Eski Çağın Yükselen Sesi: Seikilos Yazıtı

“Yaşadığın müddetçe, parla

Derdi tasayı at bir kenara

Hayat çok kısa (Hiçbir şeyin seni üzmesine izin verme) 

Ve zaman her şeye gebedir”

Yaşadığımız topraklardan yükselen çok eski bir şarkıya ait bu sözler…

Tralleis Antik Kenti’nde bulunmuş olan Seikilos Yazıtı, tarih içerisindeki uzun ve anlamlı bir yolculuğun sonucu olarak çıkıyor karşımıza. Onu bu kadar özel yapan unsurlar ise sadece sözleri değil elbette… Seikilos Yazıtı bir mezar taşına kazınmış Sümer İlahisi, günümüze ulaşmış ve tam olarak çalınabilen en eski ikinci müzikal eser.  

Dünyanın en eski şarkısı

Yazıt için verilen tarihler MÖ 200-MS 100 yıllarına kadar uzanır ancak genel kanı, MS 2. yüzyıla ait olduğu şeklindedir. Bazı kaynaklarda Seikilos adlı kişinin karısı Euterpe’ye ithafen yazdığı belirtilirken, kimi ayrıntılı incelemelerde ise babasına ithaf edildiği belirtilir.

Eser, Aydın- İzmir demiryolunun inşaatı sırasında firma yetkilisi Edward Purser tarafından bulunan eser daha sonra kendisinin özel koleksiyonuna dahil edilmiştir.

Yazıt,”Seikilos’un Şarkısı” olarak tanınmakta ve günümüze dek kalan en eski müzik yapıtlarından biri olarak bilinmektedir

Nedeni ise, şarkının sözlerinin, notalarının ve gömüt yazısının alt alta yazılmış bir biçimde şekillenmiş olmasıdır.

19. yüzyılın sonlarında Türkiye’de arkeolojik araştırmalar yapan alannında uzman arkeolog William Mitchell Ramsay 1883’te yayınladığı “Inscriptions inédites de l’Asie Mineure” isimli makalesinde, Puser’in koleksiyonunda gördüğü bu yazıtı tanıtmıştır ve1922’de de Alfred Laumonier tarafından yazıtın fotoğrafları çekilmiştir.

Şarkının Notaları

Dünyanın En Eski 2. Şarkısı

Yazıt üzerinde notalar, Bizans dönemine kadar kullanılan Antik Yunan müziksel gösterimiyle yazılmıştır. Bu gösterim, şarkı sözlerindeki sesli harflerin üzerine yerleştirilmiş simgelerden oluşan kolay bir düzendir. Elbette ki daha önce başka gömüt taşlarında da çeşitli kompozisyonlar bulunmuştur ancak Seikolos Gömüt Yazıtı üzerindeki ağıtın, müziksel olarak yorumlanması(tamamının) olanaklı olan ilk yapıttır.

Şiiri oluşturan sözler, 6/8′lik nota ölçüleriyle ezgiye dönüştürülerek batıda müzik marketlerde özgün müzik olarak müzikseverlere sunulmaktadır.

Dünyanın En Eski 2. Şarkısı

Gömüt Taşının altındaki açıklamada şu sözler yer alır:

“Ben bir taşım, bir imgeyim. Seikilos ölümsüz anısının sonsuz bir belirtisi olarak beni buraya koydu.”

Seikilos vesilesiyle yüzyıllar sonra bu sözler ve notalar bizi bir kere daha müziğin sonsuzluğuna şahit kılar…

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Peki neler var Erturgut Sanat’ta?

– Müzik Kursu
– Tiyatro Kursu
– Fotoğrafçılık Kursu
– Resim Kursu
– Yazarlık Kursu
– Diksiyon Kursu
– Sinema ve Film Kursu
– Dans Kursu

– Yaratıcı Drama Kursu
– Seramik Kursu
– Ebru Kursu
– Rölyef Kursu
– Teraryum Tasarım Kursu
– Mandala Kursu
– Çini Kursu
– Heykel Kursu
– Satranç Kursu

Eğitimlerimiz hem yetişkinler hem de çocuklar için, bireysel özel dersler ve sınıf dersleri olarak gerçekleşmenin yanı sıra, şirketlere özel olarak da şirket içi motivasyon arttırıcı atölyeler olarak da gerçekleşmektedir.

Derslerle ilgili ayrıntılı bilgi için derslerin üzerine tıklayınız. Ayrıca sitemizde yer almayan fakat açılmasını talep ettiğiniz sanat atölyeleri için de sanat merkezimizi arayabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezi’nde çok çeşitli sanat eğitimleri ve sanat atölyeleri gerçekleşmektedir. Erturgut Sanat’ta siz de kendinize uygun bir hobi bir uğraş bulabilirsiniz.

Eğer hangi dersi almak istediğiniz konusunda aklınız karışıksa ücretsiz deneme derslerine gelerek her alanla ilgili ayrıntılı bilgi alabilir ve kendinize en uygun hobiyi kolaylıkla seçebilirsiniz.

Hem yetişkinlere yönelik hem de çocuklara yönelik sanat eğitimlerimize istediğiniz zaman katılabilirsiniz. Eğitimlerimizde yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

Ayrıca bünyemizde bulunan kurslara ulaşmak için buraya tıklayıp sıralı listeyi de görebilirsiniz. —> Erturgut Sanat Kursları

Erturgut Sanat Online Kursları Nasıl Çalışır?

Erturgut Sanat Merkezi olarak Online Kurslarımız da tıpkı sanat merkezinde devam ettiğimiz yüz yüze eğitimimiz gibi devam eden bir süreçtir.

Online eğitime özgü olarak düzenlenmiş müfredat ile haftada bir gün ayda dört ders şeklinde devam eden eğitim, geliştirici etütler, videolar ve ders kayıtları eşliğinde en hızlı ve efektif ilerlemeyi size vaat etmektedir.

Ücretsiz deneme dersi ile başlayan eğitim programı, size ve hocamıza uygun olacak ortak gün ve saatte, düzenli olarak ilerlemekte olduğu için de disiplin ve devamlılık anlamında yüz yüze eğitimden hiçbir farkı yoktur.