Elektro gitar, tellerin titreşimlerini metal bir plaka üzerinde yükselterek ses ürettiğinden, kullanılan elektro gitar teli türü, enstrümanın ses kalitesini ve genel tonunu büyük ölçüde etkiler. Uygun elektro gitar telini seçmek göz korkutucu bir görev gibi görünse de, gitar sesini etkileyen faktörlerin her birini anlamak, araştırma ve deneye zaman ayırmak, bu sürecin bazı tahminlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Elektro gitarınıza ve çalma tarzınıza en uygun elektro gitar tellerini nasıl bulacağınızla ilgili tavsiyeler için yazımızı okumaya devam edin.
Gitar eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi almak için Buraya Tıklayın..
Gitar Teli Göstergeleri
Elektro gitar telleri çeşitli kalınlıklarda veya göstergelerde üretilir. Bir inçin binde biri olarak belirtilen en hafif göstergeler tipik olarak 0,008 ve en ağır olan 0,56’dır. Her telin teknik olarak farklı bir göstergesi olmasına rağmen, daha ince teller daha yüksek notalar ürettiğinden ve bunun tersi de geçerli olduğundan, gösterge, setteki en ince telin çapıyla tanımlanır.
Örneğin, en ince telin çapı .008 ise, gitarın “8s” ile asılmış olduğu söylenir. Elektro gitar telleri söz konusu olduğunda altı temel gösterge vardır: ekstra hafif, hafif, standart, orta, orta ağır ve ağır. Daha ince tel setlerinin bastırılması daha kolaydır ve parmaklarında henüz güç oluşturmamış yeni başlayanlar tarafından tercih edilir. Daha hafif teller daha kolay kırılma ve daha az ses üretme eğiliminde olsalar da, gitar boynuna daha az gerilim uygularlar.
Açık olmak gerekirse doğru elektro gitar teli göstergesini bulmanın anahtarı tamamiyle deneyseldir. Tel türleri arasındaki farklar ince olduğundan, dokunma ve ton arasındaki farklara odaklanmak doğru tel ölçüsünü bulmanıza yardımcı olabilir. En iyi hisseden ve sesi verenleri bulmak için farklı ölçüleri, markaları ve tel kompozisyonlarını deneyin.
Telin Malzemesi
Yaylı enstrümanlar söz konusu olduğunda, elektro gitarlarda yaygın olarak kullanılan üç tür tel vardır: nikel kaplama, paslanmaz çelik ve saf nikel. Üçünün de temel bir çelik tabanı olmasına rağmen, her biri benzersiz bir ses oluşturmak için farklı bir fiberde sarılır. Nikel kaplı çelik, elektro gitarlar için en yaygın tel türüdür – korozyona dayanıklıdır, işlenmemiş paslanmaz çelik tellerden daha uzun süre dayanır, çalma sırasında parmak sesini azaltır ve perde aşınmasını azaltır.
Bazı elektro gitaristler, kaplamanın alternatiflerden daha yumuşak bir ses ürettiğini fark eder. Gerçek rock için daha uygun olan paslanmaz çelik teller daha parlak, daha yüksek ses üretir. Ne yazık ki, ton üretimlerinin saflığı kısa ömürlüdür ve paslanmaz çelik teller parmak ve perde boyunca yüksek seviyede gürültü üretme eğilimindedir. Son olarak, saf nikel teller, diğer tel seçeneklerinden daha yumuşak oldukları ve daha hafif, sıcak bir tona sahip oldukları için caz ve blues türlerinde kullanım için en uygun olanıdır.
Sargı Tipi
Üst E, B ve bazen de G telleri çözülmez. Diğer tellerin etrafına sarılmış çelik veya nikel vardır ve buna “sargı” denir. Gösterge ve malzemede olduğu gibi, sarım türü de enstrümanın hem tonunu hem de çalınabilirliğini etkiler. Üç yaygın sargı türü vardır: yuvarlak sargı, yassı sargı ve yarım sargı. Roundwound, en popüler sarma yöntemidir; Yuvarlak sarımlı teller, belirgin bir çıkıntılı dokuya sahiptir ve daha fazla “ısırık” üretir. Bu ısırık ile birlikte, daha fazla parmak gürültüsü ve klavye aşınması üretme eğilimindedirler.
