Ülkemizde birçok önemli antik kent bulunuyor. Laodikya ise bunların en büyük ve en önemli olanlarından biri. 2200 yıl önce Laodikya’da yapılan Batı Tiyatrosu’nun restorasyonu yıl sonunda tamamlanacak ve tiyatro 1600 yılın ardından kültür ve sanat etkinliklerine yeniden açılacak.

Denizli’nin 6 km. kuzeyinde yer alan antik Laodikeia kenti, Lykos ırmağının güneyinde kurulmuştur. Kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos’un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmektedir.

Antik kent yeniden sanatla buluştu
Yeniden Sanat

Tiyatro sanatıyla ilgili kitap önerilerinde bulunduğumuz videomuzu izlemek için tıklayınız.

Burası M.Ö. 1. yüzyılda Anadolu’nun en ünlü kentlerinden biridir. İlerleyen zamanlarda Romalılar da buraya önem vermiştir. Tarihin ilk yedi kilisesinden birinin burada bulunması, Hıristiyanlığın burada ne kadar önemsenmiş olduğunu göstermektedir.

Milattan Önce ve Sonrasında Aynı Yerde Sanat

Bu antik kent, M.S. 60 yılında çok büyük bir deprem ile yerle bir olmuştur. Burada bulunan beş önemli yapıdan bahsedebiliriz.

Antik Sanat yeniden doğuyor.
Tiyatro Sanatı

Büyük Tiyatro: Grek tiyatrosu tipinde ve Roma inşa tarzında yapılmıştır. Scene’si tamamen yıkılmış fakat cavea ve orkestrası sağlam durumdadır. Yaklaşık olarak 20.000 kişi kapasitelidir.

Küçük Tiyatro: Büyük Tiyatro gibi burası da Grek tipinde ve Roma inşa tarzında yapılmıştır. Büyük oranda yıkılmış ve bozulmuş durumdadır. Yaklaşık 15.000 kişi kapasitelidir.

Stadyum ve Gimnazyum: Stadyum ve gimnazyum bir bütünlük oluşturacak şekilde inşa edilmiştir. Buranın büyük bölümü tahrip olmuştur. Gimnazyumun imparator Hadrianus ve eşi Sabina’ya ithaf edildiğine dair yazıt bulunmuştur.

Anıtsal Çeşme: Roma döneminde yapılmış ve Bizans zamanında onarılmıştır. İki cepheli bir havuzu ve nişleri vardır.

Büyük Kilise: Sütunlu caddeye inşa edilmiştir. Sadece taşıyıcı bölümlerinin bir kısmı ayakta kalabilmiştir.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokol sonucu Laodikya’nın işletmesini aldı ve kazı çalışmalarını başlattı. Laodikya, İncil’de adı geçen tarihin ilk yedi kilisesinden (Mahşerin Yedi Kilisesi) birini barındırıyor.

Laodikya’nın içinde barındırdığı 2200 yıllık Batı Tiyatrosu ise 15 bin kişi kapasitelidir.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, kazı çalışmalarını inceledi ve kazı heyeti ile görüşmeler yaptı, bilgiler aldı.

Zengin Kültür Sanat Mirasımız

Antik dönemdeki sanat
Antik Dönemde Sanat

Denizli’nin çok zengin bir kültür mirasına sahip olduğunu belirten Zolan, kentin tam 19 antik kente ev sahipliği yaptığını ve Laodikya’nın da bunlardan en önemlilerinden biri olduğunu vurguladı.

Laodikya’da belediyenin ve üniversitenin el ele vererek yaptığı bu çalışmaların örnek olacak bir başlangıç olduğuna dikka çeken Osman Zolan, burada kazı çalışmalarının 12 ay boyunca kesintisiz devam ettiğini dile getirdi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Ozman Zolan, tiyatronun restorasyonunun ve yeniden açılmasının önemini “Büyükşehir Belediyemiz ve Güney Ege Kalkınma Ajansı ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde 15.000 kişilik Batı Tiyatrosu inşallah bu yıl sonuna kadar ayağa kalkacak.

Denizli’nin hemen yanı başında 2200 yıllık antik tiyatromuz artık kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak.”

Şimdilik Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne giren Laodikya’da hala gün yüzüne çıkarılacak çok şey olduğunu dile getiren Osman Zolan, Laodikya’nın asil listeye girmesini umarken en kısa zamanda burada bir etkinlik düzenlemeyi planlıyor.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ise Laodikya’da çok güzel işler yaptıklarını anlatarak, “Burada 100 yılda yapılacak işleri 15-16 yıla sığdırdık. Sağolsun belediye başkanımız ‘tiyatronun birini ayağa kaldıralım’ dedi. Birlikte bir proje hazırladık.

Türkiye ve Dünya tarihinde görülmemiş şekilde burada çok hummalı bir çalışma yapıyoruz. Tüm uluslararası kriterlerdeki restorasyon tekniklerini uyguluyoruz.” dedi.

Antik şehirlerde yeniden sanat yükselecek.
Antik Şehirlerde Sanat

Tiyatronun üst caveasındaki çalışmaların %70 oranında tamamlandığını ve kalanının da bir ay içinde tamamlanacağını belirten Prof. Dr. Şimşek, yıl sonuna kadar kalan sürede ise alt caveadaki çalışmaların biteceğini söyledi.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “2200 yıl önce yapılan antik tiyatro 1600 yıl sonra tekrar insanlarla, sanatla, kültürle buluşturulacak. Ben bunun için her şeyden önce Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a çok teşekkür ediyorum.

Burada çok büyük bir özveriyle destek sağlandı.” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Kültür Sanat Haberleri İçin Takipte Kalın

Bu ve benzeri haberler her gün devam ederken Erturgut Sanat Merkezi olarak biz de bu pandemi sürecinde her türlü önlemimizi alarak, sanata gönül veren ve ister piyano ister şan ya da bateri öğrenmek isteyen öğrencilerimize en güvenli ortamı sunuyoruz.

Eğer siz de Erturgut Sanat Merkezi ailesinin bir parçası olmak ve öğrenmek istediğiniz enstrümana bir adım daha yaklaşmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.