Ebru Kursu

İzmir’de Ebru atölyesi arayanlar için, ebru kursumuz başlıyor. Siz de yeni açılacak ebru kursumuza ön kayıt yaptırabilir, telefonla arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. “Ebru Kursu İzmir” aramalarının en doğru sonucu burada!

Ebru kursu hakkında bilmeniz ve öğrenmeniz gereken her şeyi bulabileceğiniz bir yazı hazırladık.

Aklınızda şu sorular mı var;

+ İzmir’de ebru kursları fiyatları yüksek mi?

+ Ebru kurslarında neler öğretilmektedir?

+ Ebru kursu hizmeti nasıl işliyor?

Ebru Kursu

İzmir’deki en dürüst ve profesyonel eğitimi sunan bizler, sizlerin ebru sanatını öğrenmeniz için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Dilerseniz ebru kursu hizmetinizde sunduğumuz hizmetlerin küçük bir kısmını madde madde açıklayalım;

+ Ebru tarihi hakkında derinlemesine bilgi aktarımı sunulması

+ Ebru icrası için bilinmesi gerekilen püf noktalarının öğretilmesi

+ İzmir’de ebru kurslarının sunduğu hizmetlerin yanısıra bizim sizlere sunduğumuz hizmetlerden biri olan ebru sergilerimize katılım hakkının sağlanması

 

İzmir el sanatları kursları arasından en fazla çeşide sahip Erturgut Sanat Merkezi’nin sunduğu ebru atölyelemiz ekayıt olursan, sadece ebru ile alakalı değil, bütün sanat dalları ile alakalı bilgiler öğrenmeye başlayacaksın!

Ebru Sanatı Nedir?

Osmanlı dönemine kadar dayanan ve bir kağıt sanatı olan ebru, o dönemin kuralı olan usta-çırak ilişkisine dayanarak işlenirdi. Renklerin su ile dansını, uyumunu ve ahengini kağıt üzerine yansıtıldığı ebru sanatı Farsça’da bulut, bulut gibi anlamına gelen ebri kelimesinden gelmiştir.

Görsel olarak harikalar yaratabileceğiniz, sizin hayalgücünüz ile sınırlı olan ebru, her insanda farklı duygular uyandıran ve ülkemizde de bir çok sanatçı tarafından icra edilen bir sanattır. Devrin sanatçılarından Mustafa Düzgünman, gerek yetiştirdiği çıkarlar gerekse ardında bıraktığı eserler ile dikkat çekmeyi başarmıştır.

Ebru sanatını icra etmek için gerekli malzemeler şunlardır;

+ Kağıt: Genellikle 1. Hamur kağıt kullanılmaktadır. Emici özelliği bulunmalı ve mat olmalıdır.

+ Kitre: Yapışma özelliği minimum olan bir yapıştırıcı türüdür. İlk olarak su ile birlikte karıştırıldıktan sonra uygun bir kıvama getirilmelidir.

+ Tekne: Kitrenin içerisine konulduğu kaptır.

+ Fırça: İcra ederken kullandığımız ana arteldir.

+ Boyalar: Oksik kırmızı, sarı, siyah, lahur çiviti gibi renklerin sıklıkla tercih edildiği ebru sanatında, boyaların kesinlikle oksit boyalar olması gerekmektedir. Renk seçimi tamamen sizin seçiminize bırakılmıştır.

+ Öd: Renklerin kitre üzerine yapışmasını ve dağılıp, karışmadan orada kalmasına yardımcı olan parçadır.

+ Biz: Ebruya şekil vermek amacı ile kullanılan parçadır.

Ebru Nasıl Yapılır?

Tekne, kitreli su ile doldurulduktan sonra, uygun bir kıvama getirilir. Hazırlanan sıvı ince bir tülbent ile süzülüp, temizlendikten sonra değişik renklerdeki toprak boyalar ezilerek uygun hale getirilir. Bu işlemlerden sonra meydana gelen çamur kıvamında boyamıza sığır ödü kullanılarak 15 gün dinlendirme işlemş yapılır. Dinlendirme işleminden sonra mamül, sulandırma işlemiyle kullanıma hazırdır.

Bir ebru, tek seferde yapılabilir bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır. Hazırladığımız boyalar, fırça yardımı ile suyun üzerine damlatılır, şekiller oluşmaya başladığında bir kağıt ile teknenin üzeri örtülür ve oluşacak şekil beklenmeye başlar.