Yeni başlayanlar için, her yüksek sesli müziğe heavy metal dense de işin aslı pek öyle değildir. Gerçekte, çok sayıda heavy metal stili ve bu stillerin pek çok alt türü vardır. Heavy metal, genellikle gürültülü ve agresif olan bir müzik tarzını karakterize eden geniş bir yelpazedir. Çok melodik ve ana akım olan türleri mevcutken; daha aşırı ve hatta diğerlerine nazaran daha saklı sayılabilecek türler vardır.

İşte heavy metale ve onun diğer stillerine genel bir bakış…

Heavy Metal Stilleri

Tarihsel Açıdan “Heavy Metal”

“Heavy metal” Steppenwolf’un 60’ların “Born To Be Wild” adlı şarkısında “heavy metal thunder” olarak adlandırıldığında müzikal anlamda ilk defa kullanılmış oldu.

Uzmanlar arasında tartışmalar olsa da pek çoğu bu hususta Black Sabbath, Led Zeppelin ve Deep Purple gibi grupları ilk heavy metal grupları olarak görüyor. Ancak bir noktadan itibaren stil giderek gelişti ve birçok farklı tarza ve alt türe ayrıldı. Heavy metal, günümüzde müzikte hayati bir güç olmaya devam ediyor; kapalı gişe konser turları ve herhangi bir radyo yayını veya ana akım engeli olmadan etkileyici sayıda kopya satan CD’ler ve hatta plaklar bile mevcut.

Heavy Metal Hakkında

Heavy Metal ve dersleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için TIKLAYIN

Müzik ve Vokal Tarzları

Heavy metalin omurgası elektro gitar desek yeridir. En az bir gitarist olmadan metal müzik yapamazsınız ve pek çok grupta iki veya daha fazla gitarist bulunur. Bazı türlerin sessiz ve yumuşak kısımları bulunsa da çoğu metal gürültülü, yoğun, hızlı ve agresiftir. Heavy metaldeki vokal stilleri, türe bağlı olarak melodik şarkı söylemeden agresif şarkı söylemeye, anlaşılmaz çığlıklara kadar çeşitlilik gösterir.

Türler

Başlangıçta sadece geleneksel heavy metal olsa da kısa bir süre sonra büyük bir gelişim göstererek pek çok farklı stile ve alt türe ayrıldı. Zaman geçtikçe, kelimenin tam anlamıyla yüzlerce alt tür oluştu, bu yazıda bahsedeceklerimiz ise heavy metalin ana türlerinden sadece birkaçı:

Heavy Metal Ve Stilleri

Avangart Metal

Avangart Metal, deneysel metal olarak da bilinen bir türdür.Deneysel olmasının sebebi ise, alışılmadık ve geleneksel olmayan enstrümanlarla müzik icra etmeleri ve şarkı yapılarından kaynaklıdır.

Örn: Arcturus, Dog Fashion Disco, Mr. Bungle, Peccatum, Vintersorg

Black Metal

Yüksek perdeli gürültülü vokaller ve pagan / şeytani lirik imgelerle karakterize edilmiş bir metal türüdür. Senfonik black metal ise klavye kullanan ve daha melodik olan bir alt türdür.

Örn: Bathory, Burzum, Emperor, Mayhem, Venom

Celtic Metal

Heavy metal ve Kelt müziğinin Kelt mitolojisine odaklanan sözlerle birleşimiyle karakterize edilmiş bir türdür.

Örn: Cruachan, Geasa, Waylander

Death Metal

Bozuk gitarlar ve bazen “kurabiye canavarı” vokal olarak tanımlanan hırıltılı bir vokal tarzı kullanan türün aşırı bir biçimi.

Örn: Cannibal Corpse, Death, Deicide, Morbid Angel

Doom Metal

Daha yavaş tempo kullanan ve kasvetli, melankoli ve atmosferik müziği vurgulayan bir türü temsil eder. Drone, epik, endüstriyel, çamur ve stoner dahil olmak üzere çok sayıda alt türü vardır.

Örn: Candlemass, Pentagram, Saint Vitus, Solstice

Gotik Metal

Goth rock’ın karanlık ve melankolisinin heavy metal ile birleşimiyle karakterize edilen türdür. Sözler epik ve melodramatik olma eğilimindedir. Bu tür, genellikle daha agresif vokal kullanan erkek vokalist ile çok sayıda kadın / erkek vokal kombinasyonu kullanan ve ruhani bir soprano kadının şarkı söylediği bir türdür.

