İkinci Dünya Savaşı’ndan önce ve sonra, Amerika Birleşik Devletleri bir müzikal aktivite merkezi haline geldi. Avrupa’dan birçok besteci ABD’ye taşındı ve hatta bazıları öğretim üyesi oldu. 20. yüzyıl müziğini tanımlayan besteciler ve müzisyenlerle birlikte müzik formlarını ve stillerini keşfedin.

20. yüzyıl müzik

20. Yüzyılın Müzik Formları ve Tarzları

12-tonlu Sistem: Esas olarak ton merkezini ortadan kaldırmak isteyen Arnold Schoenberg’e atfedilen bir terim. Oktavın tüm 12 notasının eşit öneme sahip olduğu 12 tonlu sistem adı verilen bir teknik geliştirdi. 12 not, “ton sırası” veya “ton serisi” adı verilen belirli bir sıraya yerleştirilir ve bir satır içinde tekrarlanan not yoktur. Bu ise, endişeli ve çözülmemiş hisseden müziği uyandırdı.

Konser Müziği: Birçok besteci, caz müziği unsurlarını klasik ve blues gibi diğer müzik tarzlarıyla birleştirdi. Bu dönemde müzik dahi milliyetçi coşkudan söz ediyordu. Eserleri büyük beğeni toplayan bestecilerden bazıları George Gershwin (Rhapsody in Blue), Aaron Copland (Rodeo) ve Dmitry Shostakovich (The Golden Age) idi.

Elektronik Müzik: Elektronik müzik bestecileri, teknolojiyi ve bunun melodi ve ritim gibi müziğin belirli yönlerini nasıl etkilediğini deneyimledi.

Empresyonist: Bu terim, Impression, Sunrise adlı eserdeki ressam Monet’den türetilmiştir. Müzikte Debussy gibi 20. yüzyılın başlarında bestecilerin eserlerine de uygulandı. Debussy, tonlama kurallarını reddetmiş ve izlenimci resimler göze hitap ederken kulakları memnun edecek müzikler yaratmıştır. Bu, rahat ve neredeyse rüya gibi bir müzikle sonuçlanmıştır.

Caz: Caz, daha önceki Afro-Amerikan müzik tarzlarına kadar izlenebilir. Caz müziği özellikle doğaçlama, armonik ilerlemeleri ve senkoplu (değiştirilmiş) ritimleriyle dikkat çekiyordu.

Minimalizm: Bu müzik türü basitti ve sürekli bir vuruşla tekrarlanan ve desteklenen özellikli kalıplardı. Steve Reich ve Philip Glass’ın müziği de bu şekilde etiketlenmiştir..

Yeni Romantizm: Hareket Doğu Avrupa’da başladı ve geçmişin müziği gibi etkileyici, unutulmaz ve gizemli müzik arzusunda ilerleyiş gösterdi. Bu tekniği kullanan besteciler George Crumb (Çocukların Eski Sesleri) ve Gyorgy Ligeti (Lux Aeterna) idi.

Neoklasik: 18. yüzyıl müziğini yansıtan Stravinsky gibi erken 20. yüzyıl bestecilerinin müziğine uygulanan bir terimdi ‘Neoklasik’. Stravinsky’nin çalışmaları, özellikle de büyük beğeni toplayan The Rite of Spring’den sonra tonaliteyi vurgulamadı, ancak kısıtlanmış hissetti. Stravinsky, Ballet Rouse’un yapımcısı Sergei Diaghilev tarafından keşfedildi. Daha önceki çalışmaları Debussy’nin uyumsuzluğunun ve düzensiz ritmik kalıplarının etkilerini yansıtıyordu.

Serilik: Serialism yani Serilik, öğrencisi Anton von Webern tarafından devam ettirilen Schoenberg’in 12 tonlu sistemine dayanıyordu. 1950’lerin ve 60’ların müziğinde serilik aşikardı, ancak takdir üniversite profesörleri ve öğrencileriyle sınırlıydı. Serilik, oynaması zor olan katı bir müzikal formül kullandı. Bu tekniği kullanan besteciler birkaç isim vermek gerekirse Milton Babbitt ve Pierre Boulez idi.

20. Yüzyılın Önemli Bestecileri ve Müzisyenleri

20. yüzyılın besteciler

Bela Bartok: Macar besteci ve tanınmış etnomüzikolog.

Alban Berg: Modern müziğin klasiği olarak da anılan atonal tarzı uyarlayan Avusturyalı bir besteci.

Ernest Bloch: İsviçreli bir ruhani müzik bestecisi.

John Cage: Müzik yaratma ve takdir etme konusundaki yenilikçi, avangart fikirleriyle tanınan 20. yüzyılın Amerikalı besteci. “Hazırlanmış piyano” yu(sıra dışı bir ton efekti oluşturmak için dizelerin üzerine veya arasına yerleştirilmiş nesnelerin veya bazı dizelerin yeniden ayarlandığı bir piyano.) tasarladı.

Henry Cowell: Amerikalı besteci ve “ritmicon” adlı elektrikli enstrümanın mucitlerinden biri, müzisyenlerin bir piyanonun tuşlarını önkolları veya bilekleriyle vurarak ve telleri tıngırdatarak veya kopararak çaldıkları parçalar yazan.

Edward Elgar: Richard Strauss’a göre “ilk İngiliz ilerici müzisyen” olan bir İngiliz besteci.

Charles Ives: Çoktonlu parçaların bilinen ilk bestecisi.

Jean Sibelius: Özellikle orkestra çalışmaları ve senfonileriyle tanınan Finlandiyalı bir besteci, şef ve öğretmen.

Edgard Varese: Müzik ve teknolojiyi deneyen bestecilerden biri. Bir orkestra için sadece vurmalı çalgılardan oluşan bir parça yazdı. Ayrıca bantlanmış müzik ve elektronik aletlerle deneyler yaptı.

Anton von Webern: 12 ton Viyana okuluna ait Avusturyalı bir besteci.

Ralph Vaughan Williams: İngiliz milliyetçi müzik bestecisi.

20. Yüzyıl Müziğini Tanımlayan Besteciler ve Stiller

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Müzik Kursu İzmir Burada Sen Neredesin?

Müzik kursu alarak, sevdiğiniz müzik aletinde başarılı olmayı garanti ediyor, kısa sürede bir müzik aleti çalmanız için kişiye özel müzik ders programları hazırlıyor ve çalışmalarımızı bir an önce sevdiğiniz şarkıları çalmanız doğrultusunda yürüyoruz.

Her yaştan birey müzik kurslarımıza katılabilir, müzik kurslarımıza başlamadan önce müzik öğretmenlerimiz size temel bir işitme testi yapıyorlar ve sizin hangi müzik aletine daha uygun olduğunuzu analiz edip size detaylı bilgileri veriyorlar.