Gitarda Doğaçlama Nasıl Yapılır?
Erturgut Sanat olarak bugün sizler için gitar ile nasıl doğaçlama konusunu inceleyeceğiz. Her gitarist belli bir dönemden sonra kendi şarkılarını yapmayı, doğaçlamayı yani kendisi gibi çalmayı ister. Belli bir dönem, gitar öğrenene kadar gitar üstadlarını taklit eden gitaristler bu dönemi geçtiklerinde yapmak isteyecekleri ilk şey doğaçlamadır.
Bu yazıda bulabileceğiniz konular;
♦ Gitarda Doğaçlama Nedir?
♦ Gitarda Doğaçlama Nasıl Yapılır?
♦ Gitarda Doğaçlamayı Geliştirecek Egzersizler
Dilerseniz sizler için hazırladığımız “Gitarda Doğaçlama Nasıl Yapılır? Gitarda Doğaçlamayı Egzersizler” isimli yazımıza geçelim.
Gitarda Doğaçlama Nedir?
Doğaçlama kelimesinin sözlük anlamı; hiç hazırlanmadan, birdenbire ve içine doğduğu gibi söyleme biçimi anlamına gelen doğaçlama, her gitaristin doğru şekilde yapmak istediği bir olgudur. Gitarda doğaçlama, yukarıdaki tanımda olduğu gibi hiç bir hazırlık olmadan, sadece gam bilgisi yada müzik kulağı yardımı ile eşlik etme veya solo atma durumudur.
Örnek: Sol Majör (G) akoru ritim şeklinde çalarken üstüne Sol Majör (G) gamı ile solo atmak solo atmak.
Gitarda Doğaçlama Nasıl Yapılır?
Gitarda doğaçlama yapabilmek için öncelikle armoni ve gam bilip, bunları uygulayacağınız bolca egzersiz uygulamanız gerekmektedir. Müzikte “cümle” kurabilmeyi çok iyi başardığın zaman improvizenin yolu açılır. “Hangi tonda nasıl bir tarz ile çalarsam nasıl bir duygu yaratırım?” sorusunun cevabını bilmek, bunu her durumda cevaplamak, gitar ile doğaçlama yapmak için çok önemlidir. Gitarda doğaçlama yapmak için öncelikle bir ritime ihtiyacınız vardır. Bu ritim gitar ile de olabilir, bir davul ile de. Hangi enstrüman olduğunun bir önemi yoktur, eğer ritimi anlayabiliyorsanız ve üstelik belli bir ton var ise sizin doğaçlama yapmak için sadece gamları çalmanız gerekmektedir. Fakat bu kadar basit bir durum değildir doğaçlama. Nasıl ki biriyle konuşurken cümleleri önceden hazırlamadığınız takdirde cümleler akıyorsa, gitarda doğaçlama yaparken de “cümleleriniz” o denli akmalıdır. Aksi takdirde dinleyici tarafından çok hoş karşılanmaz. Hissettiklerinizi, hissettirebilmek, duygularınızı yaşatabilmek için gitara hakim olmalı ve gitarı konuşur gibi çalmalısınız.
Gitarda Doğaçlama Geliştirecek Egzersizler
Gitarda doğaçlama yapmak için uygulayabileceğiniz çok fazla egzersiz bulunmaktadır. Dilerseniz sizler için bu egzersizler içinden en etkili olanları ayrı ayrı başlıklarda inceleyelim;
Gam Bilgisi
Gitar üzerinde doğaçlama yapmak istiyorsanız öncelikle gamları öğrenmelisiniz. Gamlar hakkında sizler için daha önceden hazırladığımız “Gitarda Gam Egzersizinin Önemi” isimli yazımızı okuyarak gamlar hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi öğrenebilir, doğaçlama sololar atmak için ilk adımınızı atabilirsiniz.
Gitar Çalım Tekniklerini Bilmek
Gitar çalımı ile alakalı belli başlı bir kaç teknik bulunmaktadır. Bunlara “Solo atma teknikleri” diyebiliriz aslında. Bu çalım teknikleri;
Alternate Picking Tekniği
Vibrato Tekniği
Slide Tekniği
Hammer On ve Pull Off Tekniği
Legato Tekniği
Bend Tekniği
Doğal Armonikler
Sweep Picking Tekniği
Tremolo Picking Tekniği
Tapping Tekniği
Slap Tekniği
Hybrit Picking Tekniği
Ekonomi Picking
Yapay Armonikler
Eğer yukarıdaki tekniklerin ne işe yaradıklarını, bu teknikler hakkında detaylı bilgileri ve neden var olduklarını öğrenmek isterseniz “Gitar Teknikleri Nelerdir? Gitar Tekniklerinin Kısaltmaları” isimli yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz. Gitar üzerindeki bütün teknikleri incelediğimiz bu yazımızı okuduktan sonra, gitar teknikleri hakkında aklınızda hiç bir soru işareti kalmayacağınza emin olabilirsiniz.
Doğaçlama Denemeleri
Doğaçlama geliştirmek için belki de uygulayabileceğiniz en etkili yöntem olan “Deneme” yöntemi, sizi kısa bir süre içerisinde geliştirirken, aynı zamanda yaptığınız hataların farkına varmanızı ve bunları düzeltmeniz gerektiğini size söyleyebilecek tek egzersizdir.
“Doğaçlama denemesini nasıl yapabilirim?”
Bir doğaçlama denemesi yapmak istiyorsanız, bildiğiniz bir gam’ın ritim gitarını internet üzerinden açın ve üstüne solo atmaya çalışın. İlk bir kaç gün yanlış seslere basabilirsiniz fakat bu sizi yıldırmasın çünkü gün geçtikçe bütün gamları teker teker öğrenip, geriye kalanları ise denemeden yapabilecek duruma geleceksiniz.
Bugün sizler için gitarda doğaçlamanın nasıl yapılıp geliştirilebileceği konusunu açıklamıştık. Umarız yazımızdan memnun kalmış, nasıl doğaçlama solo atılacağınız öğrenmiş ve egzersizleri uygulamaya başlamışsınızdır. Müzik ile kalın!