Tiyatroda Sahne Korkusu Nasıl Yenilir?

Erturgut Sanat olarak bugün sizlere, tiyatro sahnesinde oluşan korkuları nasıl yenebileceğinizi anlatacağımız, belirli egzersizler ve çalışma yöntemlerini içeren bir yazı hazırladık.

Tiyatroda-Sahne-Korkusu-Nasıl-Yenilir

Bu yazıda bulabileceğiniz konular;

Sahne korkusu nedir?

♦ Sahne korkusunun oluşturan sebepler nelerdir?

♦ Sahne korkusu nasıl yenilir?

Dilerseniz, sizler için hazırladığımız “Tiyatroda Sahne Korkusu Nasıl Yenilir?” isimli yazımıza geçiş yapalım.


Sahne Korkusu Nedir?

Sahne-Korkusu-Nedir

İnsanoğlunun tarih öncesine dayanan savunma sistemlerinden birinin korku olması bu durumu aslında normal kılıyor. Sahne korkunuzun olması çok normaldir. Sahneye çıktığınızda aklınızda dolaşan endişeler ve kaygılar, sizin korkmanıza sebep olur. Sahnede hissettiğiniz korku aslında vücudunuzun size “Haydi hazırlan!” deme şeklidir. Eğer bu korkuyu doğru bir şekilde yönlendirir, üstesinden gelirseniz bu durum sizin avantajınıza olabilir. Sahne korkusu, durumun ciddiyetiyle doğru orantıda artış gösteren bir durum olmakla beraber, doğru yönlendirildiği takdirde bir o kadar da başarı sağlayan bir durumdur.


Sahne Korkusunu Oluşturan Sebepler Nelerdir?

Sahne-Korkusunu-Oluşturan-Sebepler-Nelerdir

Sahne korkusu, aklımızdaki endişeler ve kaygılardan dolaylı olarak, vücudumuzda salgılanan belli başlı hormonlar nedeniyle oluşan bir durumdur. Sahne korkusu, sizin çalışmalarınız ve verdiğiniz emekler ile doğru orantıda artan bir durumdur. Sahne korkusunun oluşturabilecek sebepleri dilerseniz madde madde yazalım;

  • Kendine güven eksikliği. İnsanların kendilerine hissettikleri güven, sadece sahnede değil, hayatın her yerinde önemli bir etken olarak var olur. Dolayısı ile kendine güveni eksik olan kişiler ya da kontrolsüz bir şekilde fazla güvenen kişiler, hayatın çoğu yerinde sorunlar ile karşılaşacaklardır. Kendine hissedilen güven eksikliğinin en sık görüldüğü yerler tabi ki de kişinin ön planda olduğu, tek başına kaldığı ve bu şekilde insanlar ile etkileşim halinde bulunacağı yerlerdir.
  • Tecrübesizlik. Tecrübesiz olmak, aslında yeni şeyler öğrenebilmek için çok güzel bir fırsattır fakat insanoğlu bunu kötü bir şey olarak gördüğü ver hemen “cahil” damgasını yapıştırdığı için insanlar tecrübesiz olmaktan çok korkar. Aksine, tecrübesiz olmak, tecrübeli olmayı getirir, dolayısı ile bir çok şey öğrenmenize olanak sağlar. Ayrıca kendisini “bilgili” olan kişilere de hiç aldırış etmeyin, bir şeyler öğretmek ve öğrenmek yerine “Ben biliyorum her şeyi!” diyen kişi sadece kibirli olmayı öğrenmiş ve kendini geliştirememiş kişidir.
  • Heyecan. Heyecan da tecrübesizlik gibi insanlar tarafından “kötü bir şey” olarak algılandığı için herkes heyecanlı olmaktan ve heyecanlıyken korkar. Fakat heyecan, insanoğlunun hissedebileceği en aktif ve eğlenceli hislerden birisidir. Heyecanlı olamayan bir insan, yaptığı işten asla zevk alamaz, dolayısı ile heyecanlı olmaktan korkmayın, bırakın heyecanınız sizi alsın götürsün ve eğlenmenize bakın!
  • Uzun süreli çalışma süreci. Gerçekten uzun süreli çalışmalar, insanı ister istemez gerer. Bazı insanlar bu duruma çok kapılıp, yaptıklarını, edindiklerini ve hazırlandıklarını unutup, olabilecek eksiklerine odaklanır ve kendisini yer, bitirir fakat bu tarz olaylara olumlu bir şekilde bakacak olursanız, kendinizi çok fazla hazırlamış ve her türlü duruma önlem almışsınız demektir.
  • Önemli bir gösteri. Önemli olan her şey sizi germeye yetebilir fakat gerçekten yeterli bir şekilde hazırlanırsanız, kendinize güvenir ve yukarıdaki sorunların hiç biri ile karşılaşmaz ya da karşılaştığınız sorunların üstesinden gelirseniz, çok rahat bir gösteri sunabilir, sahne korkunuzu yenebilirsiniz.

Sahne-Korkusu-Yenilebilir

Fakat bu durumları yenmek imkansız bir durum değildir. Siz, kendinizi ne kadar iyi tanır, kendinizi ne kadar iyi gözlemlerseniz, bu durumun içerisinden çıkmanız o kadar kolaylaşır.

