Neden Müzik Aleti Çalmak Kusursuz Faydalar Sağlar?
Herhalde aramızda müzik dinlemeyi sevmeyen yoktur!
Peki hiç kendinize hiç şu soruları sordunuz mu;
+ Müzik dinlemenin yararları ve zararları nelerdir?
+ Neden enstrüman çalmamız gerekiyor?
+ Müziğin insan psikolojisi üstündeki etkileri nelerdir?
+ Müzik dinlerken vücudumda neler oluyor, bunun bana ne yararı var?
+ Veya müzik dinlemenin ve enstrüman çalmanın bize kattığı özellikleri nelerdir?
Bugün bu makalede, bu konu hakkında aklınızda oluşmuş her sorunun cevaplandırılacağından ve bu konu hakkında daha önce hiç duymadığınız bilgilere ulaşacağınızdan (Müziğin sizi, psikolojinizi ve sağlığınızı nasıl etkilediğini ayrıca müzik tarzlarına göre bu etkilerin farklılıklar gösterdiği) ve bunları öğrendiğiniz için çok memnun kalacağınızdan emin olun, fakat bu yazıyı okuduktan hemen sonra, 3 dakikanızı ayırarak aşağıdaki yazımızı da okumanızı kesinlikle tavsiye ederiz.
Hemen Bugün Müzik Aleti Çalmanız İçin 10 Sebep
- 1) Müzik aleti çalmak, sizin sosyalleşmeniz için çok eğlenceli olanaklar sunar
- 2) Müzik aleti çalarken, beyninizin neredeyse her parçasını ayrı ayrı çalıştırdığı için, kendinizi geliştirmenize yardımcı olur
- 3) Müzik aleti çalmak, hissettiğiniz duyguları dışavurumunuzda size kolaylık sağlar
- 4) Dinlemeyi çok sevdiğin bir şarkıyı çalmak, kendini iyi hissettirmenin yanında özgüveninizi de destekler
- 5) Bir müzik aleti çalarak, tanıştığınız insanlarla, dünyanın her yerinde ortak bir dil olan ; müziğin dilini kazanmış olacaksınız
- 6) Müzik aleti çalmak, zihninizi ve bedeninizi güzel bir yol ile meşgul ettiğinizden dolayı stresten ve sorunlardan uzaklaşmanıza yardımcı olur
- 7) Müzik (Özellikle klasik veya çok sesli olanlar) ruh sağlığımız adına tedavi niteliğinde yardımcı olur
- 8) Müzik aleti çalarken, öğrenmenin sonu olmadığı için sürekli ve düzenli çalışmak sizin, müzik konusunda olduğunuz gibi günlük hayatınızda ve yaptığınız işlerde de disiplinli olmanıza yardımcı olur
- 9) Müzik dinlemekten ziyade, müzik aleti çalmaya başlayarak, müzik dünyasına giriş yaptığınız ilk andan itibaren, dünya üzerinde oluşmuş veya oluşmaya devam eden 100’den fazla müzik tarzına hakim olup, kendinize sürekli bir şeyler katmanıza yardımcı olur
- 10) Günlük yaşantımızda her şeyi yaparken olduğu gibi, bir müzik aleti çalarken odaklanmanız gerektiği için, odaklanma sorununuz olsa bile bir süre sonra bunu aşmanıza ve günlük hayatınızda da etkili olmasına yardımcı olur
Öncelikle herkes bilir ki, müzik dinlemek ve enstrüman çalmak bizim duygularımızı dışa vurmamıza, hissettiklerimizi dolu dolu yaşamamıza, eğlenmemize ve biz farkında olmasak ta bizim her açıdan gelişmemize, insanlarla iletişim kurmamıza yardımcı olur. Bilim adamları bu genel bilgilerle yetinmeyip bir de araştırma yapmışlar;
FMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging) ve PET (Positron Emission Tomography) adında iki tarama aletinden yardım alan bilim adamları, müzik dinleyen bir insanın beyninde gelişen durumları incelemişlerdir.
Bu makineler kullanıldığında insanların, okumak ve matematik problemi çözmek gibi görevlerinin her birinin beyinde karşılığı olan bölgelerini ve o anda etkinlik gösteren bölgelerini izlenebilir kılar. Bilim adamları, insanlara müzik dinletip bu aleti çalıştırınca, beyinin neredeyse her yerinde hareketlenmeler gördüler. Beyin, sesi işleyip, melodi ve ritim gibi öğelerden ayrıştırdıktan sonra, hepsini tekrar bir araya getirerek birleşik bir müzik deneyimi oluşturuyordu ve beynimiz bütün bu işi, müziği duyduğumuz ilk saniyeden, ayağımızla ritim tutmaya başlayana kadar geçen sürede yapıyor. Bilim adamları bu seferde insanları enstrüman çalarken izlemeye karar verip, izleme cihazlarını insanlara bağlıyor ve gördükleri görüntü karşısında şok oluyorlar. Beynimizin tabiri caiz ise bir spor yapıyor gibi aktif ve her alanını kullandığını gözlemliyorlar.
