Müzik geçmişten günümüze kadar olan süreçte her zaman hayatımızda önemli bir yere sahip olmuştur.Arabada giderken, yolda yürürken, spor yaparken, mutluyken, mutsuzken; gerek bir başkasının yaptığı müzikleri dinlerken, gerek de kendi yaptığımız bir müziği dinlerken birçok farklı duygu duruma sahip oluruz.

Müzik etkliğimiz ile ilgili video için tıklayınız.

Peki ya müziğin bu denli beynimize derinden işlemesinin nedeni nedir diye hiç düşündük mü ? Bu yazımızın içeriği boyunca sizlere açıklamaya çalışacağımız konu müzik dinlemenin faydaları ve zararları hakkında olacaktır.

Şimdi dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan Daniel J. Levitin tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunu sizlerle paylaşacağız.


Müziğin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkisi : Hafife Almayın

İnternetten yapmış olduğunuz araştırmalar sonucunda göreceksiniz ki birçok sitede müziğin yararları ve zararları konusunda onlarca başlık açılmış durumda.

Birazdan sizlere aktaracağımız bilgiler sonucunda ki bu bilgiler tamamen bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilmiştir, müzik çalmanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Aksine müzik çalmanın insan beyninin gelişimine katkısı oldukça büyüktür. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için ;

Tıbbi açıdan bakıldığı zaman Daniel J. Levitin müzik dinlemenin vücudumuzda ;

– Koklearı

– Çekirdeği

– Beyin sapı ve beyincik gibi korteks altı yapıyı etkilediği biliniyor.

Ardından beynimizin iki yanında bulunan işitsel kortekslere doğru gittiğini ve burada müziği duyduğumuz zaman yeni anıların oluşumunda, öğrenme ve duygularda çokça rol oynayan hipokampusa ve frontal loba yani hareket ve telaffuz gibi çeşitli işlevlere sahip beyindeki hafıza merkezlerine ulaştığını söylüyor.

Tüm bu etkileşimler müzik yapan insanların diğer insanlara nazaran sağ ve sol loblarını daha aktif kullanmalarını ve dolayısıyla her iki ellerini diğer insanlara göre de daha iyi koordine etmelerini sağlıyor.

Peki beynin hangi bölgesi neyi etkiliyor ?

Müzik dinlerken tempo tutmak beyinciğimizi, sözleri okumak görsel korteksimizi, dinlemek de temporal ve frontal loblardaki dil merkezini etkiliyor.

Meditasyon müzikleri ne işe yarar ?

Meditasyon müzikleri bedenimizi dinlememiz, günün stresinden kurtulmamız konusunda bize çokça yardımcı olabilirler.

Bir deniz kıyısında kumsala vuran dalgaların sesi, ateşte yanan dalların sesi, kuşların, cırcır böceklerinin sesi, şırıl şırıl akan bir nehrin sesi, yağmurun sesi gibi daha birçok ses bedenimizin gevşeyip daha rahat düşünmemize yardımcı olabilirler.


Meditasyon müzikleri : Neden meditasyon yaparken dinlemeli

Anksiyete ve korkuları azaltır

Günümüz rahatsızlıklarının başında yer alan anksiyete yani kaygı bozukluğu birçok insanın günlük yaşantısını zorlaştırmaktadır.

Kaos durumunda sanki çok kötü bir şey olacakmış gibi hissedip içinde bulunulan durumu zorlaştıran, kalp ritmini ve sancıları arttıran anksiyete, ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilirken bunun dışında nefes terapi eğitimleriyle de hayatı kolaylaştırıcı seviyeye getirile biliniyor.

Doğru nefes alımı anksiyeteyi büyük oranda azaltıyor.

Uyku düzenini daha kaliteli hale getirir

Yetişkin bir birey için günlük 6 saat uyku yeterliyken yaşadığımız duygu durum değişiklikleri yüzünden bazen yeterli seviyede uykumuzu alamıyoruz. Kimi zaman çok uyusanız dahi vücutta yorgunluk hissi olabiliyor.

Uyku öncesinde meditasyon müzikleri dinleyerek bu sorunu yok edebilir ya da minimum seviyeye ulaştırabilirsiniz.

Uyku öncesi meditasyon için kendinize ait, güvenli hissettiğiniz bir bölgede yapabileceğiniz gibi yatağınızda uzanırken gözlerinizi kapayarak da odaklanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse uzanır vaziyetteyken kendinizi şırıl şırıl akan bir ırmağın kenarında düşünebilir ve oradaki objelere odaklanabilirsiniz.

İnsan ilişkilerinde verimi arttırır

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan iletişim üzerinde de etkileri görülmektedir. Sosyal ve etkili iletişimin günümüz şartlarında fazlaca bir seviyede yapay bir hal alması ve kişisel anlayışsızlığın önüne geçmek için bire bir !

