Keman Nasıl Çalınmaz?

Bugün sizlere, uzun süreli araştırmalarımız ve yılların bizlere katmış olduğu eğitim ve öğretim tecrübelerimiz ile sizlere kemanın nasıl çalınmayacağı konusunda gerçek bilgiler vermek için Keman Nasıl Çalınmaz?” isimli bir yazı hazırladık. Kemanın nasıl çalınacağı kadar önemli bir konu daha var ise o da kemanın nasıl çalınmayacağıdır.

Bir şeyin doğrusun yapabilmek için -eğer çok şanslı ya da doğuştan yetenekli değil iseniz” nasıl yapılmayacapını da öğrenmelisiniz ki hata yaptığınızda farkedin ve düzeltmeye çabalayın. İşte bu yazının amacı da tam olarak budur.

Keman hakkında hazırladığımız videolarımız için tıklayınız.

Dilerseniz, uzun süreli araştırmalarımız ve yılların bizlere katmış olduğu eğitim ve öğretim tecrübelerimiz ile sizlere kemanın nasıl çalınmayacağı konusunda gerçek bigiler vermek için hazırladığımız “Keman Nasıl Çalınmaz?” isimli yazımıza geçiş yapalım ve siz de bilgilenin.

Keman-Nasıl-Çalınmaz

Keman Dersi

Bu yazıda bulabileceğiniz konu başlıkları şunlardır:
– Keman Nasıl Çalınmaz?

Dilerseniz, uzun süreli araştırmalarımız ve yılların bizlere katmış olduğu eğitim ve öğretim tecrübelerimiz ile sizlere kemanın nasıl çalınmayacağı konusunda gerçek bilgiler vermek için hazırladığımız “Keman Nasıl Çalınmaz?” isimli yazımıza geçiş yapalım ve siz de bilgilenmeye başlayın.


Keman Nasıl Çalınmaz?

Kemanın nasıl çalınmayacağını, ülkemizdeki çoğu yanlış eğitilmiş müzisyenden görebilirsiniz. Ne yazık ki ülkemizdeki bazı eğitim kuruluşları kemanın nasıl çalınacağını değil, nasıl çalınmayacağını öüretiyorlar.

Biz nasıl çalındığını gayet iyi bir şekilde öğrettiğimiz ve bu yanlış öğrenen kişilere yardımcı olabilmek için bu yazıyı hazırladık ki, o kişiler kemanı yanlış çaldıklarını anlasınlar ve düzeltmeye karar versinler. Dilerseniz kemanın nasıl çalınmayacağı konusuna şöyle bir bakalım.

