Erturgut Sanat olarak bugünkü yazımızda sizler için Diyalog Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? konusunu ele alacağız.. Dramatik yazarlık, yazım türleri arasında belki de en karışık ve kuralları en keskin olan türlerden biridir. Bu nedenle bugün Erturgut Sanat olarak sizlere dramatik yazarlıkta, yani sahnelenebilir metin yazarlığında en önemli sorulardan biri olan Diyalog Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? sorusunun cevabını kısaca aktaracağız. 

Eğer siz de film yazmayı, dizi yazmayı ya da tiyatro metni yazmayı düşünüyorsanız, ya da bu türler içinde akıcı diyalogların nasıl elde edildiğini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Çünkü yazımızda iyi bir diyaloğun içermesi gereken teknik detaylara değinecek ve sizler için püf noktalarını sıralayacağız…

Yazarlık Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

İyi Bir Diyalog İnandırıcı Olmalıdır

Diyalog Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Diyalog yazarken belki de en önemli noktalardan biri yazdığımız konuşma metinlerinin hem kendi içinde hem de karşılıklı olarak bakıldığında inandırıcı olması gerektiğidir. Çünkü eğer izleyici sahnede ya da perdede konuşan insanların gerçekten konuştuğuna ve iletişim kurduğuna inanmazsa o diyaloğun başarısız olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir bu durum. 

İnandırıcı bir diyalog yazmak için önemli olan nokta, hangi kişinin nasıl konuşacağına karar vermek, sözcük öbekleri ya da o kişiye özgü idiyomlar üretmek ve bunları konuşma dilinin akıcılığı içinde kaleme almaktır. 

Tabi ki bunu başarılı bir şekilde yapmak için insanları ve konuşmaları gözlemek, hangi sosyal sınıftan insanların hangi jargonlarla konuştuklarını hafızamıza almak son derece önemlidir. 

İyi Bir Diyalog Edebi Olmamalıdır

Diyalog Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Özellikle yazarlık öğrencileri diyalog yazarken sık sık edebi cümlelere, ağır betimlemelere ve uzun anlatılara başvurur. 

Fakat senaryo ya da tiyatro metninde kullanılan dil, edebi bir metinde kullanılan dilden farklıdır. Dramatik dil dediğimiz bu dil edebi metinlerin ağır anlatımlarından sıyrılmış olmalıdır. Tabi ki burada bahsedilen aynı zamanda konuşma dili gibi yavan bir anlatı da yaratmamaktır. Her iki dilin de bazı özelliklerini alıp, uzun anlatılardan kaçarak akıcı fakat sıradan olmayan diyaloglar yazmak yapabileceğiniz en başarılı şey olacaktır. 

Bu diyalogları yazmak için, yazdıklarını sesli okumak, hatta mümkünse bir arkadaşınızla birlikte canlandırma yapmak da sizin için verimli sonuçlar doğurur. Zaten, özellikle tiyatrolarda yapılan okuma provaların bir amacı karakterleri seçmek ve oturmak olduğu gibi diğer bir amacı da metnin akıcılığını kontrol etmektir. 

İyi Bir Diyalog Karaktere Uygun Olmalıdır

Diyalog Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Diyalog, kelime karşılığı ile karşılıklı yapılan bir konuşma anlamına gelir. Fakat bu karşılıklı konuşma içerisindeki her kişi kendine özgü bir dile sahip olmalıdır.

Kendine özgülük, içinde yaşadığı şehre, sosyal statüsüne, eğitim durumuna, yaşına, zevklerine, geçmişine, amaçlarına ve daha pek çok etkene bağlı olarak farklılık gösterir. 

Burada yazar için önemli olan her karakterini tek tek tanımak ve o kişinin nasıl konuştuğunu tahayyül edebilmektir. Eğer karakterlerinizin hepsi aynı şekilde konuşuyorsa konuşan karakterleriniz değil, siz olursunuz. 

İyi Bir Diyalog Yazarın Cümlelerini Taşımamalıdır

Belki de diyalog yazarken en çok dikkat etmemiz gereken şey kendi cümlelerimizi karakterlere söyletmemektir. 

Diyalog Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tabi ki her metnin bir yazılma amacı vardır ve bu amaç diyaloglar aracılığı ile seyirciye aktarılır. Ancak burada söylemek istediğimiz şey lirik bir dil kullanarak ya da deneme yazar gibi kendi cümlelerimizi art arda sıralayarak karakterlerimizi konuşturmak yerine, yukarıda bahsettiğimiz gibi her karakteri kendi tavrına uygun konuşturmak, kendi cümle yapılarımızı bu konuşmanın dışında tutmaktır. 

Dramatik yazarlık alanında uzmanlaşmış kişilerin ortak görüşü, metindeki isimleri kapattığımızda, hangi cümleyi hangi karakterin söylediğini tahmin edebileceğimiz şekilde yaratılmış bir diyaloğun başarılı sayılacağı yönündedir. Böyle bir diyalog yaratmanın yolu da diyalog yazarken nelere dikkat edeceğimizi bilmekten geçer. 

Yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek ve dilimizin imla kurallarını doğru kullanarak yazdığımız bir diyaloğun başarısız olması için ise hiçbir sebep yoktur. 

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!