Gitar günümüzde belki de en çok tercih edilen müzik enstrumanlarından biri… Bunu bir çok nedeni var tabi ki. Örneğin genellikle her türden parçalara eşlik edilebilmesi, öğreniminin yaygın ve ulaşılabilir olması ve bir diğer yandan ekonomik olarak bir piyano ya da çello edinmekten çok daha ulaşılabilir olması.

Gitar korumak
Gitar Muhafaza

Tabi ki bu gitarı ve gitar öğrenmeyi diğer enstrumanlara oranla daha değersiz yapmıyor. Yalnızca daha yaygın ve ulaşılabilir yapıyor.

Biz de bugün Erturgut Sanat Merkezi olarak sizlere “Nasıl gitar çalarım?” ya da “Kolay gitar akorları” gibi bir konu yazmak yerine biraz daha bu kolay ulaşılabilir enstrümanı nasıl en verimli halde kullanacağına yönelik bir içerik hazırlamak istedik.

Eğer siz de enstrümanınızdan mümkün olan en uzun sürede, en iyi performansı almak istiyorsanız bu yazımıza dikkatlice göz atın.

Hazır mısınız? O halde başlayalım…

Gitarı Uzun Süre Kullanabilmek İçin En Önemli Etkenler Nelerdir?

Gitar, telli enstrumanlar sınıfının bir üyesidir. Bu nedenle de uzun süre en verimli şekilde kullanabilmek için de dikkat edilmesi gereken ilk öğesi tabi ki telleridir.

Gitar taşımanın en güvenli yolu
Gitar Taşımak

Oksitlenmiş ya da yıpranmış teller elde ettiğiniz sesleri bozmakla kalmaz aynı zamanda gitarın köprü ya da sap ayarı gibi pek çok ayarının kaçmasına sebep olur.

Bu nedenle performans açısından tellerin bakımı ve özenli, düzenli olarak temizlenmesi çok önemli bir noktadır.

Fakat enstrüman çalan insanların enstrümanları ile yaşadıkları en büyük sorunlar çalarken değil enstrümanı bıraktıkları ya da bir süre ellerine almadıkları zamanlarda yaşanmaktadır.

Taşıma ya da muhafaza etme sırasında yaşanan aksaklıklar ya da hatalı koşullar enstrümanın ömrünü kısaltmaya hatta bazen bitirmeye bile yol açabilmektedir.

Biz de bu nedenle sizler için enstrümanı muhafaza ederken dikkat etmeniz gerekenleri teker teker bu içeriğimizde paylaştık.

Gitarı Korurken Ortam Koşullarına Dikkat Etmek

Gitarınızı iyi korumak
Gitar Koruma

Gitarın ham maddesi hepimizin bildiği gibi ağaçlardır. Bir ağaç kesilip gerekli ölçülerle usta ellerden geçerek enstrüman formunu alır fakat bu ağaç olma ve yaşamsal etkenlerden etkilenme özelliğini değiştirmez.

Yani enstrümanın içinde bulunduğu ortam koşulları enstrümanın ömrünü uzatabileceği gibi kısaltabilir de.

Özellikle nem ve sıcaklık enstrümanın en büyük düşmanları olarak görülebilir. Enstrümanın içinde bulunduğu ortam çok fazla nemli ise ham maddesi olan ağacın hücre duvarları yumuşar ve daha kolay esneyen bir forma bürünür.

Hal böyle olunca da gitarın tellerinin yarattığı baskı, sapın eğilmesine neden olur ve bu enstrüman için ciddi bir hasar oluşturur.

Nem kadar etkili olmasa da sıcaklık değişimleri de gitarınız için tehlikelidir. Nem ile birleşen aşırı sıcaklık değişimleri enstrümanın özellik bağlantı noktalarında hasar oluşmasına neden olmaktadır.

Bir diğer yandan özellikle naylon olan tellerin de sıcaktan etkilendiklerini ve akortlarının kaçtığını da unutmamak gerekir.

Ortam koşulları hakkında bilmemiz gereken son şey ise enstrümanımızı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamaktır. Çünkü güneş ışığı ağaçı daha kırılgan yapar ve enstrümanınızda hiç istemeyeceğiniz hasarların oluşmasına neden olur.

Gitarı Sabitleyici ve Koruyucular ile Muhafaza Etmek 

sabitleyicisi
Sabitleyici

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi enstrümanlarda oluşan hasarların büyük çoğunluğu enstrüman elimizdeyken değil de bıraktığımız ya da bir yerden bir yere taşıdığımız zamanlarda oluşmaktadır.

Bu nedenle hem ev içinde hem de ulaşım sırasında enstrümanı iyi bir şekilde muhafaza etmek çok önemlidir.

Ev içinde enstrümanı elimize alıp çalmadığımız zamanlarda kullanabileceğimiz yöntemlerin başında duvar askıları ya da ayaklı stantlar gelmektedir. Bu ekipmanlar enstrümanı duvara ya da bir yere dayamaktan çok daha verimlidir. Herhangi bir düşme ve çarpma riskini ortadan kaldırırlar.

Fakat bir önceki maddeden unutmamamız gereken şey ortam koşulları ve güneş ışığı da bu stant veya askılarda enstrümanımızı etkileyebilir. O nedenle stantın ya da askının evin içindeki konumunu bu parametreleri de göz önünde tutarak ayarlamamız gerekir.

Enstrümanı bir yerden bir yere götürürken kullanabileceğimiz en iyi ekipmanlar ise hardcaselerdir. Enstrümanı hem sabitleyen hem de dış etkilerden koruyan hardcaseler sert yapısı ile herhangi bir darbenin de emilasyonunu sağlamaktadırlar.

Fakat bir hardcase edinmek softcaselere göre daha pahalıdır. Bu nedenle koruyucu bir kılıf olan softcaseler de hem ev içinde hem de seyahat sırasında enstrümanı muhafaza etmek için etkin bir yöntemdir.

Gitarın ömrü sizin ona ne kadar iyi baktığınızla doğru orantılıdır. Eğer yukarıda bahsettiğimiz ortam koşullarına, saklama ve taşıma önerilerine kulak verir, aynı zamanda enstrümanınızın bakımlarını periyodik olarak yaparsanız enstrümanınız sizinle birlikte uzun yıllar yoluna devam eder.

Biz Erturgut Sanat Merkezi olarak enstruman satışlarımızda(link) sizlere bu bilgi ve ekipmanlar hakkında bilgiler verirken, bir diğer yandan en iyi metotlar ile en doğru enstrüman eğitimini de sizlere ulaştırıyoruz.

Eğer siz de doğru teknikler ve egzersizlerle kısa sürede enstrüman çalmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.