Baterinin arkasında uygun bir duruş bulmaya mı çalışıyorsunuz? “sadece dik otur!” Diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama yetmez…

Davul çalma ergonomisi oldukça basit olsa da, her zaman kolay değildir. Düz sırt, yapbozun yalnızca bir parçasıdır – iyi bir duruş için, büyük ölçüde davul setini nasıl kurduğunuzdan ve onunla nasıl bütünleştiğinizden haberdar olmanız gerekir.

Bir şeye ulaşmak için eğilmeniz, çok geriye yaslanmanız veya çok alçak veya yüksekte oturmanız gerekiyorsa, bu zamanla gerginlik ve yaralanmaya neden olabilir. Ve dürüst olmak gerekirse, bu durum hiç de eğlenceli sayılmaz. Her insanın vücudu farklıdır, bu yüzden mümkün olan en rahat şekilde çalmaya hazır olduğunuzdan emin olmanız için size temel bir kılavuz sunuyoruz…

Tahtınızı Konumlandırın

Bateride Doğru Oturuş

Uygun davul duruşu, taburenizin yani tahtınızın yüksekliğinizle başlar…

Ola ki 1.85cm boyundaysanız, kendinizi 1.65cm olan birinden daha yukarıda konumlandıracağınız anlamına gelir…

Taburenize oturup ayaklarınızı yere koyarak başlayın. Doğal olarak düşmelerine izin verin. Bacaklarınız hafifçe aşağı doğru açılı olmalıdır. Çoğu davulcu, 90 derecelik bir açının en rahat duruşu verdiğini düşünür, ancak dizlerinizin üzerinde zorluk yaratıyorsa, biraz daha geniş bir açı deneyebilirsiniz. Hi-hat ve bas davul pedallarınızı (veya çift pedal) ayaklarınızın pozisyonuna uyacak şekilde ayarlayın.

Ayak pozisyonu

Ayaklarınızı pedallara koyun. Garip bir yönde bükülmediklerinden emin olun. Sol ayağınızın ve hi-hat’inizin çok içeri çekilmesini ya da sağ ayağınızın çok fazla açılı olmasını istemezsiniz – bu, vücudunuzu bükülmeye zorlar. Herhangi bir rahatsızlık hissetmeden her şeye erişebilmek istediğinizin farkındayız…

Bir araba kullandığınızı hayal edin. Pedallarınızı gaz ve fren gibi düşünün. Sizi daraltan bir şekilde hareket etmeden onlara rahatça ulaşabilmelisiniz.

Şimdi dik oturun. Motosiklet tarzı bir koltuk yahut yuvarlak bir taht kullanmanız pek de fark etmez. Sırtlığınız varsa da, ona güvenmeyin.  Kayıt yaparken bunlardan herhangi biri sizi rahatlatıyor olabilir… Bu durumda en iyi tercih sizin yine sizin kararınız olacaktır. Ancak en iyi duruş ve kontrol aslında koltuğunuzun kenarında oturduğunuzda gelir.

Tahtınızı, hi-hat’ınızı ve pedallarınızı yerleştirdikten sonra, davul setinin diğer parçalarını etrafınızda konumlandırmaya başlayabilirsiniz.

Trampet konumlandırma

Bateri Konuşlandırma

Eğer bir araba kullanıyor olsaydınız, trampetiniz direksiyon simidiniz olurdu. Sağa veya sola çok uzak olan bir tekerlekle, sürmesi elbette zor olacaktır. Trampetinizi rahat olduğu bir yere, -ideal olarak ayaklarınız arasında eşit mesafede- konumlandırın.

Unutmamanız gereken bir husus da, ana parçaları yerine koymadan önce kendinizi konumlandırmadan önce baterinizin önüne geçip toms ve zilleri konumlandırmaya başlamayın. Tüm kiti “arabanızın” üç bileşeni etrafında oluşturun: bas davul, hi-hat ve trampet.

Kollarınızı Konumlandırın

Doğal olarak bir enstrüman çalarken rahatlamak istersiniz!

Kendinizi, kollarınızı yukarıda tutmakta zorlanırken bulursanız, biraz aşağı indirebilirsiniz. Bateri çalarken kollarınızın ve ellerinizin olabildiğince rahat olduğundan emin olmak istersiniz… Yani dirseklerinizle mücadele etmek, onları ayakta tutmak için uğraşmanıza pek de gerek yok. Ellerinize gelince, yine aynı fikirdeyiz. Onları olabildiğince rahat ve konforlu hale getirin.

Bateride Doğru Oturuş Nasıl Sağlanır?

Ancak bageti doğru tuttuğunuzdan emin olun! Konfor için asla baget tutuşundan ödün vermeyin!

Bir dahaki sefere bateri kitinize oturduğunuzda bu temel yönergeleri izleyin. Ne kadar geliştiğinizi görünce siz de şaşıracaksınız. Sadece davul çalarken değil, davuldan inerken de kendinizi daha iyi hissedeceksiniz! Bu saydıklarımızın hepsi sağduyu gerektiren unsurlar… Ancak yine de bu basit kuralları görmezden gelen davulcular var. Profesyonelleri garaj davulcularından ayıran şeylerden bir nokta da maalesef ki bu!

Özetleyecek olursak:

  • Tabure pozisyonunuzu ve yüksekliğinizi ayarlayın, böylece bacaklarınız rahatça yerleşecektir (~ 90 derece açı).
  • Ayaklarınızı pedalların üzerine yerleştirin, böylelikle doğal bir açıda durabilsinler.
  • Trampetinizi pedallar arasında rahat ve eşit bir mesafeye kurun.
  • Kollarınızı ve dirseklerinizi rahat bırakın ve baget tutuşundan asla ödün vermeyin.
  • Ve kurulumu tamamlayın.

Her şey yerindeyse, düz bir sırt ile uzun süre sakatlanmadan rahatça baterinizi çalabilirsiniz…

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde resim hocamıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz.