Resim Yeteneğini Geliştirme Yöntemleri

Erturgut Sanat olarak bugün sizlere, resim yeteneğinizi nasıl gelişterebileceğinizi anlattığımız ve bazı etkili yöntemler sunduğumuz bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra resim yeteneklerinizi hızlı bir şekilde geliştirebilmenin bütün yollarını, rahat ve profesyonel bir şekilde öğrenebileceğinizin garantisini verebiliriz. Ayrıca resim çizmekle ilgili videolara da yazımızın sonundaki adresten erişebilirsiniz, kesinlikle çok faydasını göreceksiniz!

Resim-Yeteneğini-Geliştirme-Yöntemleri

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Resim yeteneği nasıl geliştirilir?
♦ Resim yeteneğini geliştirmek için önemli egzersizler nelerdir?

Dilerseniz, sizler için hazırladığımız “Resim Yeteneğini Geliştirme Yöntemleri” isimli yazımıza geçelim ki siz de resim yeteneklerinizi hızlı bir şekilde geliştirebilin.


Resim Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

Resim yeteneği, kimisinde doğuştan gelen kimisinde ise sonradan kazanılan bir özelliktir. Bundan dolayı geliştirilebilme özelliği bulunmaktadır. Peki resim yeteneğini nasıl geliştirebilirsiniz?

Resim-Yeteneği-Nasıl-Geliştirilir

Dilerseniz sizler için resim yeteneğinin geliştirilmesi için uygulanabilecek bir kaç çalışma programı listeleyelim;

  • Günde en az bir saatinizi resim çizmeye ayırın
  • Hayatınızın her gününde resim çizmeye fırsat bulamayabilirsiniz. Bunun önlenmesi ve öğrenme sürecinin hiç bir zaman durmaması için yanınıza ergonomik, küçük çizim defterleri ve bir kaç farklı türde kalem alın. Bunu yaptığınız takdirde, her hangi bir yolculuk ya da bir yerde dinlenme esnasında resim çizmeye devam edebilirsiniz.
  • Ünlü ressamların tablolarını inceleyin. Fırça darbelerinin açılarını, sıklıkla kullandıkları bariz yöntemleri, tasvir ediş yöntemlerini… ama bunları asla taklit etmeyin, sadece öğrenin, inceleyip öğrenin ve kendi tarzınızda uygulayın. Aksi takdirde siz hiç bir zaman kendiniz, çizimleriniz de asla sizin çizimleriniz olamazlar!
  • Bıkmadan usanmadan çalışın. Sizin 1 ayda öğrendiğiniz “x” yöntemini başka bir kişi 1 haftada öğrendiğinde pes etmek yerine, o diğer kişinin bilmediği teknikleri araştırıp ufkunuzu açmalı, sürekli bir hırs ile kendinize yeni şeyler katmalısınız. Resim dünyası sizin hayalgücünüz ile sınırlı, siz ne kadar geniş düşünürseniz, resimleriniz de o kadar geniş olur.

Ayrıca resim çizmekle ilgili bir çok detaya değindiğimiz diğer yazılara da buradan ulaşabilirsiniz, garanti ediyoruz ki bu yazıları okuduktan sonra 2-3 kat daha iyi resim çizebileceksiniz, bu yazılar güzel resim çizmenin sırlarını anlatıyor! —-> Güzel Resim Çizmenin Sırları


Resim Yeteneğini Geliştirmek İçin Önemli Egzersizler

Resim yeteneğini geliştirmek için sadece doğaçlama çizimler yapmak tabi ki de yetmez, siz, hiç futbol sahasında sadece koşabilen bir adamın oynatıldığını gördünüz mü? Demek istediğim şu ki: Sadece çizmeyi bilmek değil, çizim tekniklerini, yöntemlerini ve ip uçlarını da bilmelisiniz.

