Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Müzikte Modlar Nelerdir? konusunu ele alacağız.. Modlar, Batı müziği teorisinin temel yapı taşlarının bir parçasıdır. Bir müzik öğretmeninin modlar hakkında konuştuğunu duyduysanız, hepsinin Yunanca adları olduğunu fark etmişsinizdir. Bu müzik modları, müzik tarihinin ilk günlerinden gelir. Basitçe söylemek gerekirse, mod bir tür gamdır, tıpkı The Sound of Music’teki ‘do re mi fa so la si do’ şarkısında olduğu gibi. Bu notalardan sadece birini değiştirirsek, ölçeği a mod olarak adlandırabiliriz. Her mod kendi ruh halini uyandırır ve benzersiz bir renk ve sese sahiptir. Aslında, muhtemelen modlar hakkında sandığınızdan çok daha fazlasını biliyorsunuzdur.
Müzikteki modlar, gamın sadece kökünden değil, gamın herhangi bir notasından başlayabilen gam benzeri kalıplardır. Her modun (Ionian, Dorian, Phryg, Lydia, Mixolydian, Aiolian, Locrian) ayrı bir özelliği vardır. Bu modlar, Batı müziğinin en eski biçimlerinden gelir; Aslında, neredeyse tüm müzik modları Antik Yunan’a kadar uzanabilir. Öğrendikçe piyano modları giderek daha önemli bir rol oynayacaktır.
Müzikal modlar, majör veya minör diziler geliştirilmeden çok önce var olmuştur. Modların farklı bölgelerden sonra adlandırıldığı Antik Yunanistan’da ortaya çıktılar. Antik Yunan kipleri daha yakın yüzyıllardakilerden biraz farklıydı: bazı isimler aynıdır (Mixolydian veya Dorian gibi), ancak diğerleri biraz farklıdır (Hipolydian veya Hypophrygian gibi). Platon ve Aristoteles, kipler ve her birinin nasıl farklı bir ruh hali veya karakter uyandırabileceği hakkında yazdı.
Ortaçağ Avrupa’sının kilise tarzlarının bu Antik Yunan tarzlarının doğrudan soyundan geldiğine dair yaygın bir yanlış kanı vardır. Ancak kilise tarzları aslında dokuzuncu yüzyılda geliştirildi. Bu modlar, kilise müziğinde, özellikle de Gregoryen Chant müziği olarak bilinen müzikte yoğun bir şekilde kullanıldı. Zamanla, bu Gregoryen modları kademeli olarak kromatik ölçekler ve diyatonik ölçekler (diyatonik modlar olarak da bilinir) ile değiştirildi. Kuşkusuz, JS Bach’tan bu yana çoğu müzik anahtarlarla yazılmıştır (örneğin, Do majör, D minör vb.). Ancak günümüzde, caz modlarının yaratabileceği olağandışı ve uhrevi sesler nedeniyle modlar, özellikle caz müziği alanında geri dönüyor.
Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp randevu alın
Müzikte Modlar Nelerdir?
İyonian Modu
İyon modu, büyük bir ölçekle tamamen aynıdır. Piyanoda öğreneceğiniz ilk gamlardan biri, notalarının tümü beyaz tuşlarda (C – D – E – F – G – A – B – C) geçtiği için C majör gamıdır. Yani C majör ölçeğini öğrendiyseniz, İyon modunu zaten biliyorsunuzdur!
Büyük bir ölçekle tamamen aynı olduğu için, çoğu pop şarkısı Ionia modunda yazılır.
Dorian modu
Dorian modu ikinci moddur. C majör gamının (C – D – E – F – G – A – B – C) tüm perdelerini alır ve skalaya D’den başlarsak, D – E – F – G – A – B – C elde ederiz. – D. Dorian modu, modern doğal minör gamına çok benzer (bkz. Aeolian modu), ancak altıncı gam derecesi, minör bir altıncıdan ziyade toniğin üzerinde bir majör altıncıdır.
Frigian modu
Frig modu üçüncü moddur. Yine, doğal minör skalaya çok benzer (bkz. Aeolian modu), ancak ikinci gam derecesi, toniğin üzerinde bir majör saniyeden ziyade minör bir saniyedir. Frig modunu oluşturmak için C majör ölçeğinin tüm perdelerini alın ve E’den başlayın (E – F – G – A – B – C – D – E).
Lidya modu
Lidya modu dördüncü moddur. C majör gamının perdelerini alıp F ile başlarsak, Lidya kipinin F – G – A – B – C – D – E – F şeklinde yazıldığını görürüz. ölçek (bkz. İyon modu); tek fark, Lidya kipinde tam bir dördüncü yerine toniğin üzerinde artırılmış bir dördüncü olan dördüncü skala derecesidir.
Mixolydian modu
Mixolydian modu beşinci moddur. Yine, bu majör skalaya çok benzer (bkz. İyon modu), ancak yedinci skala derecesi, toniğin üzerinde bir majör yedinci yerine minör bir yedincidir. Mixolydian modunu oluşturmanın en kolay yolu, C majör ölçeğinin perdelerini almak ve G’den başlamaktır (G – A – B – C – D – E – F – G). Mixolydian modu , özellikle tonik ve baskın arasında birçok akor ilerlemesinde kullanılır. Bu nedenle, popüler müziğin çoğu biçiminde bulunabilir.
Aeolian modu
Aeolian modu altıncı moddur. Daha yaygın olarak doğal küçük ölçek olarak adlandırılır . Doğal notalardan oluşan örnek A ile başlar ve bu nedenle A doğal-minör ölçeği olarak adlandırılır. A – B – C – D – E – F – G – A notalarından oluşur. Minör bir tuşla yazılmış birçok popüler şarkı Aeolian modunu kullanır. Bir müzik parçası bestelemeye çalışıyorsanız, Aeolian modu başlamak için iyi bir yerdir.
Lokriyen modu
Locrian modu yedinci moddur. C majör gamının tüm perdelerini kullanır, ancak B’den başlarsak, skala aşağıdaki gibi oluşturulacaktır: B – C – D – E – F – G – A – B. Ayırt edici özelliği, skalanın beşinci derecesidir. – azalan beşinci olarak bilinen bir aralık oluşturur . Locrian en az kullanılan ama yine de keşfetmeye değer harika ve esrarengiz bir karaktere sahip.