Saksafon hakkında bugüne kadar Erturgut Sanat ailesi olarak sizlerle pek çok bilgi paylaştık. Pek çok yazımızda saksafonun nasıl üfleneceğini, saksafon seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini ya da bakımının nasıl yapılacağını konu aldık. Fakat bugün sizlerle Saksafon dünyasındaki farklı bir noktaya bakmak istiyoruz.

“Saksafon nasıl üflenir?” sorusunu yanıtladığımız video için tıklayınız.


Özellikle caz ve batı müziğinin olmazsa olmazı bu enstrümanın tarihine kısa bir yolculuk yaparak, adını bu enstrümanla dünyaya duyurmuş birkaç isme yakınlaşmak, onların yeteneklerini yad ederek belki de bilmediğiniz ya da daha önce adına denk gelmediğiniz bu sanatçılarla sizleri tanıştırmak istiyoruz.


Siz de üflemeli ailesinin bu çok özel üyesinin tarihine kısa bir yolculuk yaparak üstatları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor musunuz? O halde hemen yazımıza devam edelim.


Saksafonun Kısa Tarihi


Saksafon, 1840’lı yıllarda Belçikalı müzik aleti yapımcısı Antonie-Joseph Adolphe Sax tarafından tasarlanmıştır ve “Sax’ın sesi” anlamına gelir. Fakat saksofonun çeşitleri mevcuttur. Bu topluluğun büyükten küçüğe on üyesi şu şekilde sıralanabilir, Kontrabas, Bas, Bariton, Tenor, C-ezgi, Alto, F Mezzo-Soprano, Soprano, C Soprano, Sopranino…


Saksafon, bir 19.yüzyıl icadıdır ki, klarnet ile hemen hemen aynı zamanda müzik dünyasına katıldığı kayıtlarda geçer. Klarnete benzer bir metodu olmasına karşın Saksafon bakır nefesli bir enstrümandır.

Saksafon Çeşitleri


Soprano saksafon ile klarnet hemen hemen aynı çalgı olmakla birlikte iki enstrüman arasındaki en büyük fark üretim materyalidir. Soprano, Alto, Tenor, Bariton ve Basson türleri bulunan enstrüman, solist bir saz olabilmekle birlikte, Blues ve Jazz orkestralarında, Brass Section olarak tanımlanan nefesli gruplarının içerisinde ritim ve eşlik sazı olarak da
kullanılabilir.


Kamışlı nefeslilerden olan enstrüman, ağız teknikleri ile çalınmadığından diş ve ağız yapısı bu enstrümanı çalabilmekte büyük bir etkiye sahip değildir. Yalnız oldukça güçlü bir solunum sistemi gereklidir ki, enstrümandan ses çıkarabilmek için uzun vadede zaten bu kendiliğinden ortaya çıkacaktır.


Saksafona kısaca bir göz attıktan sonra hazırsanız şimdi de tarihe adını bu
enstrümanla yazdırmış virtüözlere bir göz atalım… Tabi ki bunu yaparken sizlerin daha kolay örnekleri bulup dinlemeniz için türlerine göre ayırıp her türün kendine özgü seslerini bizlere dinleten isimleri sıralayalım…

Tenor – John Coltrane

Efsane saksafoncu John Coltrane
John Coltrane


Coltrane, Amerikalı caz müzisyeni ve saksafoncudur. Kendine özgü çalma stiliyle birçok müzisyene ışık tutmuş ve esin kaynağı olmuştur. 1997’de Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür. Miles Davis Quintet grubu ile sadece kariyerinin değil, caz tarihinin de en önemli eserlerini ortaya koymuştur.

Tenor – Lester Young

Saksafoncu Lester Young
Lester Young


“Pres” ya da “prez” lakaplı Amerikalı tenor saksafoncudur. Çağdaşı Coleman Hawkins’in aksine uçarcasına hafif bir tonda çalarak farklı bir konsept yaratmıştır. Bu çalış stili “cool” olarak adlandırılmıştır.

Alto – Charlie Parker

Efsane saksafoncu Charlie Parker
Charlie Parker


Babası da müzisyen olan sanatçı, müziğe çocuk yaşlarda adım atmıştır. Kariyerinin erken yıllarında, hızlı yükselişi sebebiyle “Bird” (Kuş) lakabını almıştır. Doğaçlama çalmakta ustaydı. Müziği “Müzik, sizin kişisel deneyiminiz, düşünceleriniz, aklınızdır. Ne yaşıyorsanız çaldığınızdan o duyulur. Müzikte sınırlar çizilmeye çalışılıyor. Sanatta sınır olur mu?”
sözleriyle ifade etmiştir.

Alto – Julien Edwin “Cannonball” Adderley

Saksafon Julien Edwin “Cannonball” Adderley
Julien Edwin “Cannonball” Adderley


Cüssesi ve yeme alışkanlığı dolayısıyla Cannonball lakabını almıştır. İlerleyen zamanlarda performansı dolayısıyla “New Bird” ünvanını kazanmıştır. “Geçmiş olmadan gelecek yoktur ve cazın nereden geldiğini anlamayan hiç kimsenin onun nereye gittiğini göstermeye çalışmaya da hakkı yoktur.” sözüyle bilgi birikiminin altını çizmiştir.

Soprano – Sidney Bechet

Saksafon Sidney Bechet
Sidney Bechet


Performansı kayıt altına alınmış ilk caz soloistidir. Bechet, Louise Armstrong ile beraber swing duruşuyla doğaçlama yapan ilk müzisyenlerdendir. İsmi ve şöhretini ölümsüzleştirmek için vefatının ardından Sidney Bechet Derneği kurulmuştur.

Soprano – Wayne Shorter

Efsane saksafonist Wayne Shorter
Wayne Shorter

Cazın yaşayan en büyük bestecisi olarak bilinir. Funk, bebop, latin jazz, ethnic music ve futurism gibi değişik stillerde başarılı eserlere imza atmıştır. Beyond the Sound Barrier albümüyle En İyi Enstrümantal Caz dalında Grammy ödülü almıştır.


Eğer siz de kendinizi bu enstrumanla bulacağınıza inanıyorsanız ve doğru teknikler ve egzersizlerle kısa sürede saksafon çalmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.