Çini yapmanın eğlenceli dünyasına çini atölyemizde adım atmaya ne dersin? Açılacak olan çini atölyelerimize katılmak için yapman gereken çok basit, bizi arayıp çini atölyemize ön kayıt yaptırabilirsin!

Çini Atölyesi

İzmir’de çini kursu arıyorsan, çini kursu fiyatlarını merak ediyorsan, bizi arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çini atölyesi hakkında hazırladığımız bu yazıyı okuduktan sonra çini sanatı ve atölyesi hakkında aklında hiç bir soru işareti kalmayacak!

Aklında şu sorular mı var;

♦ Çini nedir?

♦ Çini nasıl yapılır?

♦ Çini yapımında kullanılan malzemeler nelerdir?

♦ Çini atölyesi nedir?

♦ Çini atölyesinde neler yapılır?

Merak etmeyin, bu yazıyı okuduktan sonra yukarıda yazmış olduğum ve aklınıza takılabilecek diğer tüm soruların cevaplarını bulabileceksiniz. Dilerseniz yazımıza geçelim.


İzmir çini atölyelerinin genelinde yüzeysel eğitimler ve bilgilendirilmeler sağlanmaktadır. Fakat Erturgut Sanat Merkezi’nde diğer yerlerde olmayan bir şey var: Dostluk! Biz hiç bir zaman müşteri-iş yeri ilişkisini savunmadık ve uygulamadık. Bizler için sanat merkezimize gelen herkes bizim yeni dostlarımızdı. Kurulduğumuz ilk günden beri dost edinmeye başladık ve hala her gün yeni dostluklar edinip ailemizi büyütüyoruz. Durum böyle olunca bizden eğitim almaya gelen dostlarımızıda diğer yerlerin aksine elimizden gelenin çok daha fazlasını yaparak profesyonel hizmetler sunmaya çalışıyoruz. Dostlarımızın öğrenmesi ve memnun kalması için çabalıyoruz. “İzmir Çini Atölyesi” denilince akla ilk gelen ismin “Erturgut Sanat Merkezi” olmasının sizce de bir sebebi olmalı değil mi? İşte bu sebep gerçek dostluk, profesyonel hizmet ve yardımlaşmadır.

İzmir Sanat Atölyesi geleneksel sanatlarımızı yaşatma ve gelecekteki nesillere en ideal şekilde aktarma gayretiyle izmir konak merkez de tarihi bir mekan da … Çini Kursu.

Çini Atölyesi

Çini Nedir?

Kökeni Osmanlı tarihine dayanan, çok özel ve nadide miraslardan biridir. Cami ve türbelerin duvarlarında sıkla karşılaştığımız bu sanat dalı, sarayların ve köşklerin iç ve dış cephelerinde de kullanılmıştır. İnce detaylar ile objelere işlenen bu süsleme sanatı osmanlı tarihinin en gözde sanatı olarak günümüze kadar gelmiştir.

Günümüzde daha çok vazo, tabak, sürahi ve çeşitli kap ve kaçaklar üzerinde kullanılan bu sanat dalı Karahanlılar tarafından geliştirilip daha sonraları diğer Türk Anadolu Selçuklu Devleti ve Büyük Selçuklu Devleti, hakimiyet altına aldığı yerlerde cami, saray ve medrese inşa edip bu sanatı, bu mekanların çeşitli bölgelerine yansıtmışlardır.

O dönemler daha çok bitkisel kökenli desenler, yazılar üzerine işlenen sarı, turkuaz, siyah ve lacivert gibi renkler kullanılmıştır. Zaman ilerledikçe bu renklerin yerlerini yanına altın sarısı, kırmızı ve fistic yeşili gibi renkler de eklenmiştir.

Çini Sanatında Uygulanan Teknikler

Çini sanatında kullanılar 4 teknik bulunmaktadır.

+ Perdah: Gümüş ve altın tozlar kullanılarak yapılan, beyaz ve saydam astar levhalar üzerine oluşturulan desenleri sonradan fırınlayarak yapılan bir çini tekniğidir.

+ Sır Altı Boyama: Osmanlı Devletin’de kullanılmaya başlayan ve hala gündemini sürdüren bir çini tekniğidir.

+ Mozaik Çini Tekniği: Tuğla süslemesi olarak da adlandırılabilir.

+ Renkli Sır Tekniği: Renkli sır üzerine yapılan desenler ile oluşan bir çini tekniğidir.