Resim-Yeteneğini-Geliştirmek-İçin-Önemli-Egzersizler

Dilerseniz sizler için resim yeteneğini geliştirici çizim yöntemlerini ve egzersizlerini madde madde listeleyelim;

  • Eksiklerinizi Tespit Etme ve Çözümleme: Yeni çizim teknikleri ve yöntemleri öğrenmekten ziyade, eksiklerinizi bulmanız ve çözümlemeye çalışmanız da çok önemlidir. Bir konuda eksik olduğunuzu farkedip, bu gerçekle yüzleşemiyorsanız siz hiç bir zaman gelişme gösteremezsiniz. Dilerseniz, sizler ile bu eksik tespit etme ve çözümleme yönteminin adımlarını madde madde yazalım;
  1. Eksik Tespiti
  2. Eksik İle Yüzleşme
  3. Eksiğin Giderilmesi İçin Araştırmalar Yapılması
  4. Eksiğin Giderilmesi

Yukarıda yazmış olduğum 4 adımı eksiksiz yaparsanız, kendi hatalarınızı ve eksiklerinizi kısa bir süre içerisinde farkedip, düzeltme yolunda ilk adımlarınızı atarsınız.

  • Geliştiren Taslak Resimlerin Çizilmesi: Bu teknik ise, çizim tekniklerini, görüş algılarını ve genel olarak resim yeteneğini geliştiren belli başlı kompozisyonların çiziminin denenmesini içeriyor. Dilerseniz sizler için bu” taslak çizimler”i ve geliştirdikleri kısımları madde madde listeleyelim;
  1. Yüz Çizimi

Yüz-Çizimi

Hepimizin de bildiği gibi yüz, çizilmesi zor ve belli bir karakteristik yapıya sahip bölgelerden birisidir. Eğer tamamen benzer yüzler çizmeye başlarsanız, bu sizin gerçekten gelişmiş olduğunuzu gösterir. Bu çalışma hem görüş algınızı hem de çizim becerinizi arttıracaktır.

  1. Gerçekçi Göz Çizimi

Göz-Çizimi

Resim çizerken bazı kişiler, çizdikleri şeylerin “gerçekçi” olmadıklarından yakınırlar. Çizimi gerçekçi olması en zor olan şeylerden biri olan gözü çizmeye çalışır ve gerçekten başarılı olursanız, bu sizin başarılı bir ressam olduğunuzu gösterebilir. Bu çalışma hem görüş algınızı hem de çizim becerinizi arttıracaktır.


Aşağıda inanılmaz bir örnek var, çok istekli birinin 1. ay sonunda ve 6. ay sonunda bilgisayarda yaptığı çizimler herkese cesaret verecek cinsten!

resim kursu izmir

Güzel resim çizmenin başlıca kuralları aslında çok basit;

1. İstekli olmak
2. Vazgeçmemek, sürekli denemek
3. Düzenli çalışmak, her gün pratik yapmak
4. Yapabileceğinize inanmak
5. Resim konusunda sürekli okumak, kendinizi geliştirmek

Yukarıda saydığımız 5 başlık, resim tekniklerini öğrenmek kadar ve belki de çok daha fazla önemli çünkü tekniklerle birlikte yukarıdaki başlıklar birleşince ortaya güzel bir resim çıkıyor. Resim kursu yazılarımızın devamında resim çizme tekniklerini tek tek ele alacağız.


Güzel Resim Çizebilmek İçin Gerekli Malzemeler

Resim dersine başlamak isteyenlere ya da el becerisinin yanısıra görme yeteneğini daha ileri seviyelere taşıyarak özgün fikirler yaratmak isteyenlere faydalı bilgiler vererek yardımcı olmak niyetindeyiz. işimizin felsefi boyutunada unutmadan görsel sanatlar resim dersiyle alakalı her hafta farklı bir konuya değinerek ilerleyeceğiz.

