Pandemi sebebiyle hayatımızda çok çeşitli değişimler yaşadık. Alışık olduğumuzdan uzak olan bu süreç birçok düşünce ve davranışımızı da etkiledi. Salgının gerek ebeveynlik gerek öğünlerimiz gerekse de günlük rutinlerimizde yaratıcılığımızı etkilediği çok açık.

Online platformlarda dur durak bilmeyen yayınlar, mutfakta ortaya konulan birbirinden güzel tarifler, el yapımı maskeler, süreci yansıtan sosyal mesaj içerikli sanat eserleri…

Birer tüketici olarak bizlerin değişen bu davranışları yeni bir sanat akımına sebep olabilir mi? Peki durum buysa, pazarlamacıların buna karşı duruşu nasıl olmalı?

Tabi ki hayır. Erturgut Sanat Merkezi olarak bugün sizler için pandemi döneminde ortaya çıkan ve sanata yeniden yön veren birkaç akımı anlatacağız.

Pandemi döneminde ortaya çıkan müziklerden birini dinlemek için tıklayınız.

Yeni dönemde yeni sanat
Yeni Sanat

Bundan sonra normalleşme süreci ne zamana kadar ve ne şartlarda devam edecek bilmiyoruz fakat günümüzün sanat anlayışı bu kaos ortamından beslenerek yine kendini var etmeye devam ediyor. Tıpkı tarihte olduğu gibi.

Tarihte gördüğümüz önemli ve yaşamları derinden etkileyen olayların da yeni sanat akımları doğurduğunu görüyoruz. Çevirilerin yapılmaya başlanması ile artan küresel etkileşim sonucu doğan Rönesans, Rus Devrimi’nden ilham alan Kübizm, I. Dünya Savaşı sonrası büyüyen kentlerin etkisiyle modernizm ortaya çıktı.

Covid-19 sonrası çıkacak yeni sanat akımından neler bekleyebiliriz?

1- Sosyal Mesafeli Sanat

Müzeler, sergiler kapandı. Bizlere ilham olabilecek şeylere erişilemiyor. Fakat sanata ilgisi olmayan kişilerin bile bir gezi programı için baktığı ilk şeylerden biri müzelerdir. Çünkü müzeler ve sanat insanları bir araya getirir ve toplumun bir yansıması olarak anlamamıza ve yaratmamıza ilham sağlar.

Sosyal mesafeli sanat
Mesafeli Sanat

Sanata ulaşabileceğimiz bu gibi yerlerin kapanması ile bu dönemde dijital erişilebilir sanatla tanıştık. Tarihe dönüp baktığımızda bu gibi süreçlerde insanların sanata daha çok yöneldiğiniz görürüz. Pazarlamacılar ise bu gibi trendleri takip etmeli ve insanlarla etkileşimin yollarını geliştirmeliler.

Getty Museum Challange, takipçilerini evdeki eşya ve malzemelerle ünlü tabloları yeniden yorumlamaya davet etti. Bu yorumlamalar çok ilgi toplarken, orijinal eserler ise bir merak konusu haline gelmeye başladı.

2- Maske Sanatı Modası

Bu süreçte giyim satışları %60 düşse de moda ve trendler devam ediyor. Moda evleri de kendisini buna adapte etti ve maskeler birer aksesuar haline geldi. Artık N95 maskelerin yanında özel tasarım maskeler de görüyoruz.

Asya kültüründe de gördüğümüz üzere, bu trend kalıcı olabilecek gibi duruyor. Bir güvenlik ürünü ve yeni bir aksesuar kategorisi olan maskeler aynı zamanda bu yönüyle statü sembolü haline de gelerek uzun süre hayatımızda kalacağının sinyallerini verdi.

Maske sanatı
Maske

Birçok büyük markanın yanı sıra yerel moda evleri de bu konuda tasarım ve üretim yapıyor. Azımsanmayacak kadar çok kişi ise evinde ürettiği maskeleri tüketiciler ile buluşturuyor, hatta özel sipariş alıyorlar.

Çok sayıda kafe, restoran gibi işletmeler çalışanları için markalarına özel maske tasarlatıyor ve böylece işletme içinde bir estetik sağlanmış oluyor.

Lüks markalar ise tasarım maske yarışına girdi. Gucci, Louis Vuitton, Fendi gibi markalar hızla tasarım maskeleri satışa sundular. Fiyatları 80-300 dolar arası değişen maskelerin tek özellikleri üzerlerindeki logoları.

3- Yemek Kültürü

Yine pandemi sürecinde revaçta olan ve gösterilen ilgide artış yaşayan bir hobi de evlerde bakılan bitkilerle beraber yeşillik yetiştirmek oldu. İnstagram’da da en popüler kategorilerden biri olan yemek kategorisiyken, kendi yetiştirdiğimiz yeşilliklerle ve kahve severlerin büyük ilgisini toplayan Dalgona kahve ile yemek kültürümüz de değişmeye başladı.

Restoranın ev, şefin de bizler olduğu bu süreç bizleri lüksten çok ev yemeğine ve rahatlığa döndürdü. Bu durumda kolaya kaçtığımız için fastfood ve karbonhidrat tüketimimiz arttı. Daha kaygılı olanlarımızın ise soğan, sarımsak tüketiminde artış oldu.

Hepimizin kaygı düzeyini artıran bu pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve uyku bozukluklarını önlemeye yönelik besin desteği kullanımı arttı.

Daha Fazla Kültür Sanat Haberleri İçin Takipte Kalın

Bu ve benzeri haberler her gün devam ederken Erturgut Sanat Merkezi olarak biz de bu pandemi sürecinde her türlü önlemimizi alarak, sanata gönül veren ve ister piyano ister şan ya da bateri öğrenmek isteyen öğrencilerimize en güvenli ortamı sunuyoruz.

Eğer siz de Erturgut Sanat Merkezi ailesinin bir parçası olmak ve öğrenmek istediğiniz enstrümana bir adım daha yaklaşmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.