İkili ilişkiler kimi zaman içinden çıkması zor bir hal alabiliyor. Bu gibi durumlarda sinir seviyesini kontrol etmek ve kalp kırmamak için sakin kalmalı ve iyice düşünmek gerekiyor.

Bunu da meditasyon müzikleriyle yapabilir zihninizi arındırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken odaklanmak ! İlk meditasyon deneyimleriniz sırasında dikkatiniz çabuk dağılabilir, bu gayet normal bir durumdur. Zaman içerisinde yapılan diğer denemeler sonucunda bulunduğunuz ortamdan kendinizi rahat bir şekilde izole edebilirsiniz.

İç huzuru arttırır

İçimizde yaşadığımız sorunlara ulaşmanın en kolay yollarından biri meditasyon yapmaktır. Meditasyon yaparak benliğinizle iletişiminizi güçlendirip iç dünyanıza dönebilir, iç dünyanızdaki sorunlara ulaşıp onları müzikle etkisiz hale getirebilirsiniz.

İç huzur özellikle kişinin sosyal hayatında ve kendi içerisindeki dengeyi kurması açısından oldukça önemlidir. Bu dengenin bozulması az öncede sizlere yukarıda bahsettiğimiz gibi uyku düzeni bozukluğu, insan ilişkilerinin zayıflaması, sürekli olarak depresif bir halde olmak gibi sonuçlara yol açabilir.

Meditasyon yapmak ve bu sırada doğru meditasyon müziklerinden faydalanmanın belki de kişi açısından en önemli sayılabilecek maddelerinden biri de budur.

Olaylara karşı odaklanmayı arttırır

İçinde bulunduğunuz bir duruma odaklanmakta zorluk çekiyor konu dışında etrafınızda olup bitenlere daha çok takılıyorsanız bu sorunu çözmek için meditasyon biçilmiş kaftan olabilir.

Meditasyon yaparken odaklama sırasında aslında birçok şeyi olduğundan daha farklı bir şekilde algılamaya başlayacaksınız. Örneğin dinlediğiniz bir müziğin alt yapısını fark edecek, bas yürüyüşlerini daha rahat fark edecek kısacası melodiyi bir bütün olarak yorumlayıp, anlayabileceksiniz.

Meditasyon sırasında gerçekleşen yoğun odaklanma aynı zamanda kişinin sorunlarla başa çıkabilmesi sırasında soğuk kanlılığını korumasını aynı zamanda iş ve sosyal yaşamında daha refah bir seviyeye gelmesini sağlayacaktır.

Bu işi çabuk sonuçlandırmak yorgunluk düzeyinizi azaltarak arta kalan zamanlarınızı daha aktif kullanmanıza yardımcı olur.

Yaratıcılık seviyesini arttırır

Hayatınıza yenilik ve değer katmanızı kolaylaştırarak yaratıcılık seviyenizi arttırır.

Özellikle bu disiplinin küçük yaşta kazanılması, bireyin yaşamının ilerleyen zamanlarında hem daha aktif hem de sorunları daha rahat irdeleyebilen bir yapıda olmasını sağlamaktadır.

Beden ve ruh sağlığı açısından dengede olan birey, hangi alanda olursa olsun yaratıcılığını daha rahat dışarı vurabilmektedir.

Yorgunluk seviyesini en aza indirir

Sosyal ve iş yaşamında karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelmeniz için gerekli olan motivasyonu sağlar ve yorgunluk seviyenizi yok etmenize yardımcı olur.

Her zaman yapılan spor faaliyetlerinin bedeni ve ruhu gençleştirdiği söylenirken hayatınız da spor harici farklı aktiviteler katmakta ruhu gençleştirdiği kanıtlanmıştır ve müzik bunlardan en önemlisidir.

Meditasyon ve müziğin iç içe geçmesi aslında zihinsel olarak zincirlerimizi kırmamızı ve günün yoğunluğundan oluşan yüklerden arınmamızı sağlamaktadır.

Ön yargıları yok eder

Yeni tanınan bireylere bakış açısını geliştirir. Aynı zamanda empati duygunuzun gelişmesi ile birlikte kişileri daha rahat analiz edebilir ve kişiler hakkında doğru izlenimi edinmenizde yardımcı olur. Bu da size daha güçlü iletişimler için güzel bir başlangıç sağlar.

Müziğin bedenimizi rahatlatması geçmişten bugüne bilimsel olarak da kanıtlanmış olup birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Bunlara en iyi örnek Edirne’ de bulunan II. Bayezid Külliyesidir.

Dilerseniz sizler için hazırlamış olduğumuz bir başka makalemiz ; ” hastalığa iyi gelen makamlar ” yazısını

okuyabilirsiniz.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]