Bas Gitaristleri Geliştirecek Önemli Egzersizler

Bugün bas gitaristlerin gelişimi için en önemli egzersizleri derlediğimiz bir yazı hazırladık. Bu yazıda okuduğunuz bütün bas gitar egzersizlerini yaptıktan sonra, kendi gelişiminizi gözlerinizle görebileceksiniz.

Bas-Gitaristleri-Geliştirecek-Önemli-Egzersizler

Bu yazıda bulabileceğiniz konu başlıkları şunlardır;,

♦ Parmakların Güçlenmesi

♦ Kas Hafızası Gelişimi

♦ Metronom Çalışması

Dilerseniz sizler için hazırladığımız detaylı içeriğimize geçelim.


Eğer bir bas gitar satın almak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız “En Uygun Fiyata Bas Gitar Satın Alma Rehberi” isimli yazımızı okuyabilirsiniz. Aşağıdaki egzersizleri uygulayabilmeniz için mutlaka bir bas gitar sahibi olmalısınız. Belirli yerlere gidip, ücret karşılığı kullanacağınız bas gitarlar ile de kendinizi geliştirebilirsiniz fakat bu durum çok fazla para harcamanıza ve eğitiminizi zorlaştırmanıza sebebiyet verir. Dolayısı ile oralara vereceğiniz paraları biriktirip, bir bas gitar satın almak istiyorsanız “En Uygun Fiyata Bas Gitar Satın Alma Rehberi” isimli yazımızı okuyabilir, en uygun fiyatlar dahilinde, sizlere en uygun olacak bas gitarı nasıl satın alabileceğinizi öğrenebilir, siz de güzel, kaliteli ve profesyonel bir bas gitar yardımı ile, profesyonel bir bas gitarist olabilirsiniz.

Parmakların Güçlenmesi

Parmakların-Güçlenmesi

Diğer enstrümanlarda da olduğu gibi, parmakların güçlenmesi çok önemlidir. Eğer bir enstrüman çalmak istiyorsanız, parmak geliştirici egzersizleri yapmamanız, sizin o enstrümanı tam anlamıyla çalamamanıza sebep olur. Parmaklar, gitar ve türevleri gibi el hakimiyeti gerektiren enstrümanlarda en önemli gelişimi gerektiren kısımdır. Eğer parmaklarınızın yetilerine hakim değil, parmaklarınızın esnekliğine sahip değilseniz, bas gitar çalmanız gerçekten çok güçleşir. Bunun olmaması için düzenli süreçler içerisinde, belirli egzersizleri uygulamanız lazım. Eğer bunları uygulamazsanız, parmaklarınız hiç bir şekilde gelişmez, kas hafızanız yardımı ile bazı şarkıları yavaş yavaş öğrenirsiniz fakat bu egzersizler uygularsanız, hem kas hafızanız yardımı ile hem de parmaklarınızın esnekliği ve gelişmişliği ile her şeyi hızlıca öğrenir ve her parçayı gerçek hızında hatta üst hızlarında çalabilirsiniz.

Parmaklarımı nasıl güçlendirebilirim?

Parmakları geliştirmek için her enstrümanda neredeyse benzer alıştırmalar ve egzersizler vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse, bas gitar için parmak egzersizleri şunlardır;

  • 1. Tel’in, 1. perdesinden başlayarak, bas gitarın en son perdesine kadar aynı tel üzerinde sırası ile “İşaret, orta, yüzük ve serçe” parmak olmak üzere basarak gitmek. Tab şeklinde yazmak gerekirse şu şekilde açıklayabilirim;

İ: İşaret Parmağı / O: Orta Parmak / Y: Yüzük Parmağı / S: Serçe Parmak

1—2–3–4–5–6–7–8–9–10–11–12–13–14–15–16

İ—O–Y–S–İ–O-Y–S–İ–O—Y—S—-İ–O—Y—-S–

Bu egzersizi, bas gitarınızın her teline uygulayabilirsiniz.

  • Bu egzersizde ise yapacağınız şey biraz daha zorlayıcı fakat bir süre sonra eğlenceli olabilecek bir alıştırma. Biraz kafanızı karıştıracak, bu karışıklığı giderirken eğleneceğiniz hatta yapamadığınız zamanlarda kahkahalar ile güleceğiniz, sizi gerçekten çok tatlı bir şekilde zorlayacak bir egzersizdir. Parmaklarınızı hiç alışmadığınız şekillerde hareket ettirerek, beyninizde bulunan fakat uzun süreli kullanmadığınız yerlerin çalıştırılmasını sağlayacak bu egzersiz de yukarıdaki gibi yazmak gerekirse;

İ: İşaret Parmağı / O: Orta Parmak / Y: Yüzük Parmağı / S: Serçe Parmak

Mİ (E)     1—2–3–4–

İ–O–Y—S

LA (A)    1—2–3–4–

İ–O–Y—S

RE (D)    1—2–3–4–

İ–O–Y—S

SOL (G)  1—2–3–4–

İ–O–Y—S

Sırası en üstteki telde 1-2-3-4 yaptıktan sonra bir aşağıdaki tele inerek orada da 1-2-3-4 yapıp, en alttaki tele indikten sonra yukarıda gösterildiği gibi 4-3-2-1 yapa yapa en yukarı ki tele kadar çıkmak. Bunu sürekli yaparsanız, parmaklarınızın güçlenmesi için çok yararlı olacaktır.

Bas-Gitar-Egzersizlerini-Uygularsanız

Yukarıdaki egzersizleri, düzenli ve disiplinli bir şekilde uygularsanız, 1 ayda öğrenebileceğiniz şeyleri, 15-20 günde öğrenebilmeniz mümkündür. Enstrüman, düzen, disiplin ve emek gerektiren bir şeydir. Eğer bir enstrümanı öğrenmek istiyorsanız, yapmanız gereken her şeyi yapmalı, ona bir eş gibi davranmalı, ilginizi üstünden asla çekmemeli, onu sevmeli ve hissetmelisiniz. Aksi takdirde enstrümanınız sizi istemez, sizi sevmez ve siz onu çalarken sizi hissetmez. Enstrümanınız ile bir bağ kurmalı, bu bağı sıkılaştırmak için elinizden gelen her şeyi yapmalı, onu hiç bir zaman unutmamalısınız.


Kas Hafızası Gelişimi

Kas-Hafızası-Gelişimi

Kas hafızası enstrüman çalmak ve öğrenmekte çalışılması gereken belki de en önemli etkendir. Bir enstrüman öğrenirken, öğrendikten sonra da şarkıları çalabilmek ve teknikleri öğrenebilmek için kas hafızasının gelişmesi çok önemlidir. Bas gitarda bir egzersizi sürekli yaparsanız, bir şarkı içerisinde o egzersizdeki gibi bir nota akışı var ise, o kısmı sanki siz bestelemişsiniz gibi rahat ve kusursuz bir şekilde çalabilirsiniz. Veyahut solo partisyonlarında ya da doğaçlama gelişen icralarda rahat olmanız için kasa gelişiminiz çok önemlidir. Bunun için sizlere önerebileceğim tek bir şey var o da: Öğrendiğiniz ve öğrenmekte olduğunuz her şeyi sürekli tekrar etmelisiniz!


Metronom Çalışması 

Metronom-Çalışması 

Çoğu müzisyenin çok önemsediği, çoğu müzisyenin de hiç umursamadığı ama aslında umursanması gereken ve çalışılması gereken en önemli konudur Metronom. Siz nasıl yürürken ister istemez belirli bir ritimde yürüyorsanız, bir şarkıyı, bir egzersizi yaparken, enstrüman öğrenirken de belli bir tempoda çalışmalısınız. Nasıl ki şiirlerin hepsi hızlıca okunmuyorsa, hepsinin kendisine ve duygusuna göre bir hızı var ise, müziğinde kendi ritmi, temposu vardır. Eğer siz bu temponun dışına çıkar, hatta hiç umursamazsanız, sizi dinleyen kimse sizin ne demek istediğinizi anlamaz ve siz hiç bir zaman kendinizi müzik ile anlatamazsınız. Metronom, bir müzisyenin dili, gideceği yolu, dinleyeceği ritmidir. Eğer metronom kullanmadan çalışırsanız, metronom kullanarak çalışan bir kişiye göre en az 1 ay geride kalırsınız. Çünkü metronom kas hafızasının ve ritim duygusunun gelişebilmesi için biçilmiş kaftandır ve siz kendinizi bu güzellikten mahrum bırakırsanız öğrenme süreciniz ciddi derecede yavaşlayacaktır.

Eğer metronom ile çalışmazsanız olacaklar;

  • Hiç bir şarkıyı doğru tempoda çalamazsınız
  • Sizi dinleyenler birer müzisyen olmasalar bile, bir şeyleri yanlış yaptığınızın farkına varırlar
  • Kendinizi müzik yoluyla asla düzgün bir şekilde ifade edemezsiniz
  • Çaldığınız şeylerin duygusu ortadan kaybolur
  • Müzik kulağınız gelişmez
  • Ritim duygunuz gelişmez

Eğer metronom ile çalışırsanız kazanacaklarınız;

Metronom-ile-Çalışırsanız

  • Kulağınızın gelişmesi
  • Ritim duygunuzun gelişmesi
  • Her parçayı kolaylıkla çalabilmeniz
  • Hiç bir zaman ritim kaçırmamanız
  • Her enstrümana yatkınlığınızın artması

Peki durum böyleyken neden kendinize bir metronom cihazı almıyorsunuz. Hatta onu bile almanıza gerek yok, telefonlarınıza bir metronom uygulaması bile indirebiliyorken neden hala metronom ile çalışmıyorsunuz? Metronom ile çalıştığınız parça, dünyanın en zor parçası bile olsa, yavaştan hızlıya doğru çalışarak, kusursuz bir şekilde çalamayacağınız parça yoktur.

“Peki metronom çalışması nasıl yapılıyor?”

Sizlere önerebileceğimiz bir kaç metronom çalışmasını yazmak gerekirse;

  • Bir egzersiz bulun ve metronomu en düşüğe ayarlayın
  • En düşük metronomda tamamiyle doğru ve kusursuz çalana dek o egzersizi, o tempoda çalışın
  • O tempoda kusursuz çaldığınızı düşündüğünüz zaman (Hiç bir cızırtı ya da yanlış notaya basma gibi durumlar olmayınca) metronomu “10” ölçü hızlandırın
  • Kendinizi doğru çalıyormuş gibi hissettiğiniz sürece metronomu arttırarak çalın

Bas-Gitaristleri-Geliştirecek-Önemli-Egzersizler

 

Bugün, bas gitaristler için altın değerinde egzersizleri ve çalışma yöntemlerini içeren bir yazı hazırlamıştık. Umarız bütün bas gitaristler memnun kalmıştır. Müzik ile kalın!