Bazen groundwound olarak da adlandırılan yarım sargı, daha az hamle ile daha koyu bir ton üretir. Bulması en zor olanlardır, bu nedenle yarım sarmal sargıyı tercih eden gitaristler bu teller için bir prim ödemeyi bekleyebilirler. Son olarak, flatwound dokunuşu çok yumuşaktır ve caz ve blues gitaristleri arasında popüler bir seçimdir.
Tel ölçülerinde ve malzemelerde olduğu gibi, diğerlerinden ‘daha iyi’ olan bir sarım türü yoktur. Günün sonunda bu kişisel bir tercih meselesidir. Doğru seçimi yaptığınızdan emin olmak için, kendinize ve çalma tarzınıza uygun türü bulana kadar farklı sarma türlerini denemenizde fayda var.
Alışverişte Elektro Gitar Telleri
Elektro gitar telleri için alışveriş yaparken, zihninizde bir bütçe ve çalma tarzı olması oldukça önemlidir. İlk kez tel satın alıyorsanız, farklı varyasyonları deneyin ve sizin için uygun olan türü bulun. İster çevrimiçi ister bir mağazada alışveriş yapıyor olun, seçeneklerinizi daraltmanın iyi bir yolu, önce bir malzeme ve ölçü boyutu seçip oradan ilerlemektir. Oradan hareketle markayı, sargıyı ve fiyatı düşünün. Fiyat açısından, elektro gitar tellerinin harika bir ses üretmek için çok pahalı olması gerekmez. En pahalı tellere otomatik olarak ulaşmak yerine, biraz araştırma yapmak, yorumları okumak veya diğer elektro gitar çalarlarla konuşmak için biraz zaman ayırın.
Diğer İpuçları
Aşağıdaki durumlarda bir tel değişikliğinin zamanı gelmiş olabilir:
- Akor yapmak ve akorlu biçimde kalmak normalden daha zorsa,
- Ses tonunuz özellikle düz geliyorsa,
- Tellerinizin paslandığını, renginin solduğunu veya çözüldüğünü fark ediyorsanız,
- Tellerinizi en son ne zaman değiştirdiğinizi hatırlayamıyorsanız,
- tel sargıları kaplamanın altındaki çekirdeği açığa çıkarıyorsa.
Elektro gitar telleri söz konusu olduğunda, bazı gitaristlerin tellerini diğerlerinden daha sık değiştirmesi gerekebilir. Tellerinizin ömrünü kısaltan bazı faktörler şunlardır:
Çalarken çok terliyorsanız,
- Agresif bir şekilde çalıyorsanız, penayı şiddetli biçimde kullanıyorsanız,
- Sık çalıyorsanız ve / veya akortları sık sık değiştiriyorsanız,
- Barlar veya kulüpler gibi dumanlı ortamlarda sigara içiyor ve çalıyorsanız.
Akustik gitar telleri dünyasında yeniyseniz, işte bazı genel tel bakımı ipuçları:
- Elinizin altında temiz bir bezi hazır bulundurun ve her kullanımdan sonra tellerinizi silin,
- Çalmadan önce ellerinizi yıkayın – oksidasyonu önlemeye yardımcı olur,
- Bir dizi sarıcıya yatırım yapın,
- Paketteki telleri değiştirdiğiniz tarihi not edin,
- Telleri toplu olarak satın almak, özellikle hafif gösterge telleri kullanan gitaristler için akıllı, bütçe dostu bir hareket olabilir,
- Acil bir durumda fazladan bir set veya birkaç tek diziyi elinizin altında bulundurmayı ihmal etmeyin.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!
Erturgut Sanat Merkezi 2007 yılının Aralık ayından, yani kurulduğu günden beri müzik alanında, çok geniş bir enstruman seçeneğiyle hizmet vermektedir. İzmir’de müzik kursu ve sanat kursları arayışınıza son vermek için Erturgut Sanat burada!