Müziğin evrensel dili: Kafamızı kaldırıp etrafımıza baktığımızda ya da sadece gözlerimizi kapattığımızda ve çevremizi dinlemeye başladığımızda fark ettiğimiz şey sonsuz ve derin bir sessizliğin olmadığıdır.

Bazen bir kapının açılma sesi bazen damlayan bir su bazen de sokaktan geçen birinin ayak sesleri… Hepsi kulağımıza dolan evrensel armoninin birer parçasıdır.

Tarihin başlangıcından beri her ses aslında müziğe hizmet eder ve her enstrümanın sesinin doğada bir yansıması vardır.

Müziğin de hayatımızın çok önemli bir parçası olduğunu kabul edersek bugün Erturgut Sanat Merkezi olarak seslerin ve bu seslerden yola çıkarak hayatımıza giren notaların anlamları hakkında bir yazı hazırlamak istedik.

İzmir Piyano kursu, gitar kursu, keman kursu ya da herhangi bir enstrüman hakkında çalışırken ilk öğrenmemiz gereken şey olan notaların tarihine kısa bir yolculuğa hazır mısınız? O halde yazımızı okumaya devam edelim.

Müziğin evrensel dili
Müziğin Evrensel Dili

Müziğin Gelişimi

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi Erturgut Sanat Merkezi müzik derslerinde öğrettiğimiz enstrümanların ve bu enstrüman ailelerinden olan tüm enstrümanların kullandığı ortak dildir müzik.

Tarihin başlangıcından beri doğada olan sesler özellikle Antik Yunan zamanında belirli bir forma bürünmüş ve enstrümanlar kullanılmaya başlanmıştır.

Günümüzde Fransızcadan dilimize geçen Müzik kelimesi ise ta o zamanlarda ortaya çıkmış olan mousike kelimesinin bir uzantısıdır. Müziğin evrensel dilini incelerken etimolojiye de değinmemiz gerekiyor.

Peki o zamandan bu zamana kadar gelen ve dilden dile dolaşan, her dilde ortamala benzer şekillerde kullanılan müziğin (İngilizce music, Almanca Muzik, İspanyolca música, Fransızca musique) yalnızca kelime karşılığı mı bu kadar benzer? Tabi ki hayır.

Müzik yalnızca söylem olarak değil bir iletişim aracı olarak da her kültürde ortak bir dile sahip, bazılarına göre ortak bir matematik de denen bu söylem evrensel bağlamda dünyanın neresine giderseniz gidin aynı anlama gelmekte.

Fa notası bizim için ne ise bir İtalyan, bir İngiliz ya da Fransız için de aynı anlama geliyor.

Müziğin Evrensel Dili: 2
Müziğin Evrensel Dili: 2

7 Harfin Anlamı

Müziğin bu evrensel dilini kullandığımız diğer iletişim araçlarından farkı ise yalnızca 7 harften oluşmasıdır. Bu harfler yine her dilde ortalama aynı şekilde telafuz edilen “Nota” kelimesiyle ifade edilir ve bu notalar biraz önce de bahsettiğimiz gibi Erturgut Sanat Merkezi müzik kurslarında ne anlama geliyorsa dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir gitar kursunda ya da keman kursunda da aynı anlama gelmektedir.


Fakat bu evrensel dilin geçmişi müziğin geçmişi kadar uzun bir sürece yayılmıyor. Tarihin başlangıcından beri sese anlam katan tınıların bir dile çevrilmesi ise uzun süre sonra 1030 yılında ortaya çıkmıştır.

Birlikte çalıştığı bir grup koro öğrencisine Aziz Lohannes Battista ilahisindeki dizeleri daha rahat ve kolay şekilde öğretmeye karar veren Guido d’Arezzo elindeki boğumları kullanarak bu dizeleri sistematik bir hale getirmiştir.

İlahiyi dinlemek için tıklayınız.

İşte o günden bu yana evrensel olarak dünyanın her köşesine yayılan müziğin dili de bu noktadan sonra matematiksel bir karşılığa kavuşmuş ve artık bir yerde bestelenen eser herhangi bir yerde aynı şekilde icra edilmeye başlamıştır.

Müziğe evrensel dilini kazandıran ilahi ve o ilahiden çıkan nota dizimi ise aşağıdaki gibidir.

Ut* queant laxis , (sadece senin hizmetçilerin)
resonare fibris, (özgürce ilahi söyleyebilir)
Mira gestorum, (mucizeleri hakkında)
famuli tourum , (işlerin hakkında)

Solve polluti, (günahlarının lekelerini sil)
labii reatum, (onların dudaklarından)
Sancte Iohannes… (Aziz John…)

*Ut sesi uzatılamadığı için sonradan do olarak değiştirilmiştir.

Müziğin Evrensel Dili: 3
Müziğin Evrensel Dili: 3

Peki siz de müziğin bu evrensel dilini öğrenmek istiyor musun? O halde hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.