Sahne korkusu yalnızca o an için geçerli sebeplerden dolayı oluşmaz, hayatınızda yaşamış olduğunuz bir travma ya da genel olarak zihninizi yoran durumlardan dolayı da sahne korkusu yaşayabilirsiniz. Sahne korkusu yaşamanız, sizin için her zaman felaket ile sonuçlanacak bir şey değildir. Her konunun çözümleri mevcuttur. Bu konunun da gerçekten güzel, kolay ve pratik çözümleri bulunmaktadır. Dilerseniz sizler için sahne korkusunun nasıl yenilebileceği konusunu ayrı bir başlık altında inceleyelim.


Sahne Korkusu Nasıl Yenilir?

Sahne-Korkusu-Nasıl-Yenilir

Sahne korkusunu yenmek sandığınız kadar zor değildir. Sahne korkusunu yenmek için gerekli çalışmalara başlayana kadar gözünüzde çok büyütürsünüz fakat bir kere düzeltmeye başladıktan sonra devamı çorap söküğü gibi gelir. Bazen sadece sahne korkusunu hissettiğinizi ve bunun sebebinin kaygılanmanız olduğunu itiraf etmeniz bile bu durumun azalmasına hatta çözülmesine yardım edebilir. Ayrıca kendinize “İnsanlar bizi izlemeye geldiler, demek ki biz bu işi iyi yapıyoruz” cümlesini de temkin edebilirsiniz. Zaten yeterince hazırlandığınızı biliyorsanız, sahne korkusu yavaş yavaş azalacak, sahneye çıktığınızda bitecektir.

Dilerseniz sizler için sahne korkusu hissettiğiniz anlarda uygulayabileceğiniz rahatlatıcı yöntemleri ve teknikleri madde madde listeleyeim;

  • Kendinize, ne kadar profesyonel bir şekilde hazırlandığınızı ve bu gösteri için yeteri kadarını yaptığınızı temkin edin
  • Hissettiğiniz her duyguyu gözlemleyin
  • Hissettiğiniz duyguları gözlemledikten sonra, kendinize “Ben bunları hissediyorum çünkü…” şeklinde itiraf edin
  • Bu hissettiğiniz duyguların gereksiz olduğunu anlamak için ne kadar çok çalıştığınızı ve verdiğiniz emekleri düşünün
  • İzleyicilerin, sizler için orada bulunmasının sebebinin, sizin iyi işler çıkarttığınız konusunda sizlere güvendikleri olduğunu düşünün
  • Gösteriye çıkmadan önce mutlaka, seyircilerden biri ile arkadaşlık kurun, bu durum sizi sahnede iken rahatlatacak ve bir kişinin daimi desteği ile kendinizi iyi hissettirecektir
  • Sahne korkusunu hissettiğiniz zaman, bunu düşünmemeye, başka şeyler düşünmeye çalışın (Yolda gördüğünüz bir köpek bile olabilir)
  • Akılcı Dürtü Kuramı isimli yöntemi kullanabilirsiniz. Kendinize “Sahnede en kötü ne olabilir ki? / Bu olduğu zaman sonuçları ne olur? Bunlar gerçekten olabilir mi? Peki korkum bunlara mani olabilecek mi?” şeklinde temkinler ile hissettiğiniz korkunun aslında ne kadar gereksiz bir şey olduğunun farkına vararak, bu durumdan uzaklaşabilirsiniz

Gösterinize hazırlanma sürecinizde, sahne korkunuz için yapabileceğiniz uzun soluklu çalışmalar ise şu şekildedir;

  • Bir yere bir kamera sabitleyin, oyununuzu baştan sonra oynayın, kendinizi kaydedin ve hata olarak gördüğünüz her şeyi düzeltmeye çalışın
  • Nefes egzersizleri uygulayın. Vücudunuzda korku gibi aniden gelişen durumları geçirmek için nefes alış verişi çok önemlidir. Eğer sahnede bir korku hissedecek olursanız, bu durum nefes alış verişinizi kontrol ederek düzeltilebilir bir hal alacaktır (Eğer gerekirse, elinizin görünmeyecek bir yerine “Nefes al” gibi bir not yazılabilir)
  • Diyafram nefesi kullanmayı öğrenin. Diyafram nefesi, sizin performansınızın uzun süreli olmasını sağlayacak bir numaralı etkendir

Diyafram-Nedir-Diyafram-Nefesi-Nasıl-Alınır

Eğer diyafram nefesi kullanmayı bilmiyorsanız, hem diyaframın ne olduğunu hem de nasıl kullanıldığını anlattığımız “Diyafram Nedir? Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?” isimli yazımızı okumanızı öneririz.

  • Eğer konuşmalarınızda “Eee / Iıı” gibi sesler kullanıyorsanız, bunları gidermeye çalışın, çünkü bu durum karşı tarafa “Bu insan tedirgin” düşüncesini yansıtabilir
  • Sesinizi doğru kullanmak ve uzun süreli performans almak için çalışmalar, egzersizler uygulayın. Çünkü sahnede olduğunuz süre boyunca konuşmanızı gerektirebilen bir oyun olabilir ve bu durumda, sesinizi nasıl kullanmanız gerektiğinizi bilmelisiniz aksi takdirde kısa bir süre içinde yorulur, tam performans sağlayamazsınız.

Eğer sesinizi doğru kullanmayı öğrenmek isterseniz “Sesinizi Nasıl Yorulmadan Kullanabilirsiniz?” isimli yazımızı okumanızı öneririz.


Tiyatroda-Sahne-Korkusu-Nasıl-Yenilir

Bugün sizler için “Sahne Korkusun Nasıl Yenilir?” isimli bir yazı hazırlamıştık. Umarız memnun kalmış ve sahne korkunuzu yenmek için ilk adımınızı atmışsınızdır. Sanat ile kalın!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]