Kısaca bahsedeceğim bazı konu başlıkları şöyle;

1- Resim dersinde kullanacağımız araç gereçler (malzemeler)
2- Resim yapmak için edindiğimiz malzemelerin doğru kullanımı
3- Fırçalar & Çeşitli mürekkepli kalemler
4- Resim dersi başlangıcı ve ilerleyişine ilişkin bilgiler
5- Karakalem çizim tekniği
6- Perspektif
7- Bütünü görme
8- Ölçü alma – oran orantı & Yerleştirme
9- Işık-gölge
10- Natürmort (ölü doğa)
11- Desen çalışmaları
12- Renk kullanımı
13- Yağlı boya
14- Guaj boya
15- Sulu boya
16- Pastel boya
17- Kuru kalem
18- Lavi çalışması
19- İllüstürasyon
20- Yaratıcılık

Çizim yapmaya başlamadan önce atılması gereken ilk adım gerekli malzemelerin temin edilmesidir. Peki nelerdir bu malzemeler;

* H-B Resim Kalemi : H-B resim kalemi başlangıç aşamasında en fazla kullanacağınız kalemdir, bu nedenle 2-3′ adet almanızı tavsiye ediyorum. H-B resim kalemi 2-B, 3-B, 4-B… gibi kalemlere nazaran daha sert olduğu için ne kadar bastırırsanız bastırın çok fazla koyu ton elde edemezsiniz. yeni başlayanlar veya çizilecek resimin araştırma çizgileriyle öncelikle eskizini oluşturmak isteyenler H-B’den yararlanabilir. yeni başlayanlar daha yumuşak olan kalemlerle resime başladığında kalemi henüz tam anlamıyla nasıl kullanacağını bilmediği için zorlanabilir, tabi gerek duyulduğunda diğer kalemlerden yararlanılabilir.

* 2-B Resim Kalemi : H-B’ ye nazaran daha yumuşak uçlu olan resim kalemimiz.

* 3-B Resim Kalemi : 2-B’ den bir tık daga yumuşak uca sahip. 4-B, 5-B, 6-B, 7-B, 8-B, 9-B… şeklinde ilerler, sayı arttıkça kalemde yumuşuyor ;)

* Resim Kağıdı : Resim kağıdını en ucuz hangisiyse onu almanızı tavsiye ederim, hani şu her kırtasiyede bulabileceğiniz 35/50 ya da 50/70 resim defterlerinden. Daha küçüğü olmamalı. Defter şeklinde istemiyorsanız tek tek satılan klasik resim kağıtlarından da alabilirsiniz. Ucuz olanı tercih edin dememin sebebi, başlangıç için veya eskiz için tanesi 5 ila 10 tl arasında değişen profösyönel kağıtlardan almak boş yere masrafa girmek ve israf yapmak olacaktır. Ayrıca klasik düz kağıtlar çizim yapmaya yeni başlayanlara çizgi atmakta kolaylık sağlar.

* Hamur silgi : Önemini kullandıkça farkedeceksiniz :)

* Falçata : Kalemtıraş yerine falçata kullanmazını tavsiye ederim çünkü falçatayla resim kaleminin ucunu daha uzun açabilirsiniz, bu sayede daha rahat çizgiler atılabilir ve sürekli kalem açma derdindende kurtulmuş olursunuz.

Başlangıç olarak gerekli malzemelerimiz bunlar, ders ilerledikçe farklı gereçler edinmeniz gerekecek, bu malzemelerden ilerki yazılarda bahsedeceğiz. Güzel resim çizmenin sırlarını anlattığımız devam yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz; Güzel Resim Çizmenin Sırları 2


Resim-Yeteneğini-Geliştirme-Yöntemleri

Bu yazıda, siz resim çizerler için hazırladığımız resim çizmeyi geliştiren yöntemleri bulunmaktaydı. Umarız, sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıdan memnun kalmışsınızdır. Sanat yapmaya devam edin!

Ayrıca; sanat tarihi ile alakalı enteresan bilgileri öğrenmek isterseniz “Sanat Tarihinden Bilmediğiniz 15 Şaşırtıcı Gerçek” isimli yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.


Resim Çizim Videoları

Resim çizmeyi kolaylaştıracak, resim çizmek isteyenlerin akıllarını en çok kurcalayan soruların cevapları bu videolarda, yazının ortalarına inerek videolara ulaşabilirsiniz —-> Resim Kursu Videoları