Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Batı Müziğinde Neden Sadece 12 Nota Vardır? konusunu ele alacağız.. Pek çok müzisyenin kabul ettiği bir şey, oktavı 12 eşit parçaya bölmek için yaptığımız seçimdir. Aslında birçok müzisyen bunun bir seçim olduğunun farkında değil. Bu fikir ne kadar kabul görüyor? Ancak oktavda 12’den fazla potansiyel parça var. Ve kullandığımız 12 tonlu sistemden başlayarak, oktavı 50’den fazla notaya bölen sistemlere kadar birçok akort sistemi kullanılmış veya önerilmiştir.

Bu alanda yer alan küçük bir besteci, icracı ve araştırmacı topluluğu var. Ancak tonları normalde kullandığımız 12 parçadan daha küçük olan mikrotonal müziğin gelişimi yavaş olmuştur. Belki de bunun nedeni, enstrümanların çoğunun 12 tonlu oktav için tasarlanmış olmasıdır. Ancak izleyiciler artık 12 tonlu müziği duymak ve takdir etmek için eğitildi. Ayrıca mikrotonal müzik yapan nispeten az sayıda müzisyen var. 

12 tonlu sistem standart olsa da, 12’den fazla nota kullanan sistemler deneyseldir ve o kadar iyi anlaşılmamıştır. Başka herhangi bir sistem kullanmak sizi öncü yapar. Son olarak, mikrotonal müzik yaratmakla en çok ilgilenen insanlar genellikle müziği daha ünsüz yapmakla ilgilenmezler. Alışılmadık ve modern sesler yaratma potansiyeli görme eğilimindedirler. 

Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..

Batı Müziğinde Neden Sadece 12 Nota Vardır?

Biraz Tarih

Batı Müziğinde Neden Sadece 12 Nota Vardır?
Batı Müziğinde Neden Sadece 12 Nota Vardır?

Yüzlerce yıl önce, müzikal perdeyi ölçebilecek araçlara sahip olmadan önce, müzikal seslerin nasıl çalıştığını anlamak için pek bir temel yoktu. Bu nedenle, insanlar özel ekipman olmadan potansiyel olarak zengin armoniler söyleyebilseler de, bu kavramın gelişmesi yavaştı ve erken müzikte armoni nispeten basitti.

Birçok erken çalgı, özellikle insan sesi ve keman gibi perdesiz yaylı çalgılar, oktav içindeki herhangi bir perdeyi üretebilir. Ancak, özellikle piyano (ve gitar) gibi katı bir şekilde “sabit” perdelere sahip enstrümanların geliştirilmesiyle, bu perdelerin tam olarak ne olacağını belirleyen bir sistem geliştirmek gerekli hale geldi. Birlikte çalınabilen enstrümanlar yapmak için evrensel bir akort sistemine sahip olmak gerekli hale geldi.

Ancak, evrensel olarak kabul edilen bir akort sistemi geliştirmek için birçok taviz verilmesi gerekiyordu. Hatta bazı insanlar bu uzlaşmaların müziğe ciddi zarar verdiğine bile inanıyor. Modern dünyamızda, tüm müzik aletleri ve ekipmanları 12 tonlu sistem üzerine kuruludur. Peki ya kulağa en saf gelen müzik 19 veya 22 notadan oluşuyorsa? yoksa 51 mi?

Tüm insan müziği, görünüşte doğal yasalardan kaynaklanan uyum üzerine kuruludur. Örneğin, bir “C” notası çalın. Arkadaşınızdan yukarıda mükemmel bir beşinci veya “G” çalmasını isteyin. Şimdi aynı iki notayı herhangi bir modern enstrümanda çalın. Bu aralık, mükemmel beşinci, en güçlü ve en ünsüz aralıktır. Frekans oranı 3:2’dir. Bu, G’nin, C’nin titreştiği her iki sefer başına üç kez titreşeceği anlamına gelir. Ve aslında, 12 tonlu akort sistemimizde, beşinciler çok iyi temsil ediliyor. 

Sistemimizde gerçek mükemmel bir beşinci (3:2) ile beşinci arasındaki fark o kadar azdır ki bir PAD’nin altına düşer.. Bu nedenle, 12 tonlu sistem bu aralığı oldukça doğru bir şekilde temsil eder. Ancak her aralık farklıdır. Ve bazı aralıklar 12 tonlu sistemde o kadar kötü temsil ediliyor ki, aslında olması amaçlanan notadan 10 PAD uzaktalar. İki nota arasındaki mesafe 20 PAD’dir. Yani 10 PAD’lik bir tutarsızlık iki notanın tam ortasındadır ve çok ciddidir. Bu, aralığın büyük ölçüde yanlış olduğu anlamına gelir.

Neden 12 Nota

Batı Müziğinde Neden Sadece 12 Nota Vardır?
Batı Müziğinde Neden Sadece 12 Nota Vardır?

Peki neden 12 nota? Tarih boyunca insanlar, herhangi bir nota için, birincinin belirli bir oranına karşılık gelen ikinci bir notaya dayalı armoniler kurdular. Bir oktavda kaç nota olması gerektiği tartışmasını başlatmak, tek bir notayı uyumlu hale getirmenin 11’den fazla hoş yolu olduğunu göstermez.

Tarih boyunca birçok 12 notalı sistem önerilmiştir. Bu konu hakkında gerçekten çok şey öğrenmek istemiyorsanız, bu sistemler arasındaki farklar hakkında çok fazla endişelenmeyin. İşte bilmeniz gerekenler:

  • Modern armoni genellikle bir oktavda 12 notaya sahiptir.
  • Oktavı 12 parçaya bölmek için birçok sistem geliştirilmiştir.
  • Notalar aslında oranlara (küçük sayıların bölünmesi) dayalı olduğundan, hiçbiri 12 notayı her durumda doğru şekilde temsil edemediğinden tüm sistemler yanlıştır.
  • Oktavı tam olarak 12 mükemmel eşit parçaya bölmek için bir sistem olan 12-Tone Equal Temperament, savaşı kazandı ve dünya standardı haline geldi.
  • Sadece Tonlama, iki notanın frekansının ait oldukları oranla eşleştiği bir akort anlamına gelir, ancak 12 notanın tümünün eşleşmesi matematiksel olarak imkansızdır.
Batı Müziğinde Neden Sadece 12 Nota Vardır?
Batı Müziğinde Neden Sadece 12 Nota Vardır?