Müziğin İnsan Sağlığı ve Psikolojisi Üzerindeki Daha Önce Hiç Duymadığınız Faydaları
Neden enstrüman çalmanın, beynimizi bu denli etkilediği konusunda net bir açıklama yok fakat sinir bilimcilerin bu konuda gayet iyi bir fikri var ve her egzersiz gibi, enstrüman çalmayı da disiplinli ve planlı devam ettirirsek, beynimizi sürekli sınava tabii tuttuğumuz için beynimizin bu fonksiyonlarında gelişmeler görülecektir ve bu fonksiyonların yararını sadece enstrüman üzerinde değil, günlük aktivitelerimizde ve diğer beyni zorlayacak etkinliklerde görülecektir. Örneğin; satranç oynamak, matematik işlemleri yapmak, pratik düşünmek vs.
İşte tam da bu sebeplerden dolayı bir enstrüman çalmamız gerekiyor, bilimsel araştırmalarda da görüldüğü gibi beynimizin gelişmesinde çok yararlı olan enstrümanlar bir o kadarda psikolojik olarak bizleri rahatlatıyor, sosyalleştiriyor ve iyi hissettiriyor. ‘’Müzik dinlemek veya müzik aleti çalmak bizim psikolojimizi nasıl etkileyebilir’’ sorusunu duyar gibiyim.
Fakat müzik dinlemek ve müzik aleti çalmak sadece teknik ve mekanik özellikler istemez, bir üzgünken, hüzünlü şeyler dinlediğinizde nasıl daha da hüzünlenip, mutluyken coşkulu şarkılar dinleyip mutluluğunuzu arttırıyorsanız, enstrüman çalarken de zorunlu durumlar (konser, gösteri vs.) haricinde o an ne hissediyorsanız onu dışa vurabileceğiniz türde melodilere ve duygulara sahip şarkılar çalmak isteyeceksiniz, dolayısı ile sizin psikolojiniz ve ruhunuzla doğrudan bir bağ oluşturduğu için bunları etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. İşte bu yüzden müzik dinlemek ve enstrüman çalmak sizin psikolojinizi etkiler. Ayrıca size, internet, telefon veya sesli iletişim gibi iletişim araçlarının yanı sıra müzik yoluyla da iletişim kurabileceğinizi söylememe gerek yoktur herhalde. Enstrüman çalmak, müzik yapmak, bedeni ve zihni aktif tutacağı için kendinizi iyi hissedeceksiniz. Psikolojik olarak yalnız, sorunlu ya da beceriksiz gibi hisseden çok fazla insan bulunmaktadır – öyle olmasalar bile-. Bu tarz can sıkıcı ve kendiliğinden gelen duyguları yok edebilmek için kendimizi aktif tutmalı, bir şeyler ile meşgul olmalıyız. Bu meşguliyet sanat ile bütünleşince hissedeceğiniz olumlu duygular iki katına artarken, kendi kişiliğinizde de gelişimler meydana gelebilmektedir. Dilerseniz bu olumlu yönlerin sonuçlarını madde madde yazalım.
- Kendini iyi ifade edebilme özelliğine sahip olmak. İçinden gelen duyguları enstrümanı ile yansıtabilen bir insan, kendisini konuşarak çok rahat ifade edebilir. Kendi bedeninden çıkartamadığı sesler ile kendisini ifade edebilmeyi öğrenebilen bir insan, kendi bedeninden çıkan sesleri ve düşünceleri çok rahat ve doğru bir şekilde kullanacak, ifade edecektir.
- Enstrümanın ihtiyaç duyduğu kaslar (Diyafram, parmaklar vs.) gelişeceği için, günlük hayatta bu özellikler işe yaradığında kendisini işe yarar hissedebilecek.
- Bu özelliklerini kullanarak çok fazla insan arasından rahatça sıyrılabilecek. Bir mahallenin hepsinin müzisyen olma olasılığının düşük olmasından yola çıkarak, bulunduğu ortamda kendisini rahatça ayırabilecek, kendisini kanıtlayabilecek özelliklere sahip olacak.
- Kendisi gibi müzisyen kişiler ile iletişime geçmesi ve yeni arkadaşlıklar bulması gerçekten kolaylaşacak. İnsanlar, konuştukları dil ile ya da beden dilleri ile anlaşır, tanışırlar. Bu dillerin arasına bir de müziğin ahenk dolu ve kolayca iletişime geçilebilen dili geldiğinde, bu özelliklerin aynısını taşıyan bir insan ile tanışabilmek gerçekten çok kolay olacak.
Peki hala neden bir enstrüman öğrenmeye çalışmıyorsunuz, üstelik bunu enstrümanınız olmasa bile ücretsiz deneme derslerimize katılıp yapabilecekken? İçinizde oluşan heyecanı bastırmak yerine, bunu bir avantaja çevirerek hayatınıza yeni bir bakış açısı katmaya ne dersiniz? Tek yapmanız gereken hangi enstrümanı daha çok sevdiğinizi ve çalmak istediğinizi belirlemek ve sonrasında ise müziğin duygu, bilgi ve huzur dolu sonsuz ve renkli yolculuğuna çıkmak.
Peki siz bu yolculuğa hazır mısın?