Erturgut sanat olarak bugün sizler için uzun süreli araştırmalarımız ve yıllardır süre gelen tecrübelerimiz sonucunda derlediğimiz bilgiler ile akordeonun nasıl çalınabileceği hakkında detaylı bir yazı hazırladık.

Bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi tescillenmiş ve tecrübe edilmiş bilgiler olduğu için bütün bilgilere rahatlıkla güvenebilir ve sizlere aktaracağımız yöntemleri gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz.

Erturgut sanat yıl sonu konserimizi izlemek için tıklayınız.

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

  • Akordeon nasıl çalınır?
  • Doğru akordeonu satın almak.
  • Akordeon çalarken duruş pozisyonu nasıl olmalıdır?

Dilerseniz sizler için uzun süreli araştırmalarımız ve tecrübelerimiz doğrultusunda hazırlamış olduğumuz “Akordeon Nasıl Çalınır?” isimli akordiyonun nasıl çalındığı ve yapısı hakkında hiç bir yerde bulamayacağınız bilgileri içeren yazımıza geçiş yapıp, akordiyonun nasıl çalındığına bir bakalım.


Akordeon Nasıl Çalınır?

Akordeonun nasıl çalındığını anlamak için bilmeniz ve uygulamanız gereken çok fazla aşama bulunmaktadır. Bu aşamaların hepsini teker teker öğrenmeli ve uygulamalısınız.

Nasıl ki araba ehliteyi alırken arabanın yapısı, trafik kuralları gibi araba ile alakalı bütün konuları öğrendikten sonra trafiğe çıkmanıza izin veriliyor ise akordiyon için de aynı şey geçerlidir.

Akordiyon hakkında her türlü teknik ve pratik bilgiye sahip olmadan akordiyon çalmaya çalışırsanız, akordiyon çalmayı öğrenme sürenizi gereksiz yere uzatmış olur, tekrar başa dönmek zorunda kalırsınız.

Dilerseniz sizler için bu aşamaların hepsini ayrı başlıklar altında inceleyerek sizler için açıklayalım.

Doğru Akordeonu Satın Almak

Doğru-Akordiyonu-Satın-Almak

Akordeon çalabilmeyi öğrenmek için öncelikle size ve bütçenize ne uygun akordiyonu bulmalı ve satın almalısınız.

Eğer bütçenize uygun fakat size uygun olmayan bir akordiyon satın alırsanız, hem akordiyonu öğrenme süreniz gereksiz yere uzar hem de bütçenize gereksiz yüklenmiş olursunuz, eğer size uygun fakat bütçenize uygun olmayan bir akordiyonu satın alırsanız akordiyonu öğrenme sürenizi normale indirgersiniz fakat ilerleyen zamanlarda yeni bir akordiyon alma konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Bu yüzden en doğrusunu yapmalı ve hem bütçenize hem de size en uygun akordiyonu bulmalısınız.

Peki bunu nasıl yapacağız?

Bunu yapabilmek, hem size hem de bütçenize en uygun akordiyonu satın alabilmek için uygulamanız gereken bir kaç adım var, dilerseniz hepsini teker teker yazalım:

  • Size en uygun akordiyon ölçüsünü belirleyin. Piyasada her vücut tipine göre akordiyon boyutları mevcuttur. Gidin ve müzik marketlerde akordiyonları deneyin, en rahat tutabildiğiniz akordiyon, sizin vücut ölçülerinize en uygun akordiyondur.
  • Piyasada her bütçeye göre akordiyonlar mevcuttur, bu geniş yelpazeli pazarda uzun süreli bir araştırma yaparka en iyi markaları bulup, hepsinin fiyat aralıklarını hesaplayıp, kendi bütçenize en uygun akordiyonu seçmelisiniz.
  • Bütçe belirleme konusunda yapabileceğiniz en etkili yöntem; gelirlerinizi, giderlerinizi belirleyin, size kalan ekstra paradan ayırabildiğiniz kadarını ayırın, eğer tek seferde ödemenize yetmiyorsa her enstrümanı alırken taksit seçeneği mevcuttur ya da para biriktirme yoluna gitmeyi tercih edebilrisiniz. Özetle kişisel alışverişlerinize ayırdığınız parayı kontrol ederek bir akordiyon satın alarak bütçenizi koruyabilirsiniz.
  • Piyasada binlerce akordiyon markası bulunmaktadır, bazı akordiyonların üstünde marka bile yazmamakla beraber, nerede ve nasıl üretildikleri belli bile değildir. Dolayısıyla bu müzik pazarında dikkat etmeniz gereken ilk unsur aldığınız enstrümanın üreticisidir. Eğer üretici kaliteli ve garanti bir üretici ise o akordiyonu rahatlıkla satın alabilirsiniz.

Akordeon Çalarken Duruş Pozisyonu

Akordiyon-Çalarken-Duruş-Pozisyonu

Akordiyon çalarken, yukarıdaki resimde de gördüğünüz üzere öncelikle rahat ve dik bir pozisyonda olmalısınız. Size en rahat pozisyonda olduğunuzu anlamak için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Akordiyonun her tuşuna rahatlıkla basabiliyorsanız, doğru pozisyondasınız demektir.
  • Akordiyonu sağa ve sola rahatlıkla açabiliyorsanız, doğru pozisyondasınız demektir.
  • Akordiyonu çalarken hiç bir yerinizde kasılmalar ya da ağrımalar meydana gelmiyor ise doğru pozisyondasınız demektir.