Müzik ile Simetrik Gelişen Beyin

Erturgut Sanat ailesi olarak bu yazımızda sağlık ve müzik konusunu ele alacağız. Erken çocukluk döneminde(0-8 yaş dönemi), bir çocuğun beyninin iki taraflı olarak gelişmesini sağlamaya büyük önem verilir. Örneğin okuma eylemi, bir çocuğun gözleriyle izleyememesi ve böylece konsantrasyonunu sürdürmemesi nedeniyle daha da zorlaştırılan karmaşık bir beceridir. 

Müzik ve Simetrik Gelişen Beyin

Aktif bir müzik dersi ise, bu süreçte çocukların öğrenmeye hazırlanmalarına yardımcı olur. Peki nasıl?

Müzik çocuk gelişimine yardımcı oluyorsa, bu durumda belki de simetrik bir beyin, gittikçe daha dikkat dağıtıcı bir dünyada konsantrasyon seviyemize yardımcı olabilir. Müzisyenlerin ve özellikle piyanistlerin, sol ve sağ taraf arasındaki iletişimi artıran daha simetrik bir beyne sahip oldukları gösterilmiştir.

Müzik dinlemenin yaratıcılığınıza, verimliliğinize nasıl yardımcı olduğunu ve stresi azalttığını zaten deneyimlerinizden biliyorsunuz… Tüm bunların yanı sıra bilim adamları şimdi de müziğin hafızayı korumaya ve geri çağırmaya nasıl yardımcı olduğunu kanıtladılar.

Müzisyen olup olmamanız önemli değil. Ortalama bir insan haftada 32 saat müzik dinliyor ve tek başına müzik dinlemek bile tam bir beyin egzersizi… Bu nedenle, Müziki sinir hastalıkları veya sinirleri etkileyen herhangi bir durumdan muzdarip herkes için oldukça yararlıdır.

Peki ya müziğin kanserli veya kronik ağrılı insanların da acılarını hafiflettiğini fark ettiniz mi?

Şifa Niyetine Müzik

Şifa için müzik

Yapılan İncelemeler, özellikle kişinin kendi şarkı seçimiyle birlikte gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar esnasında yaşanan ağrı miktarını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.  Ağrı kesicilerin gereksiniminde bir düşüş görürseniz nedenini biliyorsunuz:) 

Pek çok araştırmacı, müzik dinlemenin vücudunuzun doğal ağrı kesicilerinin salınmasını tetiklediğine inanıyor.

Kanada’da bu konu üzerine bir araştırma yapıldı. Denekler, opioid(afyon içeren madde/ilaç)sinyallerini engelleyen bir ilaç verildiğinde en sevdikleri şarkıyı dinlerken daha az keyif aldılar. Böylece müzik dinlemenin doğal opioidleri serbest bıraktığı sonucuna vardılar. Bu gruptaki yapay ilaçlar arasında morfin ve kodein de bulunur.

% 100 doğal kimyasallar salmasına rağmen, yaratıcıların müziği neden ilaçları olarak tanımladıklarını şimdi daha iyi kavrıyoruz… Bu durum olgunlaşmanın kanıtlanmış bir habercisidir de diyebiliriz…

Müziğin Bütünsel Yönü Beynimizi Harekete Geçirmeye Yardımcı Olur…

Bu resim, müziğin beynimizin her yönünün bir şekilde, özellikle de bir enstrüman çalarken kullanılmasına nasıl yardımcı olduğunu gösteriyor.

Müzik İle Sağlığınızı Güçlendirin

Müzik, özellikle beyniniz için dönüştürücü bir deneyim olabilir. Müzisyenlerin beyinleri dinledikleri müziğe daha simetrik tepki verir. Ve efektin boyutu hangi enstrümanı çaldıklarına bağlıdır.

Müzik aleti çalmayı öğrenen insanların, beyinlerinin yapı ve işlev açısından değişmesi beklenebilir. Örneğin insanlara bir parça piyano müziği çalmaları öğretildiğinde, beyinlerinin parmak hareketlerini temsil eden kısmı büyüyor. 

Müzisyenler ayrıca perde ve konuşma seslerini belirlemede daha iyidir – beyin görüntüleme çalışmaları bunun beyinlerinin sese daha hızlı ve güçlü tepki vermesinden kaynaklandığını göstermektedir .

Diğer araştırmalar, beynin sol ve sağ yarıküresini birbirine bağlayan doku şeridi olan korpus kallozumun da müzisyenlerde daha büyük olduğunu buldu . Bu, bir müzisyenin beyninin iki yarısının müzisyen olmayanlara kıyasla birbirleriyle daha iyi iletişim kurduğu anlamına gelebilir mi?

… Ve Vücudunuzdaki Zincirleme Etkisi

Müzik ve vücudunuza etkisi

Müziğin diğer duyularınızı ve yeteneklerinizi nasıl etkileyebileceği oldukça ilginç bir araştırma konusudur. Müzik sadece ameliyatlarda ağrıya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşlı hastalarda ameliyat sonrası kafa karışıklığı ve deliryuma (herhangi fiziksel, fizyopatolojik sebeplerle beynin kısa sürede yaygın etkilenmesiyle beyin işlevlerini bozan, başta bilinç ve yönelim bozukluğu ile karakterize olan, davranışın ileri derecede bozulduğu bir beyin sendromudur) da yardımcı olur.

Yapılan çalışmalarda gösterilmiştir ki, Klasik müzik, felç mağdurlarında görsel dikkati de artırabilir. Aynı zamanda yapılan incelemeler, erken testlerde, müziğin felç, Alzheimer, Parkinson, demans ve otizmi tedavi etmede umut vaat ettiğini de gösteriyor.

Erturgut Sanat Ailesi olarak müziğin her şeyi değil belki ama pek çok şeyi iyileştirebileceğine bizler de inanıyoruz…

Siz de şu anda hasta olan biri için müzikle bu deneyimi daha iyi hale getirebilirsiniz, yardım etmeye değer, değil mi? Gelecek haftalarda gelen kutularınıza müzik eklenirse nedenlerinden biri de bu yazımız olabilir…

Daha fazla kültür sanat haberlerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, sağlıklı, sanat dolu günler dileriz.