Örn: Lacuna Coil, Leaves Eyes, Theatre Of Tragedy, Tristania.

Grindcore

Bu, thrash metal ve death metalden etkilenen bir türdür. Adını, atonal gitar rifflerinin, bas davulunun blast ritimleriyle birleşmesinden alır. Vokaller death metal’e benzetilebilir.

Örn: Carcass, Napalm Death, Nasum, Pig Destroyer, Terrorizer

Hair Metal

Pop metal ve hair metal olarak da adlandırılan bu tür, çok melodik ve kitlesel olarak çekicidir. Ticari olarak en başarılı ve eleştirmenlerce hor görülen grupların bazıları bu türden gelmiştir. Çok fazla makyaj yapmaları ve büyük alaylı saçları olması sebebiyle türün adı hair metal olarak anıldı. Grunge rock onu yok edene kadar 80’lerin sonlarında ve 90’ların başında çok sayıda radyo yayını ve grafik başarısı elde ettiler.

Örn: Poison, Ratt, Warrant, Winger, White Lion

Metalcore

Bu tür şu günümüzde oldukça popüler ve heavy metali hardcore ile birleştiriyor. Heavy metalin müzik tarzını, özellikle de melodik death metali ve hardcore’un bağıran vokal tarzını kullanıyorlar. Arızalar ve pürüzler de bu türde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Örn: As I Lay Dying, God Forbid, Killswitch Engage, Shadows Fall

Yeni İngiliz Heavy Metal Dalgası – New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM)

Bu tür, onu takip eden neredeyse tüm metalleri etkilemeyi başardı. Bunlar, Black Sabbath gibi grupların orijinal sesini alan ve bugün aşina olduğumuz geleneksel metal sesini yapmak için rock ve blues etkilerini ortadan kaldıran metal öncüleriydi.

Örn: Def Leppard, Diamond Head, Iron Maiden, Judas Priest, Saxon

Nu-Metal

Heavy metal rifflerini hip-hop etkileri ve rap şarkı sözleriyle birleştiren bu tür, 90’ların sonlarında 2000’lerin başlarına kadar oldukça popüler sayılabilir bir hale geldi ve ardından gözden düştü. Pek çok gel-git yaşamasına rağmen, bu tarzdaki birkaç grup hala iyi çalışıyor.

Örn: Korn, Limp Bizkit, Papa Roach, Slipknot

Power Metal

Genellikle daha yüksek bir ses perdesinde yükselen gitarlar ve güçlü vokaller kullanan oldukça melodik sayılabilir bir metal türü… Aynı zamanda, mitoloji, fantezi ve metafizik konular hakkında uzun şarkıları ve sözleriyle epik bir türün söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Unutmadan söyleyelim, çoğu power metal grubunun bir klavyecisi bulunur.

Örn: Blind Guardian, Fate’s Warning, Helloween, Jag Panzer

Progressive Metal

Heavy metal ve progresif rock karışımı olan bu tür, avangart ve power metalin pek çok özelliğini kullanır. Şarkı yapıları karmaşık denebilir, çoğunlukla zaman işareti ve anahtar değişiklikleri kullanır ve genellikle uzundur. Sözler epiktir ve genellikle progresif metal albümler, baştan sona uzanan merkezi bir temayı kullanan konsept albümlerdir.

Örn: Dream Theatre, Evergrey, Fates Warning, Queensryche

Thrash Metal

Bu tür NWOBHM’den yola çıkarak gelişti ve daha ağır ve daha aşırı hale geldi. Agresif ama anlaşılır vokallere sahip hızlı gitar ve kontrbas davul ile karakterize edilen bir türdür trash metal. Metaldeki en popüler gruplardan bazıları thrash grupları olarak başladılar, ancak çoğu ilerledikçe farklı türlere doğru ilerleyiş gösterdi.

Örn:Anthrax, Megadeth, Metallica, Slayer

Gelecekte…

Heavy metal ile ilgili harika olan bir diğer şey, sürekli olarak değişmesi, gelişmesi ve ilerlemesidir. Tam daha aşırı olamayacağını düşündüğünüzde, yeni bir şey ortaya çıkıverir. Power metalin melodisini ve karmaşıklığını ya da death metalin saldırganlığını ve yoğunluğunu hangisini tercih ederseniz edin, hepsi heavy metal adı verilen bu geniş kapsamlı türün bir parçası olmaya devam edecektir…

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.