Erturgut Sanat ile 21. Yüzyıl Yay Teknikleri
Erturgut Sanat Keman Kursu İzmir

Erturgut Sanat Merkezi öğrencilerinin de hakkında çok fazla sorusu olan hem klasik müziğin hem de modern müzik türlerinin en vazgeçilmez enstrümanlarından biri keman, sanat dünyasına girişinden bu yana her geçen gün yeni çalma tekniklerine kapısını açıyor.

Gerek yay çekme teknikleri gerek de parmak çalışmaları anlamında sürekli yeniliklere açık olan bu enstrüman, Erturgut Sanat Keman kursunda da sık sık yeni çalışmaları müfredatına ekliyor.

Biz de Erturgut Sanat Merkezi olarak bugün sizlere keman nasıl çalınır diye sorduğumuzda aklımıza gelen ilk konulardan biri olan “Keman Yayı Nasıl Çekilir?” sorusunun modern cevaplarından birkaçını veriyoruz…

Erturgut Sanat ile 21. Yüzyıl Yay Teknikleri
Erturgut Sanat İzmir Keman Kursu

Merak ediyor musunuz? O halde okumaya devam edelim.

Araştırmacı Vincent’in çalışmalarına baktığımızda yirminci yüzyılda çalma teknikleri içinde gerçek anlamda tını zenginliği yaratılmış ve eski tekniklerin üzerine yenileri eklenerek keman çalma tekniğinde gerçek bir “tını devrimi” yaratılmıştır.

Bu devrim bizlere yepyeni çalma hareketleri ve yöntemleri geliştirmiştir. Şimdi Erturgut Sanat Merkezi Keman Kursu olarak bu tekniklerden birkaçından bahsedelim.

1 – Sul Ponticello (Köprü Üzerinde Çalma)

Aslında yüzyıllardır birinen bu teknik, 17. Yüzyıl sanatçıları tarafından pek sevilmese de modern keman sanatçılarının benimsediği tekniklerin başında gelmektedir.

Yayın köprüye daha yakın tutularak çalındığı bu teknikte sesler de doğal olarak daha tiz bir tını almaktadır.

Erturgut Sanat ile 21. Yüzyıl Yay Teknikleri
Keman Kursu Erturgut Sanat

Polonyalı besteci Krzysztof Penderecki’nin 1959 yılında yarattığı “Keman İçin Minyatürler” adlı eserinde dünya çapında ses getiren bu teknik Erturgut Sanat Merkezi Keman Kursu hocalarımız tarafından da kursiyerlerimize aktarılmaktadır.

Bu tekniğin keman ile nasıl icra edildiğini merak ediyorsanız örnek videoya da buradan ulaşabilirsiniz.

2 – Col Legno (Yay Çubuğu İle Çalma)

Yay çubuğu kullanılarak ortaya konan bu teknik melodik anlamda farklı tonlar yaratmayı sağlayan vurmalı bir tekniktir.

Her ne kadar görsel ve işitsel olarak farklı bir haz yaratsa da bu teknik milyon dolarlık keman ve yay kullanan keman virtüözlerinin bazen canını sıkmaktadır.

Hatta bazı kemancılar sırf bu tekniği icra edebilmek için daha uygun fiyatlı yaylar da taşımaktadırlar.

3 – Col Legno Tratto (Yay Çubuğu Boyunca Çalma)

Erturgut Sanat ile 21. Yüzyıl Yay Teknikleri
Erturgut Samat

Keman çalarken yay çubuğundan ses elde etmek için kullanılan iki temel yol vardır. Birincisi çalgıya vurmak (col legno Battuto), ikincisi de legato harekette çubuğu hareket boyunca çalgı üzerinde tutmak (col legno tratto). Fakat yay çubuğunun yüzeyinin düz ve cilalı olmasından dolayı Col legno tratto tekniği temiz ve net bir ses üretmez. Bu rağmen pek çok parçada bu teknik efektif olarak kullanılmaktadır.

4 –  Shuffle (Yayı Sürüyerek Çalma)

Erturgut Sanat Keman kursunda da en sık kullandığımız bu teknik kreşendolu ve vurgulu folk müzik kalıplarında sıkça karşımıza çıkmaktadır.

5 – Tremolo

Ölçülü bir ritmi olmayan ve yayın hızlı ileri geri hareketleriyle icra edilen bu teknik genelde orkestra kemancıları tarafından sıkça tercih edilmekte ve sesin çabucak çalınmasını sağlamaktadır.

Eğer siz de bu keman çalma tekniklerini ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.