  • Keman, yanlış duruş pozisyonu ile çalınamaz. Keman çalmak, sadece yayı oynatıp, klavyeye basmak değildir. Keman çalarken belirli bir duruş pozisyonunu kullanmalısınız. Uzun uzadıya anlatmak gereksiz olacağı için sizlere doğru duruş pozisyonunu şu şekilde açıklayabilirim; keman çalarken kendinizi rahat hissettiğiniz pozisyon, gerçekten doğru pozisyondur.
  • Çünkü kemanın yapısından dolayı, belirli olan pozisyon dışında çalmaya kalkarsanız, vücudunuzun çoğu yeri ağrıyacaktır dolayısıyla yanlış pozisyonda olduğunuzu anlayabileceksiniz. Eğer arşeyi rahatça hareket ettirebiliyorsanız, boynunuz, kolunuz vs. ağrımıyor ise doğru pozisyondasınız demektir.
  • Kemanı tutuş pozisyonu yanlış ise, keman doğru bir şekilde değil, asla çalınamaz. Keman, boynunuz ile omzunuz arasında doğru bir pozisyonda durmuyor ise ne yazık ki kemanı çalabilmeniz mümkün değildir.
  • Kemanı çalabilmeniz için, kemanın duruş pozisyonununda doğru olması gereklidir çünkü kemanın klavyesine rahatça basabilmek ve arşeyi rahatça hareket ettirebilmek için kemanın doğru bir pozisyonda, size çalabilme olanağı sağlayacak bir şekilde durması gerekmektedir. Yanlış pozisyonda olduğunuzu anlayabilmek için yukarıdaki gibi düşünebilirsiniz. Eğer kendinizi kısıtlanmış ve rahatsız hissediyorsanız, kemanı tutuş şekliniz yanlış, eğer kendinizi gayet rahat ve çalabilecek gibi hissediyorsanız o pozisyon doğru bir pozisyondur.
  • Keman, pratik yapmadan çalınmaz. Eğer bir keman virtuözü olmak istiyorsanız, kemana gerçekten yeteri kadar zaman ayırmalı, sürekli çalışmalısınız. Pratik yapmadığınız takdirde, keman hakkında öğrendiğiniz bütün bilgileri unutacaksınız. Eğer kemanınızı günde en az 2 saat çalmaz iseniz, kemanı kısa bir süre içerisinde unutmaya başlarsınız. Enstrümanlar bu konuda nankör davranır derler fakat bir heves ile aldığınız kemanınızı günde 2 saat çalmazsanız, bu konudaki nankör siz olursunuz.
  • Keman, gerçekten profesyonel kişiler ya da kuruluşlar tarafından eğitim alınmadan çok zor çalınır. Keman, yapısından dolayı perdesiz bir enstrüman olduğu için, doğuştan keman gibi bir enstrümana ve müziğe olağanüstü yeteneği olmayan kişiler mutlaka profesyonel birisinden eğitim almalıdır. Öncelikle kemanın yapısını öğrenmeli, sonrasında ise kemanın klavyesine hakim olmalıdır ki bunu da yalnızca birinin eğitimi ile sağlayabilir. Perdeli enstrümanlarda bile eğitim şart iken, perdeleri olmayan ve gerçekten alışması zor olan bu enstrümanı mutlaka bir yerden öğrenmelisiniz.
  • Keman, yeteri kadar parmak egzersizi yapılmadan çalınamaz. Klavyesinden dolayı unutulma süresi çok hızlı olan keman, parmakların kıvrak ve hızlı olmasına en çok ihtiyaç duyan enstrümanlardan birisidir. Kemansız geçen bir hafta bile sizi en az 2 hafta geriye götürecektir, bu yüzden vaktiniz olduğu her zaman keman çalışmalısınız. Keman için özel olarak sunulan bir çok parmak egzersizi bulunmaktadır. Keman üzerinde uygulanabilecek bir çok teknik olduğu için, her teknik için ayrı egzersizler mevcuttur. Bu tekniklerin hepsini öğrenerek başlayabileceğiniz yolculuğa gerçekten disiplinli ve profesyonel bir çalışma ile devam etmenizi öneririz.
  • Arşe konusunda kendinizi geliştirmeden keman çalamazsınız. Keman, yaylı bir enstrüman olduğu için, arşeyi gerçekten çok iyi kavramalı, eliniz gibi kullanıyor olmalısınız. Parmak ile çalınabilen bir teknikte mevcuttur fakat kemanın gerçek olayı arşedir. Eğer arşeyi tutarken kendinizi rahatsız hissediyor ve rahatça keman çalamıyorsanız, ne yazık ki gerçekten keman çalamazsınız. Bu konuda da kendinizi geliştirmenize yardımcı olacak bir sürü egzersiz bulabilir ve uygulayabilirsiniz. Emin olun bu egzersizleri uygulamak, sizleri çok fazla ileriye taşıyacak ve kendinize teşekkür etmenize sebebiyet verecek.
  • Metronom kullanmadan, keman çalmayı öğrenemezsiniz. Metronom, bir müzisyenin en yakın dostudur. Eğer metronom ile henüz tanışmamış bir müzisyen iseniz, gerçekten çok şey kaybediyorsunuz demektir. Bir yıllık bir keman öğrenim sürecini metronomsuz uygulayan bir kişi, metronom ile 6 aydır keman öğrenen bir kişi ile eş değer bilgilere ve tecrübelere sahiptir. Peki neden zamanınızı boşa harcayasınız ki? Özellikle de günümüzde her şeyi bu kadar kolay bulabiliyorken. Önceki dönemlerde mekanik bir metronoma sahip olmak zorundayken, şimdilerde telefonunuz 2 dakika içerisinde hem de ücretsiz olarak indirebileceğiniz bir yazılım ile en kolay yoldan metronoma sahip olabilir ve uygulayabilirsiniz.
Kemanı-Akort-Etmeyi-Bilmeden-Keman-Calamazsiniz

Keman akort

  • Kemanınızı akort etmeyi bilmiyorsanız, keman çalmanız gerçekten zorlaşır. Keman akordu yapmak, diğer enstrümanlara göre daha kolay denilebilir. Çünkü çoğu enstrüman üzerinde bulunmayan ayrıca bir akort etme kısmı vardır: Fixler. Kemanın, arşe ile buluştuğu kısımda bulunan dört adet fix, kemanı akort ettiğinizde küçük ayarları yapmanıza yardımcı olur. Çoğu enstrümanda büyük burgular ile akort ederken, kemanda hem büyük burgular hem de küçük fixler vardır. Bu yüzden kemanınızı akort etmeyi öğrenmeniz gerçekten kolaydır. Fakat bunu öğrenmemiş ve öğrenmeye niyetiniz yok ise bunu hemen öğrenmek için adım atın çünkü kemanın akordu kolayca kaçabilir ve bu durumda keman çalmanız imkansızlaşır. Perdesiz bir enstrüman olduğu için akordunun tam olarak doğru olması gerekmektedir. Eğer yanlış akor ile uzun süre çalarsanız, notaların yerleri değişik olacağı için farklı yerlere alışır ve ona göre çalmaya başlarsınız. Fakat akordunu bir şekilde doğruya tekrar çektiğinizde yerlerin değiştiğini görürsünüz ki bu şekilde tekrar öğrenmek gibi olur. İşte bu yüzden kemanınızın akordunu yapabilmeyi en kısa zamanda öğrenmeli, gerekirse bir kaç takım tel harcamalısınız.

Keman-Nasıl-Çalınmazz

Umarız sizler için hazırladığımız “Keman Nasıl Çalınmaz?” isimli yazımızdan bilgiler edinmişsinizdir. Eğer yukarıdaki hataları uyguluyorsanız, cümlelerin devamında bulunan “doğru yöntemleri” uygulayarak kendinizi ve hatalarınızı düzelterek, gerçekten bir keman enstrümanisti olabilirsiniz.

Bize ulaşabilirsiniz.

Eğer hataları yapmaya devam ederseniz, keman çalma süreciniz çok yavaş ilerler ve öğrendiklerinizin üstüne bir şeyler katmak yerine, hepsini unutmaya başlarsınız. Bu durum ise genellikle enstrümandan soğuma ile sonuçlanır.