerine bir wah pedalı, fuzz ya da delay pedalı bile ekleyebilirsiniz. Pek çok alt türü olan rock müzik için hepsi aynı seviyede uygunluk gösterecektir. 

Gördüğünüz gibi, gitar çalmak boş bir tuval üzerine resim yapmaya benzer, yani sonsuz bir olasılıklar denizi. Bazıları size basit tutmanızı ve sadece temel pedalları almanızı söyleyebilirken, gökyüzü gitar tonunuzla elde etmek istediğiniz şey açısından sınırdır. Ancak, yaratmaya çalıştığınız ton için en iyi yargıç yine kendinizsiniz.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!