Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Algoritmaların Sanata Etkisi konusunu ele alacağız.. Bugün kontrol altında tutulması gereken şey sadece kolları ve bacakları olan konuşan teneke kutular değil, ağ bağlantılı dünyamızın derinliklerinde gizlenmiş görünmez operatörler olan algoritmalar ve yapay zekadır (AI). Eski hedge fon analisti ve büyük veri uzmanı Cathy O’Neil, son kitabının başlığında bunları Weapons of Math Destruction (2016) olarak tanımlıyor.

Hem finansta hem de BT’de gördüğü şeyin “kusurlu modellerin yaygın kullanımı, kendi kendine hizmet eden başarı tanımları ve büyüyen geri bildirim döngüleri” olduğunu ve bunun sosyal eşitsizliği artıran veya cinsiyetçiliği ve ırkçılığı güçlendiren algoritmalara yol açtığını yazıyor. Örneğin, çevrimiçi yorumları denetlemek için tasarlanmış bir Google AI, “Ben bir erkeğim” için yüzde 20’ye kıyasla, toksik olarak derecelendirildi.

Sanat Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşın ve ücretsiz randevu alın!

Algoritmaların Sanata Etkisi

Algoritmaların Sanata Etkisi
Algoritmaların Sanata Etkisi

Sanat her şeyden izole değildir. Tıklama tuzağı kalitesi için popülist vitriol’ü tercih eden haber besleme algoritmaları, sanat etrafındaki tartışmalar üzerinde karşılaştırılabilir etkilere sahipti. Müze skandalları, sergileri kapatma ve sanat eserlerini yok etme veya kaldırma çağrıları ki bunlar Nazi sansürüyle çok hızlı paralellikler kuruyor, anında çevrimiçi ilgi kazanacak ve halkı keskin bir şekilde karşı kamplara bölecek. Karmaşıklığı ve nüansı ya da bir sanat eserinde gerçekte gördüğümüzü tartışma girişimleri, kendini beğenmiş, çoğu zaman karalayıcı retorik yığınlarının altında trollenir veya gömülür. Bu nedenle, görüntüleri görmek, işlemek ve oluşturmak artık AI’ya devredilebilir.

Google’ın Sanat ve Kültür uygulaması, yüzleri müze resimleriyle eşleştirme, Almanya’dan gelen kızıl saçlı sanat eleştirmenlerini 17. yüzyıl Hollandalı beyefendilerinin portreleriyle eşleştirme gibi yenilik etkisi ile ortalarda dolaşırken, Afrika kökenli bir meslektaşı gelişigüzel ırkçı tasvirlerle eşleştirilebilir. Geçen yıl, Rutgers Üniversitesi’nden araştırmacılar, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar 80.000’den fazla tablodan yeni görüntüler üreten bir AI tasarlamak için Facebook ile işbirliği yaptı. Değerlendirici olarak işe alınan, insan zekasına aracılık eden kitle kaynaklı bir pazar olan Amazon’un Mechanical Turk için çalışan insanlar, bu görüntüleri ağırlıklı olarak el yapımı olarak yorumladı.

Algoritmaların Sanata Etkisi
Algoritmaların Sanata Etkisi

Araştırmacılardan birine göre, yapay zeka ‘uyarılma potansiyeli’ olan bir şey yapmak üzere programlandı, böylece ‘sıkıcı olarak kabul edilmeyecek’, ‘yeni ama çok da yeni olmayan’ bir şey olmayacaktı. Başka bir deyişle, makine ikinci sınıf, piyasaya uyumlu bir sanatçının yapacağı şeyi üretti. Ve onları değerlendirenlerin mutlaka sanata ilgileri yoktu, daha az ciddi bir bağlılıkları vardı. İş yerinde hayal gücüne ve ciddi katılıma karşı algoritmik bir önyargı var gibi görünüyor.

Peki, ne yapmalı? BT şirketlerinde etik standartlara uyumun sağlanması gerekir ve AI anlayışı yalnızca programcı meraklılarına bırakılmamalıdır. Daha da önemlisi, bilimkurgu yazarı Isaac Asimov tarafından tasarlanan üç robotik yasasının siyasi ve hukuki olarak uygulamaya konması gerekiyor. İlk kez 1940’larda tanıtıldılar, robotların insanlara zarar vermemesi gerektiğini, insanlara itaat etmeleri gerektiğini (birinci kuralı çiğnemedikçe) ve birinci ve ikinci yasalara aykırı olmamak kaydıyla kendi varlıklarını korumaları gerektiğini belirtiyorlar.

ABD’li hukuk profesörü Marc Rotenberg bu nedenle iki yasa daha eklemeyi öneriyor: dördüncüsü, bir robotun kendisini halka tanıtabilmesi gereken dördüncü yasa ve bir robotun karar verme sürecini açıklayabilmesi gereken beşinci yasa. Başka bir deyişle, artık gizli kodlar yok ve eylemleri programcıları tarafından bile anlaşılmayan yapay zeka yok. Sanat ikircikli, hatta gizemli olmayı kaldırabilir; bilim ve teknoloji yapamaz.

Algoritmaların Sanata Etkisi
Algoritmaların Sanata Etkisi