Huzurlarınızda İnanılmaz Evrenimizden İlham Alan Yedi Klasik Müzik Başyapıtı…

Klasik Müzik

‘Where We’re Going’, Hans Zimmer

Christopher Nolan, İntersteller filminin senaryosunu hazırlayıp bir yandan da çekimleri yaptığı sırada, paralel olarak Hans Zimmer de filmin müziklerini icra ediyormuş. İki sene süresince filmin müziklerini bilgisayarında yapan Hans Zimmer bu aşamada klavye ve synthesizer’da denemeler yaparak ilerlemiş. Fakat yaptığı bestelerle tatmin olmadığını anlayarak, farklı enstrüman arayışına girmiş… Bizler de bunu daha sonraki röportajlarından öğreniyoruz.:) Bunun için Londra’daki 12th-century Temple Church’te bulunan 1926 yılına ait Harrison & Harrison marka kilise orgunu kullanmak istemiş. Aradığı sesi bulmak için Londra’ya giden Zimmer, yazdığı eserin kilisedeki enstrümandan nasıl duyulacağını bilmediği için büyük endişe duyduğunu gizleyemezken, kilisenin müzik direktörü Roger Sayer ilk notayı çaldığında Chris ve Hans o an boşuna Londra’ya gelmediklerini, doğru sesi yakaladıklarını fark etmişler.

Zimmer’ın, Interstellar için bestelediği albümde piyanonun ve kilise orgunun yanı sıra 34 yaylı çalgı ve 24 üflemeli çalgı daha kullanmış. Üflemeli çalgıların ve yaylı çalgıların kayıtları Air Lyndhurst Hall’da tamamlanırken; bunun haricinde 60 kişilik çok sesli koro da kullanan Zimmer, kayıtları başarıyla tamamlayabilmiştir.

Bir Nolan filmi olan Interstellar’ın müziklerinin sahibi Zimmer ,19. yüzyıl romantikliği ile 20. yüzyıl minimalistliği arasında gidip gelen eşsiz bir albüm olduğunuifade ederken, yaptığı bu çalışmanın kendisinin son dönemlerde yaptığı en kişisel proje olduğunu da eklemiş.

The Planets, Gustav Holst

Belki de astronomiyi onurlandıran en ünlü klasik kompozisyon, Holst’un anıtsal başyapıtı The Planets(Gezegenler)dir. The Planets, 1914-1916 yılları arasında ve Plüton’un keşfedilmesinden 15 yıl önce oluşturulmuştur.

Dinleyicileri Güneş Sistemi çevresinde Yedi hareketli destansı bir yolculuğa çıkaran anıtsal yapıtın ana ilham kaynağı sonradan yakın dost olacağı astrolog Alan Leo’nun (1860-1917) 1912 yılında yayınlanan “Sentez Sanatı”14 isimli kitabı olmuştur. Bu kitapta Alan Leo her gezegeni astrolojideki karşılığını oluşturan mitoloji karakterlerine uygun başlıklarla tanımlamıştır. Bu başlıklar şu şekildedir: “Güneş – Hayat Veren”, “Ay – Anne”, “Merkür – Düşünür”, “Mars – Enerji Veren”, “Venüs – Birleştiren”, “Jüpiter – Neşelendiren”, “Satürn – Hakimiyet Kuran”, “Uranüs – Uyandırıcı”, “Neptün – Gizemli”ve bu hareket “Mars” daki uğursuz perküsyonu, güzel ürkütücü “Venüs” ü ve “Jüpiter” de şişen pirinçleri içeriyor.

‘All That Is Or Ever Was or Ever Will Be’, Alan Silvestri

Amerikan bilim belgeseli TV dizisi Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014) bu dünyanın dışından hissiyatı uyandıracak bir şarkı talep etti ve Alan Silvestri’nin muhteşem film müziği dünyaya meydan okumayı başardı. Aslında, TV izleyicileri arasında o kadar popülerdi ki, Silvestri, filmin vizyona girdiği yıl “Olağanüstü Orijinal Ana Başlık Tema Müziği” ve “Bir Dizi için Üstün Müzik Kompozisyonu (Orijinal Dramatik Skor) için iki Emmy kazandı.

Deep Field: Earth Choir, Eric Whitacre

Eşit ölçüde dramatik ve büyüleyici olan bu klasik başyapıt, Hubble Uzay Teleskobu’ndan ve onun en büyük keşfi olan Derin Alanlar’dan (The Deep Fields) ilham aldı – bize evrenin nasıl geliştiğine dair ipuçları veren uzak galaksileri gösteren görüntüler-. Grammy ödüllü Eric Whitacre tarafından bestelenip yönetilen konserde, dünyanın 120 ülkesinden 4-87 yaş arası 8.000’den fazla sese sahip çevrimiçi bir koro olan Virtual Choir 5 yer alıyor.

Our Planet soundtrack, Steven Price

Bu yılın başlarında yayınlanan Netflix’in David Attenborough doğa serisi Our Planet, Dünya’nın en değerli habitatlarından bazılarını keşfediyor. Akademi Ödüllü film bestecisi Steven Price, gösterinin “canlandırıcı bir kaliteye” sahip ve “baştan sona iç içe geçmiş tematik fikirlerle dolu” hareketli film müziğini yazdı. Price, tam bir senfoni orkestrasına sahip olmanın yanı sıra, top listelerinin baş şarkıcısı Ellie Goulding ve söz yazarı Lisa Hannigan ile de işbirliği yaptı.

Rosetta, Vangelis

2016 yılında Decca Records aracılığıyla piyasaya sürülen, Yunan besteci Vangelis tarafından kaleme alınan bu ambiyans albümü, 2004’te başlatılan Rosetta uzay araştırması görevine adanmıştır. Elektronik ses örneklerini yükselen yaylılar, pizzicato pasajları ve güzel arp glissandolarıyla birleştiren uzay temalı parçaları arasında ‘Starstuff’, ‘Sunlight’ ve ‘Celestial Whispers’ da yer alıyor

‘Three Million Light Years From Home’ (from E.T.), John Williams

John Williams, son birkaç on yılın film bestecisidir ve bu kısmen de olsa Steven Spielberg’in 1982 yapımı ET filmindeki etkileyici performansına bağlanabilir. 1982 yılının 11 Haziran’ında vizyona giren filmin hayranları, aynı zamanda bu kusursuz ana temayı içeren Akademi Ödüllü film müziğinin sahibi John Williams’a da hızla âşık oldu.

Ayrıca … ” Also sprach Zarathustra” Richard Strauss

Strauss’un senaryoyu tersine çeviren ve müzikten esinlenen çarpıcı bir uzay örneği sunan yüce “Also Sprach Zerdüşt”adlı bestesinden bahsetmeden uzay ve müzik hakkında tek nefeste konuşamazdık.

Richard Strauss tarafından 1896’da bestelenen bu muhteşem şiir, Friedrich Nietzche’nin aynı adlı felsefi romanından esinlenmiştir. (Böyle Buyurdu Zerdüşt) Parça, Stanley Kubrick’in 1968 tarihli epik bilim kurgu filmi 2001: A Space Odyssey’de yer almasının ardından ‘Sunrise’ adlı cesur başlığıyla yeniden tanındı.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir