Ortaçağ’ın buna bir cevabı var!

Müzik tarihi

Müziğin nasıl icat edildiğini hiç merak ettiniz mi? Görünüşe göre, Orta Çağ’daki insanlar da bu soruyu düşündüler ve bu soruya birkaç ilginç cevap buldular.

Orta Çağ, yeni tarzların oluşması ve bugün hala kullandığımız müzik notalarının yaratılmasıyla müziğin yeniden dirildiği bir dönemdir. Orta Çağ Manastırlarında ve üniversitelerinde müzik çalışılıyordu ve şarkı söyleme mekaniğiyle birlikte çeşitli seslerin nasıl mükemmelleştirileceği de inceleniyordu. İşte bu inceleme ve müziğin yeniden dirilişi döneminden günümüze pek çok eser kaldı.

Bu dönemdeki çalışmalar sıklıkla müzik tarihiyle de ilgileniyordu ve yanıtlamaya çalıştıkları bir soru da, müziğin nasıl ortaya çıktığı ve kimler tarafından icat edildiğiydi. Cevaplar arayan ortaçağ yazarları, bu vesileyle İncil kaynaklarının yanı sıra Yunan ve Roma mitolojisi ve efsanelerine döndüler. Genellikle, Yaratılış Kitabından flüt çaldığı söylenen Jubal veya lir verilen Zeus’un oğlu Amphion adlı bir karaktere atıfta bulunmak da dahil olmak üzere birkaç cevap ortaya koydular.

Ortaçağda Müzik

Müzik hakkında

Orta Çağ’dan popüler bir hikaye, Yunan filozof Pisagor’a müziğin mucidi olarak da bilinir. 15. yüzyılın ilk yarısında Johannes Keck tarafından yazılan The Introductorium musicae  bu konuyu şöyle açıklıyor:

Derler ki, o, tesadüfen bir demirhaneyi geçerken, seslerinin oranlarında diapente (beşinci), diatessaron (dördüncü) ve oktav yapan dört çekiç darbesini duydu. Ancak, bu ses önermesinin, bu şekilde çalışan demircilerin kollarının gücüne bağlı olup olmadığından şüphe duyarak, kendisi de demircilere, değiş tokuş edilen çekiçlerle tekrar vurmaları talimatını verdi. Daha sonra, çekiçlerin değişmesine rağmen, her biri için eski ses oranı kaldı. Çekiçlerin ağırlığının seslerden oluştuğunu deneme yanılmalarından zekice öğrendi.

Yazarın müziğin kökenini izlemek için kelimelerin etimolojisini kullanmaya çalıştığı 13. yüzyıl el kitabı Summa musice’de çok daha farklı bir açıklama verilmiştir:

Bazıları “musica” nın “moys” daki “moysica” ya eşdeğer olduğunu söylüyor.bu su anlamına gelir, zira yağmur suyu (veya başka herhangi bir tür) farklı türden maddelere düştüğünde – şimdi çatılara, şimdi taşlara, şimdi karaya, şimdi suya, şimdi boş gemilere, şimdi ağaçların yapraklarına – farklı sesler üretir ve Kadimlerin bu sesleri bir araya getirerek müzik icat ettikleri söylenir.

Bu arada, İtalyan bir müzisyen ve rahip olan Florentius de Faxolis, telli çalgıların nasıl icat edildiğini açıklamaya yardımcı olması için bu eski efsaneyi sundu:

Bazıları, Nil’in belirli bir durumda her zamankinden çok daha fazla sular altında kaldığını ve böylece kıyılarının etrafındaki toprakların kaplandığını söyler; geri çekilmesinden sonra tarlalarda susuz kalan sayısız balık telef oldu. Ve o sırada, Merkür bu kumun içinden geçti ve içinde zaten bir balığın çürümüş olduğu bir kabuk buldu; Merkür’ün kabuğu aldığı ve içinde bulunan balığın dört tendonundan başka bir şey bulamadığı söylenir; Onlara tek tek dokunduğu ve böylece bu tetrakord’u ilk keşfeden kişi olduğu bildirildi.

Ortaçağ yazarlarının tüm bu yarışan efsanelerin ve hikayelerin müziğin kökenini asla gerçekten bilemeyecekleri anlamına geldiğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Belki de çoğu Summa musice’de ifade edilen görüşü paylaştı:

Müzik Nasıl İcat Edildi?

Tüm bunlarla ilgili olarak, Aristoteles ile, icat sırasında tüm sanatların ve aletlerin başlangıçlarının kaba ve yetersiz olduğunu, birbirini izleyen her bir yenilikçinin yeni bir şey eklediğini uygun bir şekilde söyleyelim.Bu şekilde, suların bir araya gelmesiyle genişleyen nihai bir kaynağın damlaması, gemileri taşıyan bir nehre dönüştürülebilir ve Musa’nın dediği gibi, Jubal, isminden her ikisini de aldığımız ilk kişi olabilirdi. ‘ve’ iubalare ‘ve daha sonra bahsedilen diğerlerinin de yeni bir şey eklemesiyle şimdiye kadar böyle devam etti.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Peki neler var Erturgut Sanat’ta?

– Müzik Kursu
– Tiyatro Kursu
– Fotoğrafçılık Kursu
– Resim Kursu
– Yazarlık Kursu
– Diksiyon Kursu
– Sinema ve Film Kursu
– Dans Kursu

– Yaratıcı Drama Kursu
– Seramik Kursu
– Ebru Kursu
– Rölyef Kursu
– Teraryum Tasarım Kursu
– Mandala Kursu
– Çini Kursu
– Heykel Kursu
– Satranç Kursu

Eğitimlerimiz hem yetişkinler hem de çocuklar için, bireysel özel dersler ve sınıf dersleri olarak gerçekleşmenin yanı sıra, şirketlere özel olarak da şirket içi motivasyon arttırıcı atölyeler olarak da gerçekleşmektedir.

Derslerle ilgili ayrıntılı bilgi için derslerin üzerine tıklayınız. Ayrıca sitemizde yer almayan fakat açılmasını talep ettiğiniz sanat atölyeleri için de sanat merkezimizi arayabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezi’nde çok çeşitli sanat eğitimleri ve sanat atölyeleri gerçekleşmektedir. Erturgut Sanat’ta siz de kendinize uygun bir hobi bir uğraş bulabilirsiniz.

Eğer hangi dersi almak istediğiniz konusunda aklınız karışıksa ücretsiz deneme derslerine gelerek her alanla ilgili ayrıntılı bilgi alabilir ve kendinize en uygun hobiyi kolaylıkla seçebilirsiniz.

Hem yetişkinlere yönelik hem de çocuklara yönelik sanat eğitimlerimize istediğiniz zaman katılabilirsiniz. Eğitimlerimizde yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

Ayrıca bünyemizde bulunan kurslara ulaşmak için buraya tıklayıp sıralı listeyi de görebilirsiniz. —> Erturgut Sanat Kursları

Erturgut Sanat Online Kursları Nasıl Çalışır?

Erturgut Sanat Merkezi olarak Online Kurslarımız da tıpkı sanat merkezinde devam ettiğimiz yüz yüze eğitimimiz gibi devam eden bir süreçtir.

Online eğitime özgü olarak düzenlenmiş müfredat ile haftada bir gün ayda dört ders şeklinde devam eden eğitim, geliştirici etütler, videolar ve ders kayıtları eşliğinde en hızlı ve efektif ilerlemeyi size vaat etmektedir.

Ücretsiz deneme dersi ile başlayan eğitim programı, size ve hocamıza uygun olacak ortak gün ve saatte, düzenli olarak ilerlemekte olduğu için de disiplin ve devamlılık anlamında yüz yüze eğitimden hiçbir